10 dolog, amit nem tudtál Dan Aykroydról

1952. július 1-jén született, azaz most lett hetvenéves a Szellemirtók kanadai sztárja. A jeles esemény alkalmából összeszedtünk róla pár érdekességet.

1. Aykroyd nagy rajongója a rendőrségnek, ami nemcsak abban nyilvánul meg, hogy gyűjti a különféle rendőrségi jelvényeket, illetve egy korábban az Ontario Tartományi Rendőrség járműparkjához tartozó motort vezet, hanem azt is, hogy rendőrnyomozó barátai egy időben rendszeresen elvitték kibicelni a csapatautó anyósülésén, illetve közös üzleti együttműködései is vannak néhány torontói rendőrtiszttel.

De a színész rajongói tevékenységét az Egyesült Állalmokra is kiterjesztette, olyannyira, hogy bekerült a Mississippi állambeli Hinds megye seriffirodájának tartalékosai közé (ő a tartalékos seriffhelyettes), előtte pedig a louisianai Harahan rendőrségének tartalékos parancsnoka volt. A sztár rajongása talán onnan ered, hogy nagyapja a Kanadai Királyi Lovasrendőrség tagja volt.

2. Dan Aykroyd másik nagy szenvedélye a természetfeletti, az asztrológia és a spiritualitás.

A Szellemirtókat is azért írta meg, hogy tisztelegjen saját családja paranormális jelenségekben való hite előtt, és rengeteg könyve is van a témában.

Ezenkívül két hasonló jellegű tévéműsorban is ellátott házigazdai/műsorvezetői feladatokat: az Y-aktákban és a közelmúltbeli Hotel Paranormalban.

3. 1979 és 1980 és között nagyjából egy évig

jegyben járt Carrie Fisherrel.


4. Miután több filmben is játszottak együtt (My Girl-filmek, Szerepcsere, Kelekótya karácsony), Jamie Lee Curtis Aykroydot nevezte meg mint legjobb csókpartnerét a vásznon.

5. Van egy Blues Brothers-típusú együttese néhai Blues Brothers-beli kollégája és jó barátja, John Belushi öccsével, Jim Belushival, amely a mai napig aktív.

6. Dan Aykroyd több rendhagyó testi adottsággal rendelkezik: először is heterokrómiás, azaz különböző színű a két szeme (a jobb szeme zöld, a bal barna); aztán syndactyliában szenved, vagyis több lábujja is össze van nőve (ezt cipőjét és zokniját levéve szemléltette is a Mr. Mike's Mondo Video című vígjátékban);

ezenkívül még kétkezes is, amit a Kémek, mint mi vizsgajelenetében láthattuk, amelyben bal kézzel írt, míg minden egyébre végig a jobb kezét használta.


7. A dadus című sitcomból ismert Fran Drescher verandáján kérte meg felesége, a szintén színész Donna Dixon kezét. Drescher egyébként nagy szerepet játszott abban is, hogy Aykroyd és Dixon összejöttek, kvázi ő hozta össze őket a Dr. Detroit című film forgatásán, amelyben mindhárman játszottak.

8. Dan Aykroyd a Saturday Night Live című legendás humorműsor első férfi tagja az állandó szereplők közül, akit Oscar-díjra jelöltek (a Miss Daisy sofőrje mellékszerepével érdemelte ki, 1990-ben). Az első állandó fellépő amúgy, aki ugyanezzel dicsekedhet, Joan Cusack volt, akit már 1989-ben jelöltek a Dolgozó lányért.

9. Egy időben a színészről elterjedt, hogy már a hetvenes években nős volt: elvett egy Maureen Lewis nevű nőt, akivel három fiuk született, Mark, Lloyd és Oscar. Habár sok forrás átvette az értesülést, mindez sosem volt igaz

– maga Aykroyd hintette el a kacsát, még mielőtt híressé vált volna.

Amikor ugyanis először megkereste a Ki kicsoda? című életrajzi kiadvány, poénból hamis életrajzi adatokkal írta tele a kérdőívüket. A sztár valójában csak 1983-ban nősült meg: a fent már említett Donna Dixont vette el, akivel nem három fiuk, hanem három lányuk született (Belle, Stella és Danielle), és akivel idén sajnálatos módon különváltak.

Ezen a 2014-es vodkareklámon jól kivehető a színész heterokrómiája. Forrás: Dave J. Hogan / Getty Images


10. Majdnem Dan Aykroyd kapta meg Michael Douglas szerepét a Végzetes vonzerő című 1987-es erotikus thrillerben, de az 1995-ös Jumanji főszerepére is felmerült a neve még Robin Williams előtt. További híres szerepek, amelyeket majdnem ő játszott el:

Willy Wonka a Tim Burton-féle Charlie és a csokigyárból, Frédi az élőszereplős A Flintstone családból, a Beethoven című bűbájos kutyás mozi családfője és a True Lies – Két tűz között című akciófilm Albert „Gib” Gibsonja (az Arnold Schwarzenegger által alakított karakter kémtársa és jó barátja).


(via IMDb)