Underground túszdráma

  • TóCsa / PORT.hu

A Tony Scott - Denzel Washington alkotópáros immár negyedik közös filmjéhez érkezett, és a csapatba ezúttal bevették John Travoltát is, akiről egyesek hajlamosak azt feltételezni, hogy ügyesen tud gonosz szerepeket alakítani. A Hajsza a föld alatt ráadásul egy 1974-es Walter Matthau - Robert Shaw thriller remakeje, ennek a színészpárosnak pedig nem könnyű a nyomába érni.

Underground dívák
A Hajsza a föld alatt az a fajta klasszikus hollywoodi műfajfilm, ami teljes mértékben a főszereplők star powerjére épít, és mindenkit abban a szerepkörben láthatunk, amiben már megszokhattuk. John Travolta már sokadjára játszik túl erősen gesztikuláló és vicsorgó terroristát (Kardhal, Rés a pajzson...), Denzel Washingtont hősszerepben pedig már annyiszor láthattuk, hogy magunk is csodálkozunk miért nem untunk rá. Ehhez képest kettejük közül csak Washington az, aki hiteles tud maradni a rábízott szerepben, mivel Travolta egyszerűen elripacskodja a feladatot. Fülbevalós, napszemüveges és tetovált rosszfiúja egyszerűen már túl sok.

Poszt 9/11
Egy New Yorkban játszódó terroristás film magától értetődően magán viseli a szeptember 11-i események nyomait. Tony Scott erre jól érzett rá, és a terrorista hírekre felriadó város ábrázolása a Hajsza a föld alatt egyik legerősebb pontja. Miközben odalent Travolta és Washington párharca folyik, addig a felszínen politikusok és a város más vezetői vitatkoznak arról, hogy mit is nyerhetnek vagy veszíthetnek ezen az eseményen. Scott a rendőrök óvatos hozzáállásával is egy másfajta New Yorkot mutat, de itt talán elveti a sulykot, mivel a túszait szinte kiszámíthatatlanul őrülten likvidáló Travoltát még akkor sem próbálják leszedni, amikor erre számtalan lehetőségük volna. Az meg egyenesen hihetetlen, hogy New York hajlandó pénzt fizetni a túszok életéért cserébe, miközben jól tudjuk, hogy Amerikai már csak elvből sem alkudozik terroristákkal.

Summa
A Hajsza a föld alatt a címéből adódóan akciófilmnek tűnik, de erre a címen kívül maximum Tony Scott gyors vágásaiból következtethetünk. A párharc leginkább szóban történik a rádión kommunikáló Washington és Travolta között, és csak a legvégére jut némi valódi akció azoknak, akik ezért ültek be a moziba. Ezzel nincs is baj, hiszen két kiváló színész és egy jó forgatókönyv meg tudná teremteni azt a feszültséget és azokat az izgalmakat, melyeket ilyen esetben elvárunk, de itt sajnos mindez nem történik meg. A Hajsza a föld alatt nemcsak a 74-es eredetivel szemben marad alul, hanem a Scott - Washington együttműködések leggyengébb darabja is egyben.

Kinek ajánljuk?
- A metróalagutak szerelmeseinek.
+ John Travolta és Denzel Washington rajongóknak.
- A túszdrámákat kedvelőknek.

Kinek nem?
- Akinek a szeme nem bírja követni Tony Scott túl gyors vágástechnikáját.
- Aki szerette a 74-es eredeti mozit.
- Aki akciófilmet szeretne látni.


5/10