10 dolog, amit nem tudtál a születésnapos Keanu Reevesről

A ma 53 éves színész nem sokat öregedett az évek, sőt, évtizedek alatt, viszont rengeteg dolog történt vele, jó és rossz, és akad egy rakás érdekesség is vele kapcsolatban.

Azt sokan tudják, hogy Keanu Reeves keresztneve „szellő a hegyek felett” – vagy valami hasonló költői látomás, de ez csak részben igaz. A Keanu név, amit a színész apai nagybátyja, Henry Keanu Reeves tiszteletére kapott, önmagában az égvilágon semmit sem jelent, csak egy rövidítés. Az eredet, teljes verzió így hangzik: Keaweaheulu, amit déd-déd nagybátyja viselt, és amit nyilván nem tudnánk kiejteni – hiszen vannak, akiknek még a Keanu is problémát jelent.

Keanu Libanonban született, ahol édesanyja, az angol születésű Patricia Taylor éppen dolgozott. Patricia revütáncosként kezdte karrierjét, majd kosztümtervező lett, és olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Alice Cooper. Édesapja, Samuel Nowlin Reeves, kínai-hawaii származású geológus, akiben egy kis holland, portugál és skót vér is csorog, és aki veszélyes életet élt, hiszen miután elhagyta családját, 10 évre ítélték, amikor lebukott heroin kereskedéssel a hawaii Hilo Nemzetközi Repülőtéren – igaz, ebből csak kettőt ült le, és a börtönben szerezte meg a diplomáját.

Reeves már kisbabaként is bejárta a fél világot, hiszen szülőhelyén, Bejrútban csak hat hónapig élt, innen a család Sydney-be költözött, ahol két és fél évet töltöttek, majd továbbálltak New Yorkba, de valamiért itt sem találták meg a számításukat, így három év múltán átköltöztek Torontóba. Anyja révén Keanu angol állampolgár, és Kanadában honosították, így ottani útlevele is van, és apja amerikai állampolgár, de ő maga nem amerikai felségterületen született, nincs útlevele, és Hollywoodban is csak zöld kártyával dolgozhat.

Hat éves korától 21 éves koráig Kanadában élt, és kanadai mintapolgárként nevelkedett, amire ma is nagyon büszke. És mit csinál egy fiatal kanadai srác? Hát jéghokizik, és Reeves olyan tehetséges hokikapus volt, hogy iskolai csapatában, a De La Salle College Oaklandsnál csak A Fal volt a beceneve. Meghívást is kapott a rangos Windsor Spitfiresbe, és komoly karrierje lehetett volna a kanadai első osztályban, de az egyik verzió szerint közbeszólt egy sérülés, a másik szerint inkább a színészetet választotta, hiszen már egész fiatalon játszott iskolai darabokban, és mostohaapja, Paul Aron színpadi rendező mellett asszisztensként is dolgozott.

Amikor Reeves Hollywoodba érkezett, az ügynöke, akit mostohaapja szerzett neki, túl egzotikusnak találta a nevét, és mondván, hogy ezzel soha sem fog befutni, az első szerepeinél – tévéfilmekben, apró filmszerepekben – a következő nevek alatt futott a stáblistán. K.C. Reeves, Norman Kreeves vagy Chuck Spadina, és ha az illető ügynök úgy gondolta, hogy a Spadina név tök átlagos, a Chuck pedig elegáns név, akkor nagyon kevéssé érthetett a munkájához.

Keanu Reeves

 A színészt élete során számos csapás érte. 1993-ban kábítószer-túladagolásban elveszítette egyik legjobb barátját, River Phoenixet, akivel együtt szerepeltek az Otthonom, Idahóban, és akit a mai napig is sirat. 1999 decemberében akkori barátnőjével, Jennifer Syme-mal közös kislányuk, Eva Archer Syme Reeves nyolc hónapra, halva született, 2001-ben pedig Syme szenvedett halálos autóbalesetet, amikor terepjárójával éjszaka belerohant három parkoló autónak – valószínűleg a szedett antidepresszáns gyógyszerek hatása alatt.


A legnagyobb sikere az 1999-es Mátrix volt, de ezért keményen meg kellett dolgoznia. A forgatások során Reevesnek különféle harcművészeteket kellett tanulna, saját elmondása szerint ezzel kelt, ezzel feküdt hónapokon át, és Laurence Fishburne-nel még az „ebédszünetekben is hongkongi akciófilmeket” néztek. Aztán mindent tanulhatott újra, amikor a Wachowski testvérek úgy döntöttek, elkészítik a folytatásokat, és Keanunak nem kevesebb, mint 200 további harcművész fogást és mozdulatot kellett megtanulnia a Mátrix - Újratöltve és a Mátrix - Forradalmak (2003) kedvéért.

Keanut nem érdekli a pénzt, pontosabban örül neki, hogy van, hiszen megkönnyíti az életét, de nem töri magát érte, és könnyen jótékonykodik – vagy csak nagyon jó fej a szakmán belül is. A Mátrix esetében keresete egy részét a speciális effekteken dolgozóknak ajánlotta fel, tudván, hogy az milyen fontos a film sikere szempontjából. Amikor leszerződött A cserecsapat (2000) forgatására, lemondott a honoráriuma 90 százalékáról, hogy ki tudják fizetni a színészlegenda, Gene Hackman jelentős gázsiját. Hasonló dolog történt korábban Az ördög ügyvédje (1997) készítésekor, amikor 2 millió dollárról mondott le, hogy megszerezhessék a produkciónak Al Pacinót. És az nagyon sok pénz! Ezen felül számos jótékonysági célra adományoz, például rákkutatásra.


Keanu szeret veszélyesen élni, és mivel nagy motorgyűjtő, sőt, saját motorgyártó cége is van, nyilván ez számára a legnagyobb veszélyforrás. Ma is őriz egy jókora heget a hasán, amit akkor szerzett, amikor a Topanga Canyonban éjszaka, fényszóró nélkül motorozott, és nekihajtott a hegyoldalnak. Több bordája is eltörött, és megrepedt a lépe, de igyekezett a dolgot kedélyesen szemlélni, amiben egy gyakorlatát teljesítő mentős tanonc segített neki. Az illető ugyanis megragadta a hordágy felé eső végét, majd elcsodálkozva azon, hogy annak súlya is van, rögtön eldobta azt. „Ha levegőhöz jutottam volna valahogy, akkor jót röhögtem volna!".