10 film és sorozat, amiben imádtuk Roger Moore-t

A Bond-klasszikusok mellett Az Angyalban és a Minden lében két kanálban is ő volt a világ legelegánsabb nőcsábász kalandora.

A kedden elhunyt Roger Moore a laza eleganciája, a csibészes mosolya és a fergeteges humora miatt nagyon sok filmrajongónak volt a kedvenc James Bondja. Ha egy Bes Of cikket kell összerakni Moore életművéből, könnyű dogunk van: ott a két közönségkedvenc sorozata, a Minden lében két kanál és Az Angyal, amihez mozifilmek is készültek, 1973 és 1985 között pedig hét Bond-filmben szerepelt, amivel máig rekordernek számít (Sean Connerynek csak a kánonon kívüli Soha nem mondd, hogy sohával jött össze ennyi). Lássuk hát a legemlékezetesebb produkcióit!

1. Az Angyal (1962-1969)

Roger Moore számtalan statisztamunka és mellékszerep után lett az 1962-ben elstartoló brit sorozat, Az Angyal főhőse. Simon Templar, a mindig megnyerő, sármos, világutazó kalandor egyfajta modern Robin Hood volt, azzal a különbséggel, hogy a meglopott gazdagok javaiból a szegényeknek nem adott semmit, inkább megtartotta magának. Érdekesség, hogy a szerepet eredetileg a híres brit komikusnak,  David Nivennek szánták, de ő végül a Rózsaszín Párducot választotta. Szintén esélyes volt Az Angyal címszerepére Patrick McGoohan, de ő azzal utasította el a felkérést, hogy a karakter egy bunkó nőfaló (ugyanezért nem vállalta el a Dr. Nót sem). Moore 9 epizódot saját maga rendezett, és forgatókönyvíróként is részt vett néhány rész elkészítésében.

2. Minden lében két kanál (1971-1972)

Roger Moore másik híres tévésorozata egyenes következménye volt Az Angyal sikerének. Az egyik 1969-es epizódban, a The Ex-King of Diamonds-ban ugyanis Simon Templar kapott maga mellé egy sidekicket is egy nagyszájú, vagány amerikai képében (), a nézőknek pedig annyira bejött ez a felállás, hogy az ITC Entertainment producerei külön sorozattá fejlesztették az ötletet. Így került a sorozatbéli gazdag brit playboy, Lord Brett Sinclair mellé egy bronxi utcagyerekből lett milliomos (Tony Curtis), akik ezután együtt keveredtek bele a gyors sportkocsikkal és gyönyörű nőkkel teli, izgalmas kalandokba.

3. Élni és halni hagyni (1973)

Az 1962-ben elstartolt Az Angyal népszerűségére  természetesen a Bond-filmek producerei, Albert R. Broccoli és Harry Saltzman is felfigyeltek. De mivel a szintén 1962-ben bemutatott Dr. No is kasszasiker lett, még évekig Sean Connery maradt a 007-es. Az 1971-es Gyémántok az örökkévalóságnak után azonban Connery már nem akart újabb Bond-mozit, így Broccoliék kénytelenek voltak másik sztár után nézni. Kapóra jött nekik, hogy a Minden lében két kanálnak '72-ben vége lett, így Roger Moore átigazolhatott hozzájuk – egyes rajongói vélemények szerint az Élni is halni hagyni nem is lett igazi Bond-film, hanem csak Simon Templar/Lord Sinclair egzotikus mozifilmes kalandja, sok gyönyörű nővel, és vudu papokkal cimboráló, karibi maffiózókkal.

4. Sherlock Holmes New Yorkban (1976)

Létezik olyan sármos angol nyomozó, aki még James Bondnál is népszerűbb? Persze, Sherlock Holmes! Természetesen Roger Moore a viktoriánus kor kedélyesen pipázgató, morfinista mesterdetektívét is eljátszotta két Bond-film között. Ebben a '76-os Fox-tévéfilmben a bűnüldözés királya New Yorkba utazik, hogy megakadályozza a gaz Moriarty ördögi tervét, aki meg akarja csapolni a világ aranykészletét. És ha ez nem lenne elég, Holmes összetalálkozik elveszettnek hitt, régi szerelmével, szép, ámde megbízhatatlan Irene Adlerrel is.

5. A kém, aki szeretett engem (1977)

Ha az Élni és halni hagyni csak egy vicceskedő karibi krimi, akkor A kém, aki szeretett engem maga a nagybetűs Bond-film, minden 007-es történet alfája és ómegája! Ebben a filmben ugyanis minden benne volt, amitől igazán egy jó Bond-történet: egy sármos ügynök, sok egzotikus helyszín, egy menő szuperjárgány (Aston Martin helyett ezúttal egy tengeralattjáró-üzemmódra is képes Lotus Esprit), egy világuralmi terveket szövögető, őrült főgonosz (a harmadik világháborút egy víz alatti világban átvészelni kívánó Karl Stromberg) és a kötelező bikanyakú segédje (a közönségkedvenc Vasfogú). Ráadásul az új Bond-lány, a szovjet titkosszolgálatnak dolgozó Amaszova őrnagy (Barbara Bach) színre lépése örökre száműzte a franchise-ból a klisés és idegesítően buta, könnyen ágyba vihető kémnők karakterét.

6. Ágyúgolyó futam (1981)

Burt Reynolds és Jackie Chan őrült autóversenyzős filmjében Roger Moore lényegében ismét James Bondot alakította. Vagyis egy elegáns, csokornyakkendős, brit playboyt, aki egy Aston Martin DD5-öt vezet, és minden jelenetben más-más bombanő tűnik fel mellette.

7. Szigorúan bizalmas (1981)

Tény, hogy Roger Moore forgatta le minden idők két legrosszabb Bond-filmjét, a '74-es Az aranypisztolyos férfit és a '79-es Holdkeltét, ugyanakkor a franchise XX. századi történetének két legjobb darabja is az övé. A kém, aki szeretett engem-ről már volt szó fentebb, említsük meg a párját, a Szigorúan bizalmast is, ami a bűnrossz Holdkelte után visszarántotta a Bond-filmeket az ostoba Star Wars-paródiák világából a békebeli kémfilmek és a látványos akciókrimik közé. A 007-es ezúttal a festői görög tengerparton keresi egy dekoratív nyílpuskás lány (Carole Bouquet) segítségével a britek eltűnt rakétairányító ketyeréjét, miközben ókori romok között kergetőzik a cápákkal, a búvárruhába bújt bérgyilkosokkal és a balkáni gengszterfejedelmekkel.

8. Polipka (1983)

Érdekes év volt az 1983-as, mivel egyszerre két kultikus 007-es ügynök versenyzett a mozikban a Bond-rajongók pénzéért. Sean Conerry ugyanis váratlanul húzott egy merészet, és a Tűzgolyó jogai miatt örökké pereskedő Kevin McCloryval, valamint A Birodalom visszavág rendezőjével Irvin Kershnerrel karöltve leforgatta a Thunderball remake-jét, a Soha ne mondd, hogy sohát. Az „igazi” Bond-film, Roger Moore Indiana Jones-paródiának is beillő, egzotikus tájakon játszódó Octopussyja azonban végül megnyerte a nézettségi versenyt. 

9. Halálvágta (1985)

Divat szidni Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallonét, hogy mi a fenéért ugrálnak meg verekszenek még 60 felett is akciófilmekben, ahelyett, hogy végre nyugdíjaznák magukat. Nos, Roger Moore is majdnem 60 éves volt már, amikor leforgatta az utolsó Bond-filmjét, a Halálvágtát, olyan sztárokkal, mint Tanya Roberts, Grace Jones, Christopher Walken és Dolph Lundgren! Utóbbiak egyébként azon ügyködtek, hogy végromlásba taszítsák a világot a Bond-franchise legőrültebb tervével: a gaz Zorin (Christopher Walken) a jövő forradalmi technológiájának kikiáltott számítógépek fondorlatos mikrochip-beszállítója egy titkos vízvezetéken keresztül át akarja nyomni a tengervizet a San Francisco-i Szilícium-völgybe, földrengéssel és cunamival elpusztítva az Apple az Intel és a HP bölcsőjét, az IT-szektor fellegvárát!

10. Telitalálat (1990)

Kollégám, Lakatos István külön kérésére ezt a filmet is beválogattam Roger Moore legjobbjai közé, mivel annak idején annyiszor levetítették esténként a vidéki tévék, hogy egészen megszerette a '80-as években születettek generációja. A Telitalálat lényegében nem más, mint a szegény ember Minden lében két kanálja: két kifinomult eleganciájú angol szélhámos (Michael Caine és Roger Moore) neves professzoroknak öltözve próbálják ellopni az igazi tudósok birtokában lévő, mesés vagyont érő gyémántokat. Nem lehet elégszer újranézni!