10 érdekesség, amit nem tudtál a ma 90 éves Sophia Lorenről

Sophia Loren egy igazi legenda, aki máig az egyik legnagyobb filmcsillagnak számít.

A 90. születésnapját ünnepli Sophia Loren. Az Oscar- és BAFTA-díjas olasz színésznő 1934. szeptember 20-án született Rómában Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone néven. Nagy szegénységben nőtt fel az olaszországi Pozzuoliban, mert az édesanyja egyedül nevelte, miután édesapja elhagyta a családot. 

Egy vonatjegynek köszönheti a karrierjét és a szerelmet is

Loren sovány és sokat betegeskedő kislány volt, ezért a társai sokat csúfolták, de ez megváltozott, amikor serdülőkorba lépett. A fiatal lány szépségére mindenki felfigyelt, így az édesanyja elhatározta, hogy benevezi a szépségversenyre. Bár a főnyereményt más nyerte, a dobogón állt ő is. Másodikként 35 dollárt és egy vonatjegyet kapott Rómába.

Loren 1950-ben az egész családjával együtt az olasz fővárosba költözött, és egy évvel később egy neves magazin szerződtette modellként, később pedig már a filmszerepek is megtalálták. Nem sokkal ezután találkozott jövendőbeli férjével, Carlo Pontival.

A nős producer 22 évvel volt idősebb Lorennél,  de elvált azért, hogy feleségül vehesse a fiatal sztárt. A színésznő egyébként a párja javaslatára változtatta meg a nevét Sophia Lorenre. Ponti 2007-ben bekövetkezett haláláig együtt éltek, és két közös gyermekük született.

A fiatal Sophia Lorennek Carlo Ponti megígérte, hogy nagy sztárt csinál belőle, és egészen Hollywoodig elrepíti. A szerelmes férfi be is tartotta a fogadalmát.

Forrás: Getty Images - Keystone / Staff

Cary Granthez nem volt hajlandó hozzámenni

Nem a férje volt az egyetlen férfi, aki rajongott a színésznőért. Cary Grant is szerelmes volt Olaszország legfényesebb csillagjába. Az Oscar-életműdíjas színész az 1957-es Büszkeség és szenvedély című film forgatásának végén kérte meg a kezét. Grant akkor 52 éves volt, míg az olasz színésznő 30 évvel fiatalabb. Sophia Loren az ajánlatot visszautasította, de ezt követően is jó barátok maradtak.

Nagy sztárként a börtönt is megjárta

1980-ban Lorent 30 napra ítélték el egy állítólagos adócsalásért. Két opció közül választhatott : soha többé nem megy vissza Olaszországba, ahol a családja élt, vagy letölti a börtönbüntetést. Végül 17 napot kellett a rácsok mögött maradnia, majd szabadon engedték, és házi őrizetbe vették.

Ez egy olyan tapasztalat, amit soha nem felejtek el. Olyan lányok vettek körül, akik tényleg bűncselekményeket követtek el. 40 évvel később nyertem meg a pert, kiderült, hogy minden fillért kifizettem

 – nyilatkozta néhány évvel ezelőtt Sophia Loren.

Kirabolták és a kedvenc ékszereit vitték el

Az olasz színésznő az 1960-ban megjelent A milliomosnő című filmet forgatta Peter Sellersszel az angliai Hertfordshire-ben, amikor egy éjszaka a „Macska” néven ismert tolvaj besurrant a szobájába, és ellopta a mesés ékszereit. A forgatás egyik szünetében Peter Sellers átadott neki egy kis csomagot, amelyben egy gyönyörű bross volt. A stáb tagjai vették  Lorennek, hogy jobb kedvre derítsék.

Halálközeli élménye is volt

Sophia Loren Az elveszettek legendája című olasz-amerikai kalandfilmet forgatta az 1950-es években, amikor egy éjjel erős fejfájással ébredt fel, zavarodott volt, és úgy érezte, hogy mindjárt elájul.

Loren akkor még nem tudta, de egy meghibásodott gázzal működő kályha okozta nála a rosszullétet. 

Sikerült térden csúszva az ajtóhoz kúsznom és kinyitnom, de aztán összeestem

nyilatkozta erről az esetről a színésznő.

Az életét az olasz színész, Rossano Brazzi mentette meg, aki a folyosón talált rá az eszméletlen kolléganőjére.

Nem ment el átvenni az Oscar-díját

Sophia Loren 1962-ben a legjobb női főszereplő kategóriában nyert Oscar-díjat az Egy asszony meg a lánya című filmben nyújtott alakításáért.

A színésznő annyira biztos volt benne, hogy nem ő fog nyerni, inkább otthon maradt paradicsomszószt főzni. 

Fogadni mert volna ugyanis, hogy a szobrot a barátnője, Audrey Hepburn kapja meg az Álom luxuskivitelben című filmjében nyújtott alakításáért. Cary Grant hívta nagy vidáman az olasz sztárt:

Nyertél, Sophia!

A szexszimbólum szépségének titka

Egy mondatban összefoglalható a szépségem titka: szeretem az életet, spagettit eszem, és olívaolajban fürdök

 – nyilatkozta a világsztár.

Azt is elárulta, hogy a napi 8 óra alvás mennyire fontos számára. Loren általában reggel ötkor kel, és este 8-kor fekszik le, de a testmozgás is állandó része az életének még idősebb korában is.

Forrás: Getty Images - Daniele Venturelli / Contributor

 

A fiának magyar származású felesége volt

Az Oscar-díjas színésznő idősebb fia, Carlo 2004-ben Mészáros Andrea hegedűművésznővel házasodott össze. A pár Bécsben ismerkedett meg. A polgári szertartást a budapesti Bazilikában tartották, míg az egyházi esküvő Genfben volt. Közel két évtized után Carlo Ponti Jr és a felesége elvált, és a karmesterként dolgozó férfi azóta egy grúz zumbaoktatóval él együtt. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Carlo Ponti (@maestrocarloponti) által megosztott bejegyzés

Nem számolja a kalóriákat

Az olasz színésznő messze híres a homokóra alakjáról, és arról, hogy ő sosem hitt a szigorú diétákban vagy éppen az önsanyargatásban. Nem számolta a kalóriákat, és szereti a nehéz ételeket. A tésztáról nem tudna és nem is akar lemondani, bár ez olasz származásúként nem is olyan meglepő.

A világsztár híres mondását pedig talán már mindenki hallotta, amely így hangzik:

Inkább tésztát eszem és bort iszom, mint hogy nullás legyen a méretem.

Egy igazi Scrabble-zseni

A Scrabble betűjáték a világ egyik legsikeresebb és legközkedveltebb szókirakó társasjátéka. Az 1970-es évek elején Sophia Loren Richard Burtonnel forgatta Az utazás című olasz filmdrámát, és gyakran a Scrabble-lel ütötték el az időt. A színésznő néhány évvel később nyilatkozott arról, hogy színésztársa nehezen viselte a vereséget, Loren ugyanis mindig legyőzte őt.

Forrás: Closer Weekly, és Good Morning America