10 film, amit Oscarra és Arany Málnára is jelöltek ugyanabban az évben

A Baljós árnyak, a Joker, a Szöszi és számos másik film esetben is előfordult már, hogy a legjobb és legrosszabb alkotásoknak járó díj várományosa lett.

A híres-hírhedt Razzie Awards, hivatalos nevén Arany Málna-díj (azaz: Golden Raspberry Award) minden évben a leggagyibb filmeket díjazza – tüntetőleg és hagyományosan az Oscar-gála előtt, amikor másnap a legleglegek előtt emel kalapot az Amerikai Filmakadémia egy rangos rendezvényen. Joggal merül fel tehát a kérdés, hogy mi van akkor, ha egy filmet mindkét díjra, tehát Oscarra és Arany Málnára is jelölnek? Az Arany Málna-díj 1980-as megalapítása óta nem egyszer előfordult már ilyen eset...

Az alábbiakban az Arany Málnára és Oscar-díjra egyaránt esélyes filmeket mutatjuk be:

 

1. Szöszi

Idén a Szöszi című film nyolc Razzie-jelölést kapott, köztük a legrosszabb film, a legrosszabb rendező és a legrosszabb forgatókönyv kategóriákban. Alig 24 órával később a film már a 95. Oscar-jelölések listáján szerepelt: a főszereplő Ana de Armas ugyanis a legjobb színésznő kategóriában kapott jelölést.

 

2. Elvis

Miután megnyerte a legjobb színésznek járó Golden Globe-ot, Austin Butler hivatalosan is Oscar-jelölt lett Baz Luhrmann zenés életrajzi filmjének főszerepéért. Tom Hanks azonban (aki Tom Parker ezredest, Elvis menedzserét alakítja) a Razzie Awards-jelölést kapott a legrosszabb színész és a legrosszabb filmes páros kategóriában – utóbbi egyébként nagyon vicces: „Tom Hanks és a latexarca (valamint a nevetséges akcentusa)”.

 

3. Joker

A Joker „Az emberi élet és a közvagyon legrosszabb meggondolatlan semmibe vétele” (Worst Reckless Disregard for Human Life and Public Property) kategóriában kapott Razzie-jelölést, miközben a címszereplőt alakító Joaquin Phoenix megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.

 

4. Suicide Squad - Öngyilkos osztag

Jared Leto a 2016-os Öngyilkos osztag Jokereként kapta meg a legrosszabb színésznek járó Razzie-jelölést (de a filmet a legrosszabb forgatókönyvért is jelölték), miközben a DC szupergonosz brigádja nem sokkal később elhozta a legjobb smink Oscar-díját.

 

5. A szürke ötven árnyalata

A hírhedt erotikus történetet a legjobb betétdal kategóriában jelölték Oscarra, de végül a legrosszabb film, a legrosszabb forgatókönyv, a legrosszabb színész (Jamie Dornan), a legrosszabb színésznő (Dakota Johnson), és a legrosszabb filmes pár kategóriákban kapott Arany Málnát.

 

6. A magányos lovas

Johnny Depp családbarát westernfilmje a Razzie-díjkiosztón elnyerte a Legrosszabb előzményfilm, remake, vagy folytatás rangos trófeáját, miközben Oscarra jelölték a legjobb vizuális effektek és a legjobb smink kategóriákban.

 

7. Norbit

Igen, akár hiszed, akár nem, még a Norbit is kapott Oscar-jelölést: a legjobb smink kategóriában volt esélyes. Eddie Murphy előtte viszont megnyerte a Razzie-díjátadón a legrosszabb színészi alakítás kategóriáját.

 

8. A Grincs

Miközben a Razzie-n a legrosszabb remake vagy folytatás kategóriában kapott jelölést, Jim Carrey karácsonyi filmje behúzta a legjobb smink kategória Oscar-díját (de a legjobb jelmez és a legjobb díszlet kategóriákban is nagy esélyes volt).

 

9. Pearl Harbor - Égi háború

Michael Bay grandiózus második világháborús filmje hat Razzie-jelölést kapott, köztük a legviccesebbet, „legrosszabb párost”, ami itt (mivel egy szerelmi háromszögről szólt a történet a sok lövöldözés mellett) Kate Beckinsale-t, Josh Hartnettet és Ben Afflecket jelentette (utóbbi sztár külön a legrosszabb színész kategóriában is esélyes volt). A film egyidejűleg négy Oscar-jelölést is kapott, és végül meg is nyerte a legjobb hangvágás díját.

 

10. Baljós árnyak

A Star Wars-előzménytrilógia nyitánya összesen hét Razzie-jelölést gyűjtött be, és Ahmed Best meg is kapta a legrosszabb mellékszereplőnek járó Arany Málnát a lökött gungan, Jar-Jar Binks életre keltéséért. Emellett olyan kategóriákban is jelölt volt, mint a legrosszabb film, a legrosszabb rendezés (George Lucas), a legrosszabb forgatókönyv (szintén Lucas), a legrosszabb pár (Jake Lloyd és Natalie Portman), a legrosszabb férfi mellékszereplő (Jake Lloyd) és a legrosszabb női mellékszereplő (Sofia Coppola, aki Padmé egyik komornáját, Sachét alakította). A Baljós árnyak egyébként három Oscar-kategóriában is nagy esélyes volt (legjobb hang, legjobb hangeffektek, legjobb vizuális effektek), de az elődeitől eltérően ezúttal már egyetlen aranyszobrocskát sem vihetett haza a stáb.

 

(via Indiewire)