Vasárnapi programajánló

Úgy tűnik, a szombat elvitte a prímet erre a hétvégére, és a vasárnapnak már nem sok maradt. Azért mi kerestünk, és találtunk néhány testhezálló programot. Pöttömök és magyar kulturális dolgok délelőtt, míg este felé érdekes koncertek várhatók!

PöttömParty
Budapest Park, január 21., 10:00

A téli szezon utolsó PöttömPartyja! Január 21-én ismét rengeteg izgalmas kalandra hív Titeket a Pöttömkert téli kistesója! Farsangi készülődés, álarcok, varázspálcák, korcsolyázás, ügyességi játékok és csillámtetkó! Ezek mind ott lesznek a csodálatos forgatagban! A PöttömParty eseményen való részvételhez érvényes korcsolyapálya jegy szükséges! 

Magyarok a világban - Liszt és Európa 2.
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), január 21., 11:00

Különleges technikai felkészültségű hangszerjátékosok mindig is léteztek, de túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a virtuozitás modern fogalmát Liszt Ferenc teremtette meg az 1830-as években. Persze nem előzmények nélkül: óriási hatást gyakorolt rá például „az ördög hegedűsének” tartott Niccolò Paganini. A koncerten annak járnak utána, miként vonta bűvkörébe Paganini hegedülése Lisztet, s hogy ennek hatására káprázatos zongorajátékával miként hajtotta uralma alá Liszt egész Európát.

Muzsikusok – a kávéházi cigányzenei kultúra, mint nemzeti örökség | Párhuzamos valóságok
Néprajzi Múzeum, január 21., 15:00 

A Magyar Kultúra Napján a magyar kultúra szerves részének tekintett cigányzenét és -muzsikusokat állítják a programsorozat harmadik eseménye középpontjába. Bár Erdős Kamill céltudatosan nem kutatta, ez a téma barátságai-barátai révén érintőlegesen megjelenik a kiállításban. A kiállítás kurátora, Schleicher Vera által vezetett tematikus tárlatvezetés és a dr. Gulyás Klára vezette pódiumbeszélgetés egyaránt a kávéházi cigányzenei kultúra múltjára és jelenére fókuszál, amelyre a meghívott vendégek saját elbeszélései, személyes és szakmai életútjuk állomásai artikulálásával kap választ, mélyebb betekintést.

A Hangfoglaló Programiroda a hagyományhoz híven idén is könnyűzenei koncertekkel és nagyszabású rendezvénnyel ünnepli a Magyar Kultúra Napját. A Turbina Kulturális Központban megrendezett Hangfoglaló Minifeszten 13 kiváló előadó mutatkozik be az Induló Előadói Alprogram 2024-es támogatottjai közül. Menjetek, ismerjétek meg őket!

Emil Bulls
Barba Negra (Blue Stage), január 21., 19:00 

Miközben szorgalmasan dolgoznak a 2024 januárjában megjelenő LOVE WILL FIX IT című albumukon, az Emil Bulls arra készül, hogy új utakat törjön és feszegesse a műfaj határait! A LOVE WILL FIX IT Tour 2024 2024. január 11-én veszi kezdetét, hogy megalapozza a további kalandokat!

Három ország, három zenekara – a szlovák Michal Noga Band, a cseh Martin Hrbáč zenekara és magyar Mártones – egyetlen estén a cseh-szlovák-magyar barátság nevében. Önmagában is hiteles, színes repertoárral rendelkező tradicionális zenekarok – csak ezen a koncerten lépnek egymás után színpadra. Az est során fellépő művészek egytől egyig saját műfajuk leghitelesebb képviselői közé tartoznak, akik saját anyaguk mellett a Kárpát-Medence egyéb népeinek zenei folklórjában is jártasak. A műsoron így ugyanúgy elhangozhat egy magyar népzenei összeállítás a szlovák muzsikusok előadásában, mint egy szlovák, vagy román szám a magyar, vagy a cseh zenészek tolmácsolásában. Az előadás így a revival etnikai határokon átnyúló zeneszeretetét és a szomszéd népekkel közös népzenei anyagot egyaránt bemutatja.

Robi koncert - Ráadás

Hunnia Art Bisztró, január 21., 20:00
 

BéRCZeSi RóBeRT a nagy érdeklődésre való tekintettel január 21-én ráadás szólókoncertet ad a legendás Hunnia Bisztró színpadán, ahol közel két órán át szórakoztatja majd az egybegyűlt nagyérdeműt eddigi bő harminc éves dalszerzői pályafutásának válogatott gyöngyszemeivel, megadva ezzel az alaphangot a Sárkány 2024-es esztendejének. Robi a koncert külön érdekességeként előadja élete első józanul írt dalát is, amely december 24-én született!