10 dolog, amit nem tudtál John Malkovichról

A Veszedelmes viszonyok és a Con Air – A fegyencjárat sztárja tipikusan az a színész, akinek inkább a pályáját követjük, és a magánéletéről nem tudunk szinte semmit. Most 70. születésnapja alkalmából orvosoljuk ezt a hibát!

1. Szlávos hangzású vezetéknevét a sztár annak köszönheti, hogy az apai nagyszülei, Michael Malkovich és Goldie Stanisha mindketten horvátok voltak. Anyai részről a színész francia, német, skót és angol felmenőkkel büszkélkedhet.

2. A legenda szerint miután John Malkovich érdeklődni kezdett a színművészet iránt, és beiratkozott az Illinois-i Állami Egyetem színház szakára, annak vezetője azt mondta neki, hogy

semmi esélye színészi karrierre.

A sztár végül nem diplomázott le az egyetemen, viszont az intézmény vezetősége később – miután már sikeres lett – folyamatosan az öregdiákjaként hivatkozott rá. Hogy a dolgot hivatalossá tegyék, Malkovich végül 2005 áprilisában felkereste volt iskoláját, ahol átadtak neki egy BA diplomát színházművészet szakon.

3. Folyékonyan beszél franciául, és egy ideig élt is az országban: közel tíz évet, 2003-ig.


4. A francia kultúra és életstílus mellett odáig van Portugáliáért is, ahol forgatott pár filmet (például A kolostort és az Utazás Bombaybe című alkotást Manoel de Oliveirától). Malkovich annyira beleszeretett az országba, hogy vett is ott egy házat, sőt, társtulajdonosa lett egy lisszaboni diszkónak is.

5. Kedvenc országai és városai mellett a színésznek természetesen kedvenc filmjei is vannak, melyek a következők: Aranypolgár, Az élet csodaszép című karácsonyi mozi, Délidő, Négyszáz csapás, Az algíri csata, A megalkuvó és A turné.

 

Ez is érdekelhet

Ezeket a filmeket szeretik leginkább a legnagyobb sztárok

A múltkori tucatot követően újabb 12 híres színészről és rendezőről rántjuk le a leplet. Julia Roberts, Benedict Cumberbatch és társai után Oscar Isaac, Michael Fassbender és még sokan mások árulták el, melyek a kedvenc filmjeik.

Tovább


6. John Malkovich kedvenc színészei pedig Meryl Streep, Judy Davis és Isabelle Adjani.

7. Majdnem ő lett a 2002-es, Sam Raimi-féle Pókember Zöld Manója, ám végül Willem Dafoe kapta meg a szerepet. De Malkovichnak volt mivel vigasztalódni és/vagy elfoglalnia magát, hiszen abban az évben négy produkciója is kijött: a Ripley és a maffiózók, a Táncos a házban, egy Hideous Man című rövidfilm és egy Napóleon című minisorozat.

Forrás: Franco Origlia / WireImage / Getty Images


8. 2015-ben írt egy rövidfilmet, aminek a főszereplője is ő volt, és Robert Rodriguez rendezte meg. A 100 Years trükkje, hogy (ahogy arról korábban ebben a cikkünkben már beszámoltunk) csak kerek száz év múlva kerülhet a nézők elé, azaz hiába készült el, majd 2115-ben lesz a premierje – addig elzárták egy időzáras biztonsági széfbe. Hogy mégis mi vette rá erre az elvetemült dologra a sztárt?

A pénz.

A jövőbeli nézőknek ugyanis azért kell pont ennyit várniuk, mert ideális esetben ennyi ideig érlelődik egy üveg Louis XIII konyak. Szóval a kísérleti kisfilm egy igen szellemes marketingakció volt, melynek részeként egyébként az első ezer üveg vásárlója a film bemutatójára szóló, fémből készített jegyet kapott, amit örökül hagyhat az utódainak.

Sajnos sosem fogjuk megtudni, betartják-e az alkotók a szavukat, és valóban levetítik-e most már csak 92 év múlva az alkotást…

9. Ő volt az első olyan színész, aki elnyert egy nívósabb díjat (jelesül a New York Film Critics elismerését) saját maga megformálásáért. A film természetesen az 1999-es A John Malkovich menet volt.

A John Malkovich menet. Forrás: Flamex


10. 1989 óta van együtt második feleségével, Nicoletta Peyrannal, akivel két gyermekük született: egy Amandine nevű lány 1990-ben és egy Lowry nevű fiú 1992-ben.


(via IMDb)

 

Ez is érdekelhet

9 film, amely soha nem kerülhet a nézők elé

Kreatív különbségek, minőségi kifogások, szexbotrányok, jogi problémák vagy tűzeset. Sok oka lehet, ha dobozban marad egy film.

Tovább