10+1 dolog, amit nem tudtál a születésnapos Jeff Bridgesről

A ma 73 éves Jeff Bridges az egyik legnagyobb élő színészlegenda, akinek nem csak A nagy Lebowski Tökijét köszönhetjük, hanem ezer más zseniális karaktert - és aki nem mellesleg nagyszerű fotográfus és zenész is.

1. Jeffrey Leon Bridges Los Angelesben, Kalifornia Államban született, 1949. december 4-én. Művészcsaládból származik, apja Lloyd Bridges jól ismert karakterszínész, édesanyja, Dorothy Bridges szintén színész, valamint költő volt. A bátyja, Beau Bridges szintén színészként vált ismertté. A család Holmy Hillsben élt, a gyerekek itt nevelkedtek fel. Jeff és Beau nagyon közel álltak egymáshoz, Beau szinte atyai szeretettel gondoskodott öccséről, amikor édesapjuk nem volt otthon. Nem volt kérdés, hogy a fiú, aki már 4 hónapos korában szerepelt a képernyőn, színész lesz: ő és a bátyja rendszeresen felléptek édesapjuk sorozatában, a Sea Huntban (1958-1961) és annak saját műsorában, a Lloyd Bridges Show-ban 1962 és 1963 között.

Az utolsó mozielőadás - Forrás: M1

 

2. Első főszerepét a Peter Bogdanovich rendezte Az utolsó mozielőadásban (1971) kapta. Az illúziók elvesztéséről és a felnőtté válásról szóló, nemzedéki életérzést közvetítő kultuszfilmben nyújtott alakításáért kapásból Oscar-díjra jelölték, ahogy három évvel később a Michael Cimino rendezte Villám és Fürgelábért is, ahol a legendás Clint Eastwood volt a partnere. Bridges és filmbeli partnere, Cybill Shepherd rövid, de intenzív viszonyt folytattak a forgatás alatt.

Villám és Fürgeláb - Forrás: CineMax

 

3. Összesen hétszer jelölték Oscarra (Az utolsó mozielőadás, Villám és Fürgeláb, Csillagember, A manipulátor, Őrült szív, A félszemű, A préri urai) – és meglepő módon szintén hétszer játszott Jack nevű karaktert -, de csupán az Őrült szívért kapta meg, amelyben egy lecsúszott countryénekest alakít. A karaktert egyik legjobb barátjáról, Kris Kristoffersonról mintázta, a film dalait ő maga énekelte, ugyanis kitűnő hangja van, zongorán és gitáron is játszik.

 

4. A King Kong (1976) forgatása során a bulvárlapok arról kezdtek el cikkezni, hogy a két főszereplő, Jeff Bridges és Jessica Lange titokban összejöttek, és viszonyt folytatnak. A dologról aztán kiderült, hogy messze nem igaz, Lange az orosz táncos Mihail Barisnyikov párja volt ekkor, Bridges pedig jegyben járt Susan Gestonnal. Később kiderült, hogy a filmet készítő olasz szuperproducer, Dino De Laurentiis terjesztette el a pletykát, hogy egy kis ingyenreklámot csináljon a filmnek a jókora hírveréssel, de Lange és Bridges később is jó barátok maradtak.

King Kong - Forrás: Paramount

 

5. Majdnem harminc év eltéréssel eljátszotta ugyanazt a szerepet. Először a Tron, avagy a számítógép lázadásában (1982) alakította Kevin Flynnt, aki behatol egy számítógép szerverébe, de egy hataloméhes ellenőrzőprogram magába szippantja. A programok között halálos gladiátor játékok folynak, gyilkos szoftverek és speciális gépügynökök vívják harcukat a rendszerrel - amelynek kimenetele a valódi világ sorsát is meghatározhatja! Ez a film jelentette az első nagy áttörést a digitális effektusok területén, a folytatásban, a Tron: Örökségben (2010) a főhős felnőtt fia (Garrett Hedlund) hatol be a rendszerbe, amely fogva tartja apját. Jeff Bridges arcát – mivel a programon belül nem öregedett -, ugyanazzal a szoftverrel fiatalították, amellyel Brad Pittet öregítették a Benjamin Button különös életében (2008).

Tron: Örökség - Forrás: Fórum Hungary

 

6. Több ruha, amit Töki visel A nagy Lebowskiban (1998), a karaktert megformáló Jeff Bridges saját cucca – például a szandál, ami állítólag még mindig megvan neki, és a mai napig használja is. Sőt, Bridges egy jelenetben ugyanazt a baseballpólót hordja, mint amit A halászkirály legendájában (1991)  láthattunk rajta. A hős többi holmiját a jelmezesek környékbeli turkálókból szedték össze, mert úgy gondolták, Töki maga is ilyen helyeken vásárolna. A forgatókönyv egy korai változatában szerepelt az is, honnan származik Töki jövedelme: ő a Rubik-kocka feltalálójának az örököse – ezek szerint tehát a karakter magyar származású! Joel Coen forgatókönyvíró-rendező azonban végül úgy döntött, hogy ejtsék ezt a részt. További érdekességeket ITT olvashatsz a zseniális filmről.

A nagy Lebowski - Forrás: Budapest Film

 

7. Bridges 2013-ban könyvet adott ki The Dude and the Zen Master (A Töki és a Zen Mester) címmel, Bernie Glassman ismert guruval közösen. Bridges és Glassman egy partyn találkoztak, és arról kezdtek el beszélgetni, milyen sok párhuzam van Lebowski és a zen buddhizmus között. A beszélgetés elég hosszúra nyúlhatott, mert Bridges úgy írja le a könyvet, mint „egy montanai ranchon lezajlott dumamaraton átirata”. A színész sokáig tanulmányozta a buddhizmust, de nem vette fel a vallást, inkább úgy írja le magát, mint „egy olyan fickó, aki a buddhizmus felé hajlik". Ha teheti, minden reggel meditál, még a filmforgatásokon is.

A nagy Lebowski - Forrás: Budapest Film

 

8. Hosszú karrierje során meglepő módon mindössze háromszor játszott kifejezetten „rosszfiút”, a már emlegetett Tron: Örökségben (2010), a Nyom nélkülben (1993) Kiefer Sutherland oldalán, illetve A Vasemberben (2008) Obadiah Stane-ként. Utóbbi szerepe kedvéért leborotváltatta a fejét, feláldozva (egy időre) híresen dús haját.

A Vasember - Forrás: UIP-Duna Film

 

9. Jeff életében gyerekkorától kezdve fontos szerepet játszott a zene. Édesanyja bátorítására zongorázni tanult. Később megtanult gitározni is, és saját maga írt dalokat. Nagy álma, hogy lemezt adhasson ki, 2000. január 1-én teljesült, ekkor jelent meg ugyanis debütáló albuma Be Here Soon címmel. Több tévéshow-ban is fellépett szerzeményeivel, ám újabb lemezt csak 11 évvel később, 2011-ben jelentetett meg. A saját szerzeményű country dalokból álló album nemes egyszerűséggel a Jeff Bridges címet kapta, és augusztus 16-án került a lemezboltok polcaira. A harmadik zenei anyagára már nem kellett ilyen sokat várni. 2015-ben kiadta ambient/spoken word stílusban készített, egyedi és ötletes lemezét Sleeping Tapes címmel. A manipulátor című filmjében elénekelte Johnny Cash egyik klasszikusát, az Azok a csodálatos Baker fiúkban pedig zongorázott, és több számot maga írt.

Őrült szív - Forrás: Twentieth Century Fox

 

10. Jeffet a középiskola óta a fotózás művészete is érdekelte. Az 1980-as évektől rendszeresen készített képeket a forgatásokon, illetve azokon kívül is – az első ilyen projektje a Csillagember (1984) díszletei között kezdődött, kolleganője, Karen Allen bíztatására. Egy japán Widelux 35mm-es kamerát használ, és 2003-ban egy albumot is megjelentetett Pictures: Photographs by Jeff Bridges címmel – ehhez egy második részt is kiadott 2019-ben. Képei jelentős része megtekinthető Bridges weboldalán. Jellemző módon remekül kombinálja a selfie és a panorámafotó legjobb jegyeit. Emellett festészettel is foglalkozik, művei nem csak a K-PAX - A belső bolygó és A titkos ajtó című filmjeiben tűntek fel, önálló kiállításai is voltak.

A titkos ajtó - Forrás: Budapest Film

 

+1 Magánélete "meglepően normális, különösen hollywoodi mércével": feleségével, Susan Gestonnal 1975-ben ismerkedett meg egy forgatáson, ahol a lány felszolgáló volt. Azóta is együtt élnek, és három lányt neveltek fel, Isabelle Annie-t (1981); Jessica Lily-t (1983) és Haley Roselouise-t (1985).Mivel Isabelle-nek 2011-ben kislánya született, Bridges azóta nagyapa is.

Forrás: DisneyPlus