10 dolog, amit talán még te sem tudtál a születésnapos Peter Dinklage-ről

Kevesen tudják, de a most 51 éves színész pályafutását menő punk zenészként kezdte, és két feltétellel vállalta el Tyrion Lannister ma már legendás szerepét, amit George R. R. Martin kizárólag neki szánt.

Peter Hayden Dinklage a New Jersey állambeli Morristownban született 1969. június 11-én. Édesanyja, Diane egy helyi általános iskolában volt ének-zene tanár, édesapja, John Carl Dinklage pedig biztosítási ügynök, és van egy bátyja, aki hegedűművész. A család német, ír és angol felmenőkkel rendelkezik, a Dinklage név is német, sőt, Németországban, egész pontosan Alsó-Szászország Vechta nevű kerületében van egy ugyanilyen nevű kisváros is.

Bár szülei és testvére is átlagos magasságúak, Dinklage a törpenövés leggyakoribb formájával, az achondroplasiával született, amely öröklődő fejlődési rendellenesség, és az esetek 80-85 százalékában spontán mutáció következménye, következményeként a test legnagyobb része ugyan arányosan  fejlődik, a végtagok növekedése azonban stagnál, a kar és a lábak rövidek maradnak. A színész mindössze 135 centiméter magas, és ez természetesen nagyon sokáig zavarta, csak sikeres színészként barátkozott meg önmagával, és ma már csak azt szeretné, hogy ne legyenek vele álságosak az emberek: „Utalom ezt az egész kisember baromságot. Akár törpének is hívhatsz, csak ne kamuzzál. Hiszek a politikai korrektségben, de nem hiszek abban, hogy ne nevezzük a dolgokat a nevükön.”

Mielőtt színésznek állt volna, egy Whizzy nevű punk-funk-rap banda frontembere volt, akik ugyan nem nagyon tudtak zenélni, de fergeteges bulikat szoktak csapni. Ezeknek a buliknak aztán híre ment, és még a legendás New York-i CBGB klubban is felléphettek, ahol mindenki úgy felpörgött, hogy Dinklage belefutott egyik zenésztársa lendülő térdébe. A bőre felszakadt, ömlött a vére, ám ő fel sem vette az egészet, nyomta tovább a műsort, csak egy piszkos rongyot tekert a fejére. Ennek köszönhető, hogy még ma is látszik a nyakától egészen a szemöldökéig húzódó heg, egyfajta emlékként.

Már a középiskolában is vonzódott a színészethez, és drámakörbe járt szabadidejében, majd elvégezte a neves vermonti Bennington College drámatagozatát. A főiskolában 2012-ben hatalmas sikerrel tartott búcsúbeszédet a végzős évfolyamnak. Friss diplomával a kezében elsősorban színházi munkákat kapott, filmszerepek ritkán érkeztek, ő pedig tartotta magát az elvhez, hogy nem játszik mesebeli figurákat, manókat, ewokokat, lúdvérceket és efféléket, amivel a törpe színészeket rendszerint megkínálják. Első emlékezetes szerepében ráadásul pont a kisnövésű színészeket kliséként használó rendezők ellen szólalt fel az önironikus, Tom DiCillo rendezte Csapnivalóban (1995), ahol az amatőr művészfilmes rendező (Steve Buscemi) egy bizarr álomjelenetben – valójában egy David Lynch paródiában – akarja szerepeltetni törpe színészét, aki viszont elküldi a búsba, hogy ennyire nincs fantáziája.

Imádja az állatokat, annyira, hogy 16 éves kora óta vegetáriánus, és nem azért, mert nem szereti a húst, hanem azért, hogy miatta egy állatot se vágjanak le. Filmjeiben, ha éppen olyan jelenet van, amiben húst eszik, azt a kellékesek mindig tofuval oldják meg, ami szerencsére jól formálható, ha mondjuk egy csirkecombról van szó. Dinklage a laboratóriumi állatkísérletek régi ellenzője, és ha teheti, felszólal a témában, illetve a Farm Sanctuary nevű menhely régi támogatója és szóvivője is egyben. A Trónok harca sztárjaként is megtalálta a lehetőséget az állatvédelemre: a széria rendkívül népszerűvé tette a szánhúzó kutyákat, ám ezek közül sok hamarosan az utcára került, amikor az új gazdák rájöttek, mennyi munkával jár az új kedvenc – ő pedig külön közleményben hívta fel erre a veszélyre a figyelmet.

Kétszer játszott ugyanabban a filmben. A 2007-es, Frank Oz rendezte Halálos temetésben ő volt az a titokzatos amerikai férfi, aki felbukkan egy angol temetésen, azt állítva, hogy az elhunyt férfi szeretője volt. A fanyar vígjáték elég sikeres volt ahhoz, hogy megvegyék az amerikai remake jogait, amit aztán Neil LaBute rendezett, a címe meglepő módon Haláli temetés (2010) lett, és Dinklage ugyanazt a figurát hozta.

Bár a szakmában már rendkívül ismert volt, különösen a 2003-as Az állomásfőnök után, a Trónok harca tette igazi sztárrá, és Tyrion Lannister szerepére George R. R. Martin csak és kizárólag őt tudta elképzelni, más jelölt nem is volt, ennek megfelelőn pedig még meghallgatást sem tartottak. Dinklage-nek csupán két feltétele volt a szerep elfogadása előtt: ne kapjon hosszú szakállat és ne kelljen vicces, csúcsos orrú cipőt hordania. Rögtön a stáb kedvence lett, ami annyiban bizonyult kihívásnak szereplőtársai számára, hogy sokan kifejezetten rosszul érezték magukat, amikor felvétel közben sértegetniük kellett. Az apját alakító Charles Dance például minden jelenet felvétele után külön megkövette, amiért annyiszor meg kellett aláznia. Egyébként furcsa módon ő az egyetlen amerikai az összes főszereplő közül.

Bár a karaktereik esküdt ellenségek, Peter és a Cersei Lannistert alakító Lena Headey ezer éve a legjobb barátok, sokak szerint Dinklage ajánlotta be a színésznőt a sorozatba. Peter és Lena egyszer akkorát buliztak egy kanadai melegbárban, hogy jelentősen leamortizálták a helyet – nagyobb részt azzal, hogy benyomva hulahopp karikáztak, és erről fotók is vannak. A Trónok harca forgatásán mindig egy közösen bérelt apartmanban laktak, és a forgatási helyszínre is mindig együtt érkeztek, akkora spanok, így aztán nehéz lehetett eljátszaniuk, hogy mennyire gyűlölik egymást.

Peter Dinklage, vagy ahogy a rajongói hívják, The Dink különös rekordot tart: ő nyerte a legtöbb Emmy-díjat férfi mellékszereplőként, összesen négy szobrot – természetesen mindet a Trónok harca Tyrion Lannistereként. Ehhez még kapott négy Emmy-jelölést is, és egy Golden Globe-ot is még 2012-ben, szintén a Trónok harcáért – illetve egy Emmy-jelölést az Hervé vacsorára című életrajzi tévéfilmért.

Dinklage 2005 óta él boldog házasságban Erica Schmidt színházi rendezővel, akivel két gyermekük született, a színész azonban annyira óvja a magánéletét a sajtótól, hogy a második gyermekéről még azt sem tudni, hogy fiú vagy lány, és még egyszer sem láthattuk annak ellenére, hogy 2017 októberében született meg. Első gyermekük neve és neme azonban ismert, ő Zelig és kislány, akit gyakran látni édesapjával iskolába menet. A színész kedvenc kikapcsolódása saját fűszeres kertjének gondozása, de van egy Kevin nevű kutyája is, akivel nagyon sokat foglalkozik.

Címlapkép: C Flanigan / FilmMagic / Getty Images