10+1 érdekesség a Nincs bocsánatról

30 éve mutatták be minden idők egyik legjobb westernjét, ami pont azért készült el, hogy leszámoljon a westernek hamis romantikájával - és amellyel a rendező-főszereplő Clint Eastwood rácáfolt önmagára.

 

 

1. A Nincs bocsánat (1992) forgatókönyve ilyen vagy olyan formában majdnem húsz évig keringett Hollywoodban, mire film lett belőle. Egy ponton

úgy volt, hogy Francis Ford Coppola rendezi meg John Malkovich főszereplésével,

de a dolog végül nem jött össze, majd a szkriptre Clint Eastwood egykori kedvese, Megan Rose csapott le, aki akkoriban a Warner Brothersnek dolgozott. Innentől már egyszerű lehetett volna megvalósítás, de nem volt az. Eastwoodnak ugyanis külön embere volt a hozzá érkező forgatókönyvek előolvasására, aki első körben így ítélte meg, hogy a történet csapnivaló. Évekig telt, mire sikerült Eastwoodot rábeszélni, hogy szakítson időt az elolvasására, és amikor ez megtörtént, rögtön a megfilmesítés mellett döntött. Később azzal magyarázkodott, hogy tudta, milyen jó a forgatókönyv, csak bele akart öregedni a szerepbe.

 

Forrás: InterCom

 

2. A kegyetlen seriffet, Little Bill Daggettet alakító Gene Hackman sem volt könnyű menet. Az eredeti felállásban ő alakította volna a főhőst, Bill Munny-t, de a színészt megdöbbentette a karakter és a történet erőszakossága, és nemet mondott. Évek óta lelkiismeret fordulása volt, amiért a hollywoodi filmek – szerinte - hozzájárultak az Amerikában egyre jobban elharapózó fegyveres erőszakhoz, így kifejezetten megválogatta, miben szerepel. Később maga Clint Eastwood kereste meg, hogy felajánlja neki Dagett szerepét, és elmagyarázta Hackmannek, hogy a film pont arról szó, hogy lebontsa a western filmek mítoszát, mely szerint egy fegyverpárbaj a főutcán mindent megold, a jó és a rossz mindig élesen elválik egymástól és az előbbi törvényszerűen diadalmaskodik.

3. Gene Hackman

a seriff alakját, modorosságait az akkor híres-hírhedt Los Angeles-i rendőrfőnökről, Daryl Gates-ről mintázta,

méghozzá olyan jól, hogy alakítását egyszerre jutalmazták Oscar-díjjal, Golden Globe-díjjal és egy BAFTA-díjjal.

 

Forrás: InterCom

 

4. A női főszerepet, Strawberry Alice –t alakító Frances Fisher szerint David Webb Peoples eredeti forgatókönyve az egyik legtökéletesebb volt, amit valaha látott, amit szinte regényként olvasott. Ezt azzal illusztrálta, hogy míg a szkriptek többsége tele van a margókon piros tintával jelölt későbbi revíziókkal, ebben alig volt ilyen. A néhány változtatás egyike, amelyet Clint Eastwood végzett a Peoples forgatókönyvén, az volt, hogy a nyitó narrációt egy sima felvezető szöveggel helyettesítették. Peoples jegyzete nem mellesleg a Szárnyas fejvadász (1982) forgatókönyvét.

5. Henry Bumstead produkciós kivitelezőnek mindössze 32 napba telt megépítenie a filmbeli kisvárost Big Whisky díszleteit, ami a leggyorsabb volt hosszú pályafutása során. Az autentikus hangulat megőrzése érdekében a Big Whisky forgatás helyszínére nem engedtek be egyetlen gépjárművet sem, ami kicsit megnehezítette a munkát, de Eastwood olyan feszes tempót diktált, hogy így négy nappal a határidő előtt végeztek.

 

Forrás. InterCom

 

6. Bár a film zenéjét Lennie Niehaus szerezte, a fő témát - Claudia's Theme – maga Clint Eastwood írta.

7. A Clint Eastwood által viselt csizma ugyanaz, amit karrierje legelején a Rawhide (1959) című sorozatban viselt, és ami ma már Eastwood magángyűjteményének részét képezi, bár 2005-ben kölcsönadták a Los Angeles-i Gene Autry Western Heritage Múzeum Sergio Leone-kiállítására. Ha úgy vesszük, ez a csizma fogja keretbe Eastwood westernfilmes karrierjét.

8. Ez a harmadik western, amely elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. A másik kettő a Farkasokkal táncoló (1990) és a Cimarron (1931) volt.

 

Forrás: InterCom

 

9. Clint Eastwood anyja, Ruth Wood statisztaként kínlódott át egy hosszú kellemetlen napon, több rétegnyi, hagyományos kosztümöt viselve, miközben egy jelenetet forgattak, amelyben felszáll egy vonatra. A jelenetet azonban végül kivágták, fia pedig bocsánatot kért, mert a film "túl hosszú lett, és valaminek mennie kell". Édesanyja végül mindent megbocsátott, amikor fia elvitte az Oscar-díjátadóra, és köszönőbeszédében külön kiemelte a munkáját.

10. Clint Eastwoodra, korábban azt hangoztatta, hogy soha az életben nem kap Oscart, amit egyébként "le is szar".  A film végül négy Oscar-t nyert (legjobb film, legjobb rendezés, legjobb vágás és legjobb mellékszereplő) és valóban teljesen új polcra tette a western-filmeket  de magát Eastwoodot is.

10+1. Az utolsó képernyőfeliraton a következő szerepel "Sergiónak és Donnak" - Clint Eastwood így tisztelgett mentorai, Sergio Leone és Don Siegel előtt.

 

Forrás: InterCom