10 kedvenc filmünk a Sör Világnapjára

Dög meleg van, és nincs is szebb dolog a Sör Világnapjánál, és meglepődnél, kedves olvasó, hány filmben játszik fontos szerepet egy vagy több jó korsó sör!

A közellenség (1931)

 

 

Tom (James Cagney) és Matt (Edward Woods) kisszerű, unalmas életükből kis csibészségek elkövetésével próbálnak kitörni. Ám egyre jobban rákapnak a bűn ízére. Egy orgazda, Putty Nose szolgálatába szegődnek, aki azonban egy sikertelen betörés után cserbenhagyja a fiúkat. Hőseink később alkoholcsempészésből gazdagodnak meg Chicagóban, ahol nem a whiskey, hanem a sör volt a titokban működő kocsmák legkeresettebb árucikke. Nem felejtik el később benyújtani a számlát: megölik Nose-t, ami kegyetlen gengszterháborút robbant ki. Ez a film tette a kor legnagyobb sztárjává James Cagney-t, a történet pedig annyira jól sikerült, hogy a stúdiónak ki kellett írnia a vetítés elején, hogy „A bűn nem kifizetődő!” – nehogy gengszertoborzó filmnek kiállítsák ki A közellenséget.

 

Forrás: Örökmozgó

 

Hogyhogy nincs sör?! (1933)

 

 

Íme az igazi ellentmondás! A híres-neves szesztilalom – amelynek javarészt a szervezett bűnözés fellendülését köszönhette Amerika, mást nem nagyon – 1920-től 1933-ig tartott, és ezalatt tilos volt az alkoholárusítás és fogyasztás, kivéve persze a misebort, de filmen lehetett inni, hiszen az nem volt „igazi”. Készültek is sorra a filmek, amikben vidáman ittak, hol olyan gengszterdrámák, mint a fenti A közellenség, hol olyanok, mint Buster Keaton vígjátéka – ami néha Sörben az igazság címen futott nálunk. Keaton és Jimmy Durante két naiv fickót alakítanak, akik abban a hitben, hogy vége a Prohibíciónak, sörfőzdét nyitnak. Ami persze iszonyú népszerű lesz, és ezzel magukra haragítják a helyi gengsztereket. Lesz is nagy kavarodás, és folyik a sör is rendesen, habbal meg mindennel.

 

Forrás: Warner Home Video

 

Gáz van, jövünk! (1976)

 

 

Szögezzük le gyorsan, ez egy sportfilm kisgyerekekkel, de akkor hogy kerül fel egy sörös listára? Úgy hogy a Dél-Kalifornia legrosszabb gyerek baseball csapatát egy öreg alkesz egykori játékos veszi át edzőként – jobb híján, mind neki, hiszen medencék tisztításából él, mind a klubnak, mert más nem jelentkezik. Morris Buttermaker (Walter Matthau) azonban csodát művel a csapatba, például azzal, hogy szerez egy remek dobójátékost, aki történetesen lány (Tatum O'Neal). Buttermaker edzőbá’ állandó tartozéka a sör, mindig van egy üveg vagy doboz a kezében, valaki pedig össze is írta, milyen márkák: Budweiser, Miller High Life, Schlitz "Kingers", Pabst Blue Ribbon, Lucky Lager, Mickey's "Big Mouth" és Coors. És milyen más idők jártak: a 10-12 éves kölykök, akik majdnem megnyerik a ligát – vagy a fene tudja, mit -, úgy ünnepelnek, hogy sört isznak és azzal locsolják egymást!

 

Sörgyári capriccio (1980)

 

 

Már a címben is ott van minden, és nem csoda, hiszen Jirí Menzel a fél életét sörözőkben töltő Bohumil Hrabal regényét vitte vászonra, és gyakorlatilag az egész történet egy sörgyárban játszódik, vagy ha éppen nem, akkor a kisvárosban, ahol minden a sör körül forog. Meg a modernizáció körül, hiszen a boldog békeidők technikai fejlődése a sörgyárra is hat, a nagy söröslovakat például teherautókra cserélik le. A sörgyári mérnökének felesége (Magda Vásáryová) számára ez a hely maga a paradicsom: ha teheti, a nagy sörkádakban fürdik meg, haját sörrel ápolja, és úgy iszik a korsóból, hogy attól minden férfi elalél. Eközben a világháborúban légnyomást kapott Pepin bácsi (Jaromír Hanzlík) elképesztő sztorikat és hatalmas marhaságokat üvölt a sörgyár kéményéről (Kern András magyar hangján) vagy ahol éppen kóborol, mindenki mást akadályozva a sörgyártásban.

 

Forrás: Örökmozgó

 

A remény rabjai (1994)

 

 

Andy Dufresne bankárt (Tim Robbins) - noha makacsul hangoztatja ártatlanságát - kettős gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek. Dufresne egy Maine állambeli büntetés-végrehajtó intézetbe kerül és hamar meg kell ismerkedjen a börtönélet kegyetlen mindennapjaival, a szadista börtönszemélyzettel, a szinte elállatiasodott rabokkal. Azonban Andy nem törik meg. A bankéletben szerzett tapasztalatai segítségével elnyeri az őrök kegyét. A munkáért nem kér mást csak mindenkinek egy hideg sört, amitől a rács mögött élők egy kicsit újra szabad embernek érezhetik magukat. Ezzel, valamint azzal, hogy elvállalja egyik rabtársa illegális akcióiból származó bevételeinek könyvelését, kivívja "társai" elismerését is. Cserébe viszont lehetőséget kap a börtön könyvtár fejlesztésére, ezzel némi emberi méltóságot csempészve a keserű körülmények között élő rabok mindennapjaiba. Persze eközben megvannak a saját tervei is.

 

Forrás: Tv2

 

Trainspotting (1996)

 

 

Bár a fiatal Ewan McGregor egészen lenyűgöző alakítást nyújtott a drogos haverjai negatív közegéből kitörni akaró Rentonként, az a helyzet, hogy a film legemlékezetesebb karaktere mégiscsak a jó öreg farmerdzsekis tróger, Begbie (Robert Carlyle), aki

mindig keresi a bajt Edinburgh leglepukkantabb késdobálóiban - és a baj mindig meg is találja!

Vagy, ha pontosabban akarunk fogalmazni, ő maga a baj. A lenti jelenetben például direkt azért hajít le egy söröskriglit az emeletről, hogy azzal kocsmai bunyót provokálhasson. Danny Boyle filmjében szinte mindig kéznél van egy korsó vagy doboz sör, ahogy az Skóciában nyilván szokás.

 

Django elszabadul (2012)

 

 

Dr. King Schultz (Christoph Waltz), a fogorvosból lett fejvadász ugyebár német, és ennek többször is fontos szerepe lesz Quentin Tarantino westernjébe, például így sikerül Django (Jamie Foxx) felesége, Brunhilde közelébe férkőznie, mivel a lány beszél németül. Itt viszont még az elején járunk, Schultz és Django csak nemrég ismerkedtek meg, és betérnek egy kisváros kocsmájába. A kocsmáros riadtan elmenekül, hogy riassza a seriffet – még nem a békebírót, Schultz kérésére! -, így hőseinknek maguknak kell kiszolgálniuk magukat. A német szakértő módon neki is áll két korsó sört lecsapolni, amit nyilván még odahaza, Németországban tanult, és akkurátusan „levágja” a felesleges habot. Mindezt egész közelről mutatja az kamera, az ember szinte a szájában érzi a sört, majd leülteti a kissé gyanakvó Djangót, hogy üzleti ajánlatot tegyen neki, és beavassa a fejvadász bizniszbe.      

 

Ivócimborák (2013)

 

 

Luke (Jake Johnson) és Kate (Olivia Wilde) munkatársak egy menő chicagói kézműves sörfőzdében, ahol flörtöléssel és ivászattal ütik el az idejüket. Tökéletesek egymás számára, de mindketten párkapcsolatban élnek. Luke hat éve van együtt barátnőjével (Anna Kendrick), és esküvőre készülnek, legalábbis a lány, aki gyakran felhozza a témát, Kate pedig laza kapcsolatban él zenei producer pasijával, Chrisszel (Ron Livingston). Csakhogy, ha valakik egyfolytában isznak, már-már munkahelyi kötelességből, ott elmosódnak a határok, és lehet a barátságból valami más is. És kevés más filmben isznak annyi sört, mert Joe Swanberg keserédes párkapcsolati dramedy-jében, ráadásul kézműves sört, nem is merek belegondolni, milyen értékben.

 

Világvége (2013)

 

 

A történet 1990 június 22-én kezdődik. Newton Haven-ben, ahol öt tini srác kocsmatúrával akarja megünnepelni az iskola végét. Hiába azonban a lelkesedés, a lista végén álló kocsmába - a Világ Végébe - már nem jutnak el. Húszegynéhány évvel később az "öt muskétás" visszatér, hogy egy újabb pohármaraton keretében befejezzék, amit egykor elkezdtek, szülővárosuk mind a 12 kocsmájának kiikszelését. Edgar Wright és Simon Pegg sokadik közös filmjében valakik megint meg akarják akadályozni, hogy hőseink legurítsanak pár sört, de most nem zombik, hanem androidok, akik át akarják venni az uralmat a Föld felett.

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

Kingsman: A titkos szolgálat (2014)

 

 

Az angolok mindennapi életének szerves része a pub, itt lazítanak munka után, itt töltekeznek fel buli előtt, itt nézik a meccset és a nyugdíjasok itt emlegetik a régi szép időket. A pub az angol kultúra része, ahogy azt az előző film is mutatja. És a kocsmában néha verekednek is, de soha nem úgy, mint Matthew Vaughn frappáns kémvígjátékában.  És meglepő módon pont Colin Firth az, aki bunyózik, merthogy nem nagyon szokott, laposra verve új védence, Töki (Taron Egerton) pronyó mostohaapját és annak kocsmatöltelék haverjait - majd felhörpinti az utolsó korty Guinnessét. Igaz, Töki maga is egy prolisrác, de egyben egy csiszolatlan gyémánt is - hiszen az apja is egy Kingsman volt.