Who the fuck is Alice? – Mia Wasikowska portré

Csoda- és Tükörország prominens látogatója, Alice, azaz Mia Wasikowska nevével ellentétben nem lengyel, hanem ausztrál és napjaink legkeresettebb fiatal színésznője, aki egyszerre szürke kisegér és elbűvölő ifjú hölgy.

Rengeteg versenytárs közül választották ki annak idején a 2010-ben bemutatott Alice Csodaországban főszerepére a Hollywoodban teljesen ismeretlen, mosolygós ausztrál lányt, Mia Wasikowskat. Bár a sok pénzt hozó, viszont rendre negatív kritikákat kapó film másik főszereplője Johnny Depp volt, mégis mindenki az új lányt dicsérte, aki egyes hírek szerint kezdő létére ugyanannyit kapott, mint nagyságrendekkel híresebb kollégája, vagyis lehetett tudni, hogy a filmmel egy igazi sztár született.

Persze, az 1989-es születésű Wasikowska, aki eleinte a balettel próbálkozott, de egy sérülés megakadályozta, hogy táncosnő lehessen, nem volt éppen kezdő. Iskoláit távoktatásban végezte el, hogy színiiskolába járhasson, és már 15 évesen titokban ügynököt fogadott magának, aki hamar szerzett neki szerepeket, például a Titanic Filmfesztiválon vetített Külvárosi ámokfutásban (2006) és néhány sorozatban, és ő juttatta be a Tim Burton rendezte Alice Csodaországban szereplőválogatására is.

Ezután jött pár fontos mellékszerep: egy kedves vígjáték, ahol Mark Ruffalo és Julianne Moore kíváncsi lányát játszotta, az Albert Nobbs, ahol Glenn Close partnere volt, illetve a Jane Eyre címszerepe és a A nyugtalanság kora, ahol halálos beteg, a temetések iránt morbid érdeklődést tanúsító tinilány volt.

Kezdték is Miát szépen beskatulyázni a kedves, de kissé bogaras kislány szerepébe – ami őszintén szólva a való életben is jellemző lehet rá. Aztán John Hillcoat véres filmjében, a szesztilalom korszakában játszódó Fékezhetetlenben végre kicsit más lehetett, a koreai Chan-wook Park filmjében, a Vonzásokban pedig a sötétebb énjét is megmutathatta, a haját is sötétre festették a szerephez.

A Halhatatlan szeretőkben kezelhetetlen, lázadó vámpírlány volt, aki veszélybe sodorja bujkáló, nyugodt életre vágyó társait, A hasonmás című különös filmben pedig a két szerepet is eljátszó Jesse Eisenberg vágyának tárgya. Össze is jöttek a forgatás alatt, és tudomásunk szerint még ma is együtt vannak.

A Térkép a csillagokhoz volt karrierjének eddigi legrosszabb filmje és szerepe – egy zűrös, feketében járó, megégett arcú tinilányt alakít, aki sötét családi titkok nyomában jár, és annyit elárulhatunk, hogy bár megint Julianne Moore a partnere, a kapcsolatuk nem olyan rózsás, mint korábbi közös filmjükben. A Térkép a csillagokhoz hátborzongató darab, és nem pozitív értelemben.

Ami azt illeti, a sokat várt Bíborhegy, Guillermo Del Torro gótikus horrorja sem sikerült úgy, ahogy azt vártuk: a gyilkos brit arisztokratába beleszerető amerikai lány története lapos, kiszámítható, Wasikoswkát pedig sajnos lejátszotta a vászonról a gonosz sógornőt alakító Jessica Chastain. Igaz, ez főleg annak köszönhető, hogy jobban megírt szerepet kapott.

Most pedig itt az Alice Tükörországban, egy látványos, tulajdonképpen korrekt módon elkészített, mégis üresen csengő folytatás a 2010-es Csodaországhoz, ahol Wasikowskával az égvilágon semmi baj nincsen: itt is jó, csak maga a film épül teljes mértékben a látványra.

Ha a film megbukik, Mia eddig látványosan felfelé ívelő pályája is keresztúthoz érkezhet – és erre komoly esély van, de talán nem is baj, ha egy fiatal és tehetséges színésznő komoly kihívások elé kerül.