Variáció egy témára

Emlékeznek még? Hintsch György 1973-ban Hét tonna dollár címmel rendezett egy remek vígjátékot Kabos Lászlóval, Bárdy Györggyel és Darvas Ivánnal. Ott Luciano, a bohóc szeretkezés után mindig meg tudja mondani a ruletten nyertes számot. Kiutazik a kis kompánia Montecarlóba és dagadra keresik magukat. A pénz nagy részét hazaküldik Magyarországra: felvirágzik a haza, senkinek sem kell dolgoznia, tespednek a gazdagságban a honpolgárok. A végén természetesen kiderül, hogy az egész történet csak a szegény bohóc részeg képzelődése volt?

Fischer Gábor rendező-forgatókönyvíró minden utalás nélkül veszi át a Hintsch-mű alapötletét. Egy tisztelgő mondatot talán megért volna a dolog, hiszen szinte teljes egészében a régi ötletre építi gyenge lábakon álló filmjét. Háromszereplős kamara-darab született. Koltai Róberten, Mucsi Zoltánon és Pikali Gerdán kívül csak statisztákat látni a vásznon. Pontosabban egy jelenet erejéig megjelenik Tordai Teri is, mint a Koltai játszotta iskolaigazgató sárkány-felesége, valamint Pécsi Ildikó a facér matektanár (Mucsi Zoltán) mamájaként.

A történet rémségesen egyszerű, de akár jó film is születhetett volna belőle. A matektanár és az iskolaigazgató rulettezéssel akarják megmenteni csődközelbe jutott intézményüket. Elmegy tehát a két lúzer a francia tanár kíséretében Montecarlóba, kipróbálják Makkosi tanár úr tuti módszerét. A gyerekek táborozásra beadott pénzéből vakációznak, és el is veszítenek mindent a végére. A kis tanárnő persze feltalálja magát: visszanyeri a pénzt, sőt még sokkal többet is.

Hazafelé egyedül utazik a két jómadár. Nincs pénzük. Csirkét lopnak egy osztrák paraszttól, majd állatként verekszenek a koncért. Később karamboloznak a semmi közepén: minden veszve. Ha van a filmnek értékelhető része, akkor ez a kanossza-járás az. Tíz perc összesen. Mert végül érkezik luxusautóval a kis tanárnő: kész a happy end.

Rendkívül felszínes a film. Kidolgozatlanok, skicceltek a figurák és a szituációk. Sajnos sok energia ment el arra, hogy a támogatók reklámpoénjai bekerüljenek a forgatókönyvbe. A színészek, főként Mucsi Zoltán, a tőlük telhető maximumon teljesítenek. Mucsinak egyszerre kellene örök vesztes matektanárt és a fiatal tanárnőbe habarodott férfit játszania. A közhelyes dialógusok és szentendrei klippek nem segítik ebben, mégis remek karaktert formál. Arcairól tanulmányt kéne írni.

A Montecarlo! is egy a manapság divatos "utazó" filmek közül, mint a Getno vagy az Apám beájulna. A stáb valószínűleg kellemesen nyaralt a riviérán, de a film szempontjából az utazásnak nem sok értékelhető eredménye volt.