10 érdekesség a 100 éve született Ed Woodról, a dilettantizmus mesteréről

A világ legrosszabb filmjének rendezője maga is különc figura volt, aki Tim Burtont is megihlette.

1. A kezdetek

Edward Davis Wood Jr. 1924. október 24-én született, és már gyerekkorában megbabonázták a képregények és az olcsó ponyvafüzetek, de elsősorban a filmeket imádta: főként a westernt és az okkultizmussal foglalkozó alkotásokat. Továbbá rajongott Buck Jonesért és Lugosi Béláért. Mint minden valamire való filmes akkoriban, ő is kerülte az iskolát, hogy moziba járhasson. Ugyanakkor érdekes, hogy a szülei nem nehezteltek rá ezért, sőt még támogatták is benne: egy Kodak Cine Special típusú kézikamerát kapott a 12. születésnapjára.

 

2. A karizma

Ed Wood az 50-es évektől készített filmeket Hollywoodban: általában B-filmekről vagy annál rosszabb alkotásokról beszélünk. Tipikusan az a fajta művész volt, aki inkább lelkes volt, mint tehetséges. Hogy mégis kapott lehetőséget, az azért lehet, mert volt egy képessége és egy előnye. Ed Wood lehengerlő meggyőzőkészséggel rendelkezett, de ez nem biztos, hogy elég lett volna, hogy újabb és újabb forgatási lehetőséget biztosítsanak neki. Az előnye az volt, hogy kifejezetten költséghatékony volt: minden jelenetet csak egyszer vett fel, nem számított, hogy sikerült, neki megfelelt.

 

3. A személyes hang

Reklámfilmekkel és rövidfilmekkel kezdte, első emlékezetes nagyjátékfilmje az 1953-as Glen vagy Glenda volt, amiben a nemi identitászavar és transzvesztiták problémáit mutatta be. Wood előszeretettel vett fel női ruhákat akár az utcán is, ami elsősorban gyerekkorára vezethető vissza: édesanyja ugyanis lányt szeretett volna, ezért fiát lányruhákban járatta.

 

4. A háború

Ehhez kapcsolódik, hogy amikor a második világháborúban a hadseregben szolgált, sokkal jobban félt attól, hogy megsebesül, mint hogy meghal, mert – saját elmondása szerint – akkor meglátta volna a katonaorvos, hogy az egyenruha alatt rózsaszín bugyit és melltartót visel.

 

5. A példakép

Érdemes megemlíteni, hogy bár Ed Wood védjegye, hogy ő a világ legrosszabb rendezője, példaképének egy igazi ikont, Orson Wellest választotta. Igazából, ha lett volna bármi tehetsége a filmrendezéshez, azt mondják,

az olcsó filmek Orson Wellese is válhatott volna belőle.

 

6. Lugosi Béla

Rajongott a Drakulát megformáló Lugosi Béláért, akinek 1953-ban írt és rendezett egy színházi produkciót The Bela Lugosi Review címmel, amit a Las Vegas-i Silver Slipperben mutattak be. Lugosi arról is mesélt még ebben az évben, hogy Wood egy tévéműsort tervez neki Dr. Acula címmel, ám ez végül nem valósult meg.

Ed Wood és Lugosi Béla
Forrás: Archive Photos/Getty Images

 

7. A kétes barátság

Hogy Wood és Lugosi kapcsolata milyen volt, arról megoszlanak a vélemények: Lugosi fia szerint a rendező csak kihasználta az apját, hogy minél nagyobb hírnévre tegyen szert. A magyar származású színész ekkor már súlyos depresszióban szenvedett, és bármit elvállalt, hogy finanszírozni tudja morfiumfüggőségét. Más nézetek szerint viszont ők ketten kifejezetten jó barátok voltak, és Wood segített Lugosinak leküzdeni a depresszióját.

 

8. Az „anyagi siker”

Bármily meglepő, Ed Woodnak van egy filmje, ami anyagi siker volt. A szörny menyasszonya című horrorfilmet 1955-ben mutatták be, és Wood együtt készítette Lugosival. A produkciót egy húsüzem finanszírozta, és ezért cserébe nem csak szerepet kapott a tulajdonos fia, de a forgatókönyvbe is beleszólhatott. Na jó, kicsit túloztunk, hogy anyagi siker lett volt ez a vacak film, de kétségtelen, hogy Wood többi alkotásával szemben ez hozott némi bevételt: valószínűleg azért, mert az akkori közönség is már csak röhögni ült be rá.

Ez is érdekelhet

Most mindent megtudhatsz a világ legrosszabb filmjéről

Tim Burton filmjéből sokan megismerhették Ed Woodot, akit minden idők legrosszabb rendezőjének tartanak. 62 éve mutatták be életművének koronaékszerét, a világ legrosszabb filmjének tartott 9-es terv az űrből című sci-fi rettenetet, ami azóta természetesen kultikussá vált.

Lássuk!

 

9. A legrosszabb film

Kétségtelen, hogy Ed Wood főműve a világ legrosszabb filmjének kikiáltott 9-es terv a világűrből. Erre a baptista egyháztól kapott pénzt, akiket meggyőzött, hogy ha a film sikeres lesz, hatalmas bevételre tesznek szert, amiből elkészíti majd azt a keresztény szellemiségű filmet, amit ők eredetileg kértek. A 9-es terv… igazi eklektikus alkotás, ahogy Wood minden filmje: horror, sci-fi, krimi, románc, burleszk és még ki tudja, mi keveredik benne. Ahogy az archív felvételek is keverednek az újonnan forgatottakkal. Semmifajta kontinuitás nincs sem a forgatókönyvben, sem a rendezésben: hirtelen éjszaka lesz, aztán megint nappal. Bár ma már kultikus státusznak örvend, annak idején orbitális anyagi bukás volt. Bár alapvetően életrajzi film Tim Burton 1994-es Ed Woodja, ám elsősorban ennek a filmnek a forgatásáról szól. A 9-es terv a világűrből amúgy itthon is megjelent DVD-n, ráadásul a fekete-fehér és a felújított, színes verzió is megtalálható a korongon.

 

10. A lecsúszás

Ha azt gondolnánk, hogy nincs lejjebb a Zs-filmeknél, de a 9-es terv… bukása végleg elvágta Wood rendezői pályáját. Erőszakos és szexuális témájú regényeket és novellákat kezdett írni Ann Gora álnéven (transzvesztitaként előszeretettel viselt angorapulóvereket). Összesen 175 műve született, ebből 34 maradt fenn, amik ugyanolyan csapnivalók, mint a filmjei. Hogy pontosan miket rendezett, azt egy idő után már nem lehet követni: a mai napig kerülnek elő olyan alkotások, amiket ő dirigált. Utoljára húsz évvel ezelőtt találtak egy 1971-es horror-pornót Necromania címmel. A súlyosan alkoholista Ed Wood 1978. december 10-én hunyt el, vélhetően szívroham következtében.

 

A borítóképen Ed Wood és Lugosi Béla látható (Getty).

 

(via Wikipedia, Filmvilág)