Vizibaba revü

  • - ij - / PORT.hu

A világ valamelyik végében, az óceán partján, egy hatalmas barlangban áll egy kalyiba. Abban lakik egy tudós, aki tekintettel a globális felmelegedésre, úgy sejti, hamarosan itt a vízözön, így hát az emberiségnek jó szolgálatot tehet legújabb nagyszerű találmánya, az embert hallá alakító folyadék. Elhatározza, hogy először önmagán próbálja ki a szert és e célból épp egy akváriumban álldogál a kamera előtt, mikor...
Három gyerek - egy hetyke, egy apró meg egy kerek - épp ennek az óceánnak a partjára vetődik. Horgászni érkeznek, de a dagály besodorja őket a hatalmas barlangba, abban is a tudós kalyibájába és éppen ismerkednek a körülményekkel, mikor...
Az apró egyszer csak eltűnik. Persze hogy eltűnik, mivel szomjas volt, és éppen azt a színes üveget itta ki, amelyikben a nagyszerű hallá alakító folyadék volt, aztán holmi véletlenek folytán berepült az óceánba. Erről tudomást szerezve a hetyke meg a kerek utána vetik magukat. Szerencsére van náluk egy kis csodalötty, és így ők is meglepő formájú vizilényekké változnak. Meg is találják egymást, csak hát hogyan tovább?
Mert igaz, hogy a tudós kikísérletezte már a hallá változott embert visszaalakító folyadékot is, csakhogy ez rossz uszonyok közé kerül. Egy izomagyú Cápa agyafúrt fogpiszkálója belekóstol, s rájön, hogy a halakra agyfejlesztő hatással van. Így ők sokat isznak belőle, a többieknek viszont csak keveset adnak, hogy ők legyenek a legokosabbak és ezentúl mindenki őket szolgálja. Eredmény: víz alatti tömegjelenetek "Metropolis"-os személyi kultuszra koreografálva. A kicsi, az apró meg a kerek ezalatt az elveszett visszaalakító folyadék nyomába indulnak. Bálnabuszra szállnak, rákok, kagylók és apró halak között lebegnek, összebarátkoznak egy tengericsikó fiókával és aztán megharcolnak a ravaszokkal.

Bár egy német-dán-ír rajzfilmtől nem feltétlenül várnánk, de az alkotók elég valtdiznisre veszik a figurát. Igaz nem olyan trükkös dizájnos, mint a "Kincses sziget", de hasonló sikerorientált dramaturgia. A megmenekülés mindig az utolsó pillanatban történik és bájosan, könnyekig meghatóan végződnek a konformis kalandok. A magyar hangokat a só-műsorosztály szolgáltatja (Alföldi Róbert, Gálvölgyi János, Hernádi Judit, Jáksó László). Az apró rózsaszín pónik simogatásáért rajongó kislányokat és a Cartoon Network-ön cseperedett csibész kisfiúkat bizonyára ez nem fogja zavarni abban, hogy tágra nyílt szemekkel nézzék a mesés eseményeket. Víziszony kizárva. A nemzetközi forgalmazásra szánt, nagy költségvetésű produkció a Chicago-i Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon elnyerte a gyerek-zsűri díját.