Torokszorító kisfilmben szólal fel Liam Neeson a gyermekbántalmazás ellen

A 68 éves akciósztár az UNICEF kisfilmjében hívja fel a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány felerősítette a gyermekbántalmazás tendenciáját – de tehetünk ellene.

Az UNICEF, azaz a világ gyermekeinek egészségügyi, oktatási és szociális helyzetének javítását célul kitűző ENSZ-szervezet szerint a világon egymilliárd gyereket érint évente a szexuális, fizikai vagy érzelmi erőszak – közülük 40 ezren végül sajnos gyilkosság áldozatává válnak. Az UNICEF szerint jelenleg több jel is arra mutat, hogy a COVID-19 okozta járványhelyzet felerősítette a gyermekbántalmazás tendenciáját. A járvány okozta bezártság, félelem és egzisztenciális bizonytalanság ebben az évben még veszélyesebbé tette a világot a gyerekek számára: a pandémia alatt egyes becslések szerint akár 30 százalékkal is nőhetett a gyermekbántalmazási esetek száma, amelyek legnagyobb része láthatatlanul, évekig feltáratlanul történik meg.

Hogy a jelenségre még jobban felhívják a figyelmet, az UNICEF munkatársai csatasorba állították Liam Neesont, a hollywoodi akciófilmek 68 éves brit sztárját, aki most egy torokszorító videóban kér meg mindenkit arra, hogy segítsen a gyermekbántalmazás felszámolásában:

 

Hogyan beszélgessünk a gyerekekkel a bántalmazásról? Miért veszélyes a cyberbullying? Mit tegyek, ha gyermekbántalmazás szemtanúja vagyok? Milyen nyomokat hagy egy gyerekben, ha bántalmazzák? Milyen online megoldások vannak a gyerekek védelmére? Mit tegyek, ha online zaklatják a gyerekemet? Milyen jelekből látom, ha a gyerekemet bántalmazzák? Hova forduljak segítségért, ha az a gyanúm, hogy egy gyereket bántanak? Bizonyára minden szülőben megfogalmazódott már hasonló kérdés. Az UNICEF Magyarország azt vallja, hogy mindannyiunk feladata, hogy segítsünk a bajban lévő gyerekeknek, ezért fontos, hogy figyeljünk a környezetünkre és felismerjük a bántalmazás jeleit. Ebben segít praktikus tanácsokkal a szervezet honlapja és a hivatalos Facebook-oldala.