Űrmese


Minden idők legnézettebb filmjei között igen előkelő helyet foglalnak el a fantasztikus mesefilmek. Gondolhatunk például olyan világelsőkre mint "E.T." vagy a "Csillagok háborúja". Ideje volt hát, hogy Walt Disney is hozzászóljon a témához.

A 2002-es "Kincses bolygó" sci-fi rajzfilm, melynek főhőse, Jim, egy űrfogadó tulajdonosának tizenéves fia, különös világban él. A bolygójukat körülvevő világűr változatos lények lakóhelye s annak egyik pontjáról a másikra jutást cseppet sem akadályozza a levegő hiánya vagy hőmérséklete. Sokkal inkább a széljárás.

Az űr egy óceánhoz hasonlít, melyben az űrbéli hajósok hatalmas vitorlásokon utaznak űrbéli bálnák és madarak között. Jim űrszörfjén gyakran indul tilalmas utakra a környékbeli bolygókra, ám egy nap alkalma nyílik rá, hogy maga is hajóra szálljon.

Egy látogató halála előtt rábízza a sokak által régóta hiába keresett Kincses bolygó térképét, ezért Jim egy barátja segítségével elindul, hogy megkeresse a titokzatos helyet. Egy közveszélyes kalózbanda - Hosszú John Silver, a cyborg és rettenetes társai - azonban minden lépését figyeli.

A film legizgalmasabb vonásait annak köszönheti, hogy vizuális világát és figuráit - az "Ezeregy éjszaka meséi"-től a Verne regényekig, a George Lucas sci-fiktől a posztmodern antiutópiákig - jól ismert történetek motívumaiból olvasztja egybe. Mese itt, mese ott, mese mindenütt. A mesék egymásba érnek.

Jim űrszörffel siklik, majd hajóval vitorlázik a bolygók között, s erről eszünkbe juthatnak Szindbád kalandos utazásai, Aladdin repülő szőnyege, de akár a Kisherceg is, aki a vadludak repülését használta fel az egyik bolygóról a másikra való utazáshoz.

Jim a hajót hatalmukba kerítő kalózokat győzi le, míg Ali baba negyven félelmetes rabló eszén jár túl, hogy eljuthasson a kincses barlangba, s akár Jim a cyborggal, Luke Skywalker Darth Vader ördögi apafigurájával küzd meg. Jim barátja, aki elkíséri a kalandos utazásra, Doppler professzor, karikírozott Verne figura, s a gyanús külsejű kalózokkal akár a "Csillagok háborúja" kocsmájában is találkozhatnánk.

A "Kincses bolygó" vitorlása közelében felrobbanó csillag képsorában pedig ott kísértenek "A végtelen történet"-ben összeomló világok. Egy Walt Disney filmben azonban elkerülhetetlen, hogy az összeomlást ne kövesse könnycseppben úszó tágra nyílt pupillákkal körülzárt happy end, hiszen ha a rajzfilmfiguráknak nincs is feltétlenül szükségük levegőre, de feltehető, hogy gravitáció nélkül még ők is kirepülnének a képből.