Valami boldogság

Sok díjat nyert Bohdan Sláma - a ő a film forgatókönyvírója is - filmje és méltán: San Sebastianban, a Cseh Oroszlán díjátadóján gyakorlatilag elsöpörte az összes többi résztvevőt. Igazából olyan film a Valami boldogság, amiből többnek kéne lenni: egyszerű, nem akar nagy dolgokat mondani, de mégis hitet tesz az igazán fontos kérdések mellett - és éppen ezáltal mond igazán nagy dolgokat. De nem global warmingról meg közel-keletről, csak néhány emberről, meg az ő életükről. Hogy hogyan is érdemes élni.

Van egy lány, ő a főszereplőnk, az első képeken a repülőtéren búcsúztatja a pasiját. Először nem gondoljuk szépnek, aztán ahogy halad előre a történet, a néző engedelmeskedik a film által képviselt értékeknek: és persze nemcsak Tatjana Vilhelmová lesz egyre nőiesebb a vásznon. Ugyanis ahogy megismerjük a karaktert mélységében, úgy szépül meg előttünk is belülről. Mert Monika ritka példány: a külvárosi lány igazi Teréz anya. De nem az ismert terézanyu-formán, hanem valódi áldozatválló-segítő kararkter, amilyenből manapság olyan kevés van a filmekben. Kicsit olyan ő, mint Lars von Trier Aranyszív-trilógiájának hősnői: magánál mindent előrébb tol, a lényeg, hogy a többieknek jó legyen.

Megvan Monikának a párja is már a film elején, csak még nem tudja, mi már igen: ő a hazájában már szép karriert befutott Pavel Liska által alakított Tonik, a szerencsétlen, csatakos hajú, végtelenül jámbor jótét lélek. A fiú az első pillanattól szinte törleszkedik a lányhoz, de sok mindennek kell még történnie addig, míg maga Monika is rájön, mi az útja valójában (és nem az Amerikába emigrált, őt nagyon szerető, ám az itthoni viszonyokkal szemben arrogánsan finnyás barát az).

Mégsem egyszerű szerelmes történet a Valami boldogság, inkább több mellérendelt szereplő boldogságkeresési kísérleteinek, csetlés-botlásainak kisrealista krónikája, mese arról, hogy a kicsiben is meg lehet a szépet találni. Elmondták ezt persze már sokszor, sokan - de nem sokan mondják mostanában és nem ilyen eszköztelen, vállalt szerénységgel. A film behozatala a forgalmazó bátorságát is dicséri, ezért bíztatnék mindenkit arra, hogy menjen és az aktuális nyári animáció mellett nézze meg ezt a filmet is.