Vérszívóképző

Nehéz meghatározni, mi a legnagyobb baj a Vámpírakadémiával. Az eredetiség hiánya? A súlytalan történet? A túlbonyolított mitológia? A kapkodó vágás? A bamba főhősök? Azt hiszem, inkább a másik oldalról kéne megközelíteni a kérdést: mi működik a Vámpírakadémiában?

A Vámpírakadémia Richelle Mead regénysorozatának első részét dolgozza fel. Mead ötlete nem a legeredetibb, de kétségkívül rátermetten próbálta kombinálni a momentán népszerű trendeket: van itt tinirománc, varázslóiskola (tényleg, mágiát is tanulnak), akció, no meg persze vámpírok. Vagyis valami olyasmik: ebben a világban ugyanis több alfaja van Drakula leszármazottainak, akik közül a furcsábbak a dampyrok, akik se nem sápadtak, se nem égeti őket a napfény, de még csak vérre sincs szükségük. Az ő feladataik védeni a morákat, a ténylegesen véren élő nemeseket a strigáktól, a lélektelen, gyilkoló vámpíroktól.

Na, miután minden olvasó kellően összezavarodott, a történet már ugrik is tovább az akadémia bemutatására, felrakja a fontosabb karaktereket a térképre, és már kezdődnek is az órák. Valami eszeveszett tempóban dobálja az információkat a film, a nézőnek egyszerűen nincs ideje feldolgozni őket, máris jönnek az újabb megjegyzendő dolgok és események. Valami sztori-szerűség is kezdene kibontakozni: a dampyr Rose és legjobb barátnője, egyben védence, Lissa egy év bujkálás után kerül vissza a címbeli intézménybe, a Szent Vlagyimir Akadémiára. Rejtélyes okok miatt onnan ugyanis korábban megszöktek. Még rejtélyesebb okok miatt ritka kötelék alakult ki köztük, ami miatt Rose ki-be járkálhat Lissa elméjébe (ez eléggé kényelmessé teszi a bonyodalmak megoldását). Ennél is nagyobb talány, hogy ki öl meg kisállatokat és teszi őket, mindenféle barátságos üzenetekkel Lissa szobájába? Ugye miután szépen felsorakoznak a szereplők, neked is nyilvánvaló, hogy kinek van vaj a füle mögött? (Spoiler nélkül annyit azért elárulok, hogy nyilván nem az, aki leleplezetlen gyűlölettel mered hősnőinkre.)

Alapvetően nem érzem reménytelennek a Vámpírakadémiát, hiszen vannak benne egész jó ötleteket (lásd a vámpírokat alfajokra, rasszokra bontani), de a kivitelezésben mind egytől egyig elbukik (akkor a dampyrok most mit is keresnek itt, ha nincs szükségük vérre?). Valahogy mégsem tudom utálni. A fékezhetetlen tempó, a viccesnek szánt beszólások (fogazásgátló, komolyan?) egy idő után parodisztikus magasságokba/mélységekbe viszik a filmet, amit kellő távolságtartással szemlélve akár szórakoztatónak is találhatunk.

A javaslatom így az, hogy aki a Vámpírakadémia megnézésére vetemedik, ne várjon túl sokat. A no-name főszereplők nem tudnak életet lehelni a soványka sztoriba, a gyors tempó miatt atmoszféra teremtésre sincs idő. Elég pihent állapotban el lehet rajta röhögcsélni, de tényleg csak akkor, ha nincs más választásotok.

U. I.: A leglényegesebb információ kimaradt. Lányok, egy valamire helyes fickót sem találhattok a filmben.