Vámpír és diszkógömb

  • L. Zs. / PORT.hu

Ha van film, amelyik le se tagadhatná a rendezőjét, akkor az Éjsötét árnyék ilyen: megérkezett Tim Burton legújabb agyszüleménye, jóllehet alapanyagként egy bő negyven évvel ezelőtti kultsorozatot használt fel.

Kriptaszökevény

A Maine állambeli Collinsportot alapító Collins család sarja, Barnabas (Johnny Depp) az 1700-as évek végén az aranyifjak léha életét éli. Amikor azonban összetöri a csinos boszorkány, Angelique (Eva Green) szívét, a lány megátkozza: Barnabas szerettei meghalnak, ő maga pedig öröklétre kárhoztatva vámpírként tengeti tovább napjait, míg a boszorkány élve el nem temetteti. Kétszáz évvel később szabadul ki földalatti koporsójából, ám közben a világ gyökeresen megváltozott. 1972-t írunk, dúl a flower-power, az emberek trapéznadrágot hordanak, a Collins család ősi kastélya pedig már nagyrészt az enyészeté.

A kései leszármazottak fanyalogva fogadják a távoli rokont: a ház úrnője Elizabeth (Michelle Pfeiffer), tinédzser lánya Carolyn (Chloe Grace Moretz), Elizabeth fivére, Roger (Jonny Lee Miller), és az ő félárva kisfia, David (Gulliver McGrath). Velük él a ház mindenese, Willie (Jackie Earle Haley), dr. Julia Hoffmann, David pszichiátere (Helena Bonham Carter), és ez idő tájt érkezik meg a fiú új nevelőnője, Victoria (Bella Heathcote), aki kísértetiesen hasonlít Barnabas hajdani szerelmére, Josette-re. Barnabas elhatározza, hogy két vérszívás között újra felvirágoztatja a családi vállalkozást, ám a kisváros legbefolyásosabb asszonya, Angie Bouchard ezt nem nézi jó szemmel…

A nyolcadik menet

[img id=359101 instance=1 align=left img]Az Éjsötét árnyék Tim Burton és Johnny Depp immáron nyolcadik közös munkája, és egyikük sem tagadhatná le. A látványvilág és a hangulat tipikusan burtoni: sötét és gótikus, fekete humorral átitatva, Johnny pedig kipipálhat egy újabb bizarr karaktert. Az alkotók hitvallása valószínűleg az lehetett, hogy mindent a szemnek, mert a látvány valóban lenyűgöző. Minden egyes képkocka tökéletes: a kültéri díszletek, a belső terek, a ruhák, a frizurák, a sminkek, a fények és az árnyékok egyaránt megörvendeztetik a vizuális ínyenceket. Ha más nem indokolta is a film cselekményének 1972-be helyezését, amiatt megérte, hogy a gótika és a flower-power ilyen szokatlan párosításában gyönyörködhessünk. Mindez főleg a produkciós dizájner, Rick Heinrichs és az operatőr, Bruno Delbonnel munkáját dicséri.

Sztárparádé

Az alkotás másik erőssége a kiváló színészgárda: Johnny Depp mindig lubickol a fura szerepekben, de méltó partnere Eva Green, Michelle Pfeiffer és Chloe Grace Moretz is. Utóbbi már a Ha/Verben is megcsillogtatta különleges tehetségét, de immár bizonyos, hogy ő a feltörekvő színészgeneráció egyik legfigyelemreméltóbb tagja. Sajnálatos, hogy bár Helena Bonham Carter is remek színésznő, és ezért nem csak a rendező jegyese jogán kapott szerepet, a forgatókönyv nem hagyta őt kibontakozni. Ugyanez vonatkozik Jonny Lee Millerre is, sőt, Angelina Jolie exférjével az író még jobban elbánt: arra sem adott lehetőséget, hogy egyáltalán bizonyítsa Roger történetbeli létjogosultságát. A Barnabas szerelmét játszó ausztrál színésznő pedig túl szürke és semmilyen, nem valószínű, hogy épp most fog kitörni az ismeretlenség homályából. Meg kell azonban említeni a filmtörténet egyik leghíresebb Draculája, Christopher Lee cameóját, és akkor Alice Cooperről még nem is beszéltünk.

Déja vu

Sajnos az alkotók a sztorira korántsem fordítottak akkora figyelmet, mint a külsőségekre. A történet néhol szellős, néhol zavaros, másutt pedig műfajához képest is túlzó. A hátborzongatás és a nevettetés szándéka felemás végeredményt produkált: sem nem elég ijesztő, sem nem elég vicces, és a drámai vonatkozások is nélkülözik a mélységet. Legjobban még a humorfaktor működik, ám nem ritkák az öncélú furcsaságok és a régről ismert poénok. Egyébként is van némi utánérzése az embernek: mintha húsz évvel ezelőtt az Addams Family – A galád családban már láttunk volna hasonlót, de Tim Burton saját életművéből is előszeretettel merít, elég csak a Beetlejuice – Kísértethistóriára gondolni. És legyünk őszinték: Johnny Depp, mint mindig, most is kiváló, de neki sem ez az első szomorkás szörnyeteg-alakítása. Ollókezű Edward, Willy Wonka és Sweeney Todd után Barnabas Collins még a dobogóról is lecsúszik.

Kinek ajánljuk?
- Tim Burton és Johnny Depp rajongóinak.
- Akik vevők a fekete humorra.
- Akiknek fontosabb a látványvilág, mint a mesteri forgatókönyv.

Kinek nem?
- Akiket annak idején az Addams Family idegesített.
- Akik minden formában unják már a vámpír-tematikát.
- Akiknek fontosabb a katarzis, mint a látvány.

6,5/10