10 könnyed nyári film, amely egzotikus helyekre repít el

Belekóstolnál Róma, Barcelona, Ibiza, Hawaii, Toszkána vagy Monte Carlo hangulatába? Ezek a filmek segítenek.

Tombol a nyár, eljött az utazás ideje. Ha mégsem teheted meg, hogy útra kelj, vagy csak szeretnél felkészülni a nagy kalandra, akkor olyan könnyed filmeket ajánlunk, amelyek segítenek átélni a vakációzás élményét.

Római vakáció (1953)

Természetesen egyetlen vakációs toplista sem lehet teljes William Wyler romkom-klasszikusa nélkül, amelyben az Audrey Hepburn által alakított trónörökös római látogatásakor úgy dönt, az orvosok által javasolt pihenés helyett inkább kiszökik a szállodájából, és egyedül vág neki Róma utcáinak. Így találkozik össze Joe Bradley-vel, az amerikai újságíróval (Gregory Peck), aki élete sztorijának reményében saját lakására viszi a nyugtató hatása miatt szédelgő hercegnőt.

A film különlegessége, hogy teljes egészében eredeti helyszíneken forgott, ami az 50-es években még egyáltalán nem volt bevett szokás. A színes filmet viszont már rég feltalálták, de Wylerék szándékosan forgattak fekete-fehérben, hogy a helyszín ne vonja el a nézők figyelmét a románctól, és Róma csak a háttér legyen, ne a show-t ellopó főszereplő.

Kölcsönözhető: Apple TV

A végtelen nyár (1966)

A szörf ma már az egyik legnépszerűbb sport, de a 60-as években még újdonságnak számított, és Amerikán belül is leginkább csak Kaliforniában űzték. A Bruce Brown által rendezett, vágott és narrált dokumentumfilm Mike Hynson és Robert August szörfösöket követi, akik nem elégednek meg a kaliforniai szörfszezonnal, hanem egy világkörüli utazásra indulnak, „követve” a nyarat. Ausztrália, Új-Zéland, Tahiti, Hawaii, Szenegál, Ghána, Nigéria és Dél-Afrika partjait járják be, hogy új szörfös helyeket keressenek, miközben megismertetik a helyiekkel is a sportot.

A film hatására nagyon sok szörfös kelt útra, új, ismeretlen vizekre vadászva, illetve felkeresték A végtelen nyárban látott helyszíneket is. A dél-afrikai Szent Ferenc-fok például a filmnek köszönhetően a világ egyik leghíresebb szörfös Mekkájává vált.

Napsütötte Toszkána (2003)

Forrás: Apple TV+

 

Audrey Wells romkomja megtörtént események és Frances Mayes 1996-os memoárja alapján meséli el a  magánéleti és alkotói válsága miatt Olaszországba utazó amerikai írónő történetét. A Diane Lane által alakított Frances Toszkánában beleszeret egy elhanyagolt, ódon villába, és egy hirtelen ötlettől vezérelve elhatározza, hogy hátat fordít addigi életének, és megvásárolja. Az átalakítás körüli mediterrán megoldások az elején majdnem meghátrálásra késztetik, de mikor egyre közelebb kerül az ott élőkhöz, elvarázsolja a környezet szépsége, a kisváros és lakóinak melegsége.

Streamelhető: Disney+

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Woody Allen európai „turnéjának” egyik, ha nem a legjobb filmjében két amerikai barátnő, Vicky (Rebecca Hall) és Cristina (Scarlett Johansson) Barcelonába érkeznek egy hosszú vakációra. A jegyben járó, visszahúzódóbb Vicky a katalán kultúrát tanulmányozná, és nem akar kalandokba bonyolódni. A szertelen Cristina viszont a boldogságot és az élet értelmét szeretné megtalálni a maga keresetlen módján, miután első rövidfilmje a szerelemről nem hozta el neki a sikert. Mindkettőjük életét felkavarja, mikor megismerkednek Juan Antonióval, a sármos festővel (Javier Bardem), és annak lökött, szuicid és közveszélyes exnejével, Maria Elenával.

A Vicky Cristina Barcelonának vannak ugyan kevésbé könnyed részei is, de városi imázsfilmként tökéletesen működik, garantáltan kedvet csinál ahhoz, hogy elugorjunk egy hétvégére a katalán fővárosba.

Lepattintva (2008)

A Jude Apatow istállójából kikerült romantikus vígjáték főszereplője a zeneszerző Peter (Jason Segel) és a szexi sorozatsztár, Sarah (Kristen Bell), akik hosszú évek óta barátok, amíg a lány ki nem teszi a férfi szűrét. Az összetört szívű Peter képtelen túltenni magát a dolgon, az állásából is majdnem kirúgják.

Végül a barátja tanácsára Hawaii szigetére utazik kikapcsolódni. Balszerencséjére a volt barátnője is ugyanabban a szállodában piheni ki a fáradalmakat legújabb szerzeményével, a menő angol rockerrel (Russell Brand). Petert kezdetben bosszantja a dolog, ám megismerkedik a szálloda alkalmazottjával, a vagány Rachellel (Mila Kunis).

Mamma Mia! (2008)

2008 nyarán akkorát ment a Mamma Mia!, hogy az talán még az alkotókat is meglepte. Ki gondolta volna, hogy ennyire megőrül a közönség egy egyszerű romantikus vígjátékért, amely ráadásul az unalomig ismer ABBA-slágerekre épül? Igaz, már az 1999-ben bemutatott színpadi eredetit is szerette a közönség, de más a Broadway-t, és más az egész világot meghódítani.

A film gigasikere nyomán nemcsak az ikonikus svéd eurodiszkó-együttest fedezték fel újra a nézők, de a görög turisztikai ipar is friss lendületet kapott, hála annak, hogy a helyszínül szolgáló szigetet földi paradicsomként mutatta be a film. A Kalokairi nevű sziget (jelentése: nyár) valójában nem létezik, a kapcsolódó felvételeket Szkopeloszon vették fel, amely azóta afféle filmes Mekka, és persze árulják az „Itt forgatták a Mamma Miát” feliratú pólókat és hűtőmágneseket is.

Csajok Monte Carlóban (2011)

Thomas Bezucha habkönnyű vígjátékában a Selena Gomez által alakított Grace, a legjobb barátnője és a féltestvére egy párizsi vakációval szeretné megünnepelni a gimi befejezését. A nagy kaland azonban nem egészen úgy alakul, ahogy elképzelték, mert Grace-t összetévesztik az elkényeztetett brit örökösnővel. A lányok kapnak az alkalmon, és a helyzetet kihasználva a gazdag arisztokraták életét kezdik élni. Eljutnak a Riviéra gyöngyszemére, Monte Carlóba is, ahol felejthetetlen kalandokban lesz részük.

Ibiza (2018)

A többek közt Will Ferrell  és  Adam McKay produceri közreműködésével készült romkomban a New York-i PR-cégnél dolgozó Harpert (Gillian Jacobs) azzal bízza meg a főnöke, hogy utazzon el Barcelonába nyélbe ütni egy új üzletet. Csatlakozik hozzá a két legjobb barátnője is, és közösen meglátogatnak a katalán fővárosban egy felkapott éjszakai klubot. Harper itt találkozik Leo Westtel, a szupersztár DJ-vel, és egyből felizzik körülöttük a levegő. A férfinek másnap Ibizára kell utazni, a nő pedig úgy dönt, követi, még ha ezzel az állását is kockáztatja.

Streamelhető: Netflix

Borvidék (2019)

Amy Poehler első rendezése olyan, mintha a Kerülőutak könnyedebb, női verziója lenne. A sztori szerint egy baráti társaság, Napa Valley-be, Kalifornia híres borvidékére kirándul, hogy megünnepeljék egyikük 50. születésnapját. A túra szervezője, Abby (Amy Poehler), ahelyett, hogy hagyná iszogatni és pihenni a társaságot, komoly tervekkel készült a hétvégére, és közben próbálja eltitkolni, hogy nemrégiben munkanélküli lett. Miközben bejárják a gyönyörű kaliforniai vidéket, mindenkinek feltárulnak a megoldatlan problémái.

Streamelhető: Netflix

Barb és Star Vista Del Marba megy (2021)

Forrás: HBO Max

 

Josh Greenbaum teljesen agyament vígjátékának Barb és Star, a két legjobb barát a főszereplője, akik életükben először hagyják el otthonukat, a középnyugati kisvárost, hogy a floridai Vista Del Marban nyaraljanak.

A Koszorúslányok társszerzői, Kristen Wiig és Annie Mumolo jegyzik a film forgatókönyvét, és a két főszerepet is ők alakítják. Mellettük a szívtipró Jamie Dornan is feltűnik, aki itt most inkább saját magából csinál viccet, és még dalra is fakad.

A Bar és Star óda a barátsághoz és Floridához, és olyan könnyen lecsúszik, mint egy áfonyás limonádé a 38 fokban.

Elérhető: HBO Max