12 érdekesség a születésnapos Bradley Cooperről

Nem is akart színész lenni, aztán egy korhatáros vígjáték csinált belőle igazi sztárt, de ma már producer és Oscar-esélyes rendező is Bradley Cooper, aki január 5-én lett 49 éves.

1. Az 1975. január 5-én, Philadelphiában született Bradley Cooper nem készült színésznek, angol-francia szakra járt a georgetowni egyetemen, ahol az evezőcsapat sztárja volt. Edzője így emlékezett rá vissza: „Az összes srác közül, akit valaha edzettem, Cooper az egyik legtüzesebb, legharcosabb. A legjobb versenyzőknek, akikkel valaha dolgoztam, mindig volt valami bizonyítani valójuk. Mint a legtöbbjüknek, Bradnek is bizonyítania kellett, hogy ér valamit.” Bár az egyetemen színjátszókörbe járt, sokáig a főzőművészettel kacérkodott, és csak azért adta a fejét a színészkedésre, mert a barátai folyton azzal nyaggatták, hogy ha már ilyen jól néz ki, használja is ki.

Forrás: Steven Ferdman / Getty Images

 

2. Első szerepét a Szex és New York egy 1999-es epizódjában kapta, ahol egy Jake nevű jóképű pasast játszott, akit Carrie Bradshaw összeszed egy melegbárban – ahová nem csak meleg pasik járnak -, és akinek Porschéje van, és akivel mégsem fekszik le, amikor az megtudja, kicsoda ő. 

A szerep jól mutatott az életrajzában,

és jó eséllyel ezért kapta meg első komoly munkáját az  Aliasban (2001): ő volt a riporter Will Tippin, Sydney Bristow (Jennifer Garner) barátja és bizalmasa, aki a második évadban már a CIA-nak dolgozik, miután megtudja, mi Sydney igazi munkája. Csakhogy Cooper nem volt elégedett a karaktere sorsával, így állítólag könyörgött az író-rendező J.J. Abramsnek, hogy írja ki – a történet szerint Tippin a tanúvédelmi programba került, azért nem láthatjuk. Két epizódra azért visszatért, miközben munkát keresett.

 

3. A kilépés az Aliasból rettenetesen rossz lépés volt, már csak azért is, mert Cooper Achilles-ína elszakadt, amikor a haverjaival kosárlabdázott. Majdnem egy év volt, mire felépült,

közben rászokott a fájdalomcsillapítókra és alkoholista lett, és depressziós.

Állítása szerint jó barátja, Will Arnett volt az, aki segített neki lejönni a szerekről, és 2004 óta teljesen tiszta, ami azért ironikus, mert a szerep, ami sztárt csinált belőle, pont arról szól, hogy teljesen szétcsapta magát a haverjaival, és semmire sem emlékszik az előző estéjükből. Természetesen a Másnaposokról (2009) van szó.  

Forrás: InterCom

 

4. A Másnaposok óriási siker volt, minden idők egyik legjövedelmezőbb korhatáros vígjátéka, és egy csapásra A listás színésszé tette Coopert. Az a tény, hogy az első filmért 300.000 dollárt kapott, míg a második részért – a két színésztársával, Zach Galifianakisszal and Ed Helmsszel együtt – már 5 milliót vihettek haza, jól bizonyítja, hogy mennyit ugrott az ázsiója. A harmadik részért állítólag 15 milliót kértek, de ennyit valószínűleg nem kaptak.

Forrás: InterCom

 

5. Kollégái szerint Cooper a legrendesebb pasasok egyike, aki minden barátjának szívesen segít. Ezt jól illusztrálja az a tény, ahogy Ken Jeongnak, a Másnaposokban az őrült Mr. Chow-t alakító színésznek segített. A forgatás alatt derült ki, hogy Jeong feleségét, Trant mellrákkal diagnosztizálták, és kemoterápiára kellett járnia. Miközben Las Vegasban forgattak, Cooper majdnem minden nap elfuvarozta Jeongot Los Angelesbe, hogy a feleségével lehessen, majd a forgatás után elhívta őket, hogy nála pihenjék ki magukat. Ken Jeong szerint Cooper segítette át élete legnehezebb időszakán, Tran pedig azóta tünetmentes.

Napos oldal - Forrás: Fórum Hungary

 

6. A Másnaposok trilógia sikere után Cooper komolyabb kihívásokat akart, és ezt a lehetőséget elsősorban David O. Russell rendező adta meg neki. Ők ketten zsinórban három filmet készítettek együtt, a Napos oldalt (2012), az Amerikai botrányt (2013) és a Joy-t (2015). Innentől kezdték el drámai színészként is komolyan venni, és innentől jöttek az Oscar-jelölések is. Russell később elmondta, hogy azért választotta ki Coopert a Napos oldal főszerepére, mert még a vígjátéki szerepeiben is azt látta rajta, hogy a felszín alatt folyton valamiféle düh lapul.

Amerikai botrány - Forrás: InterCom

 

7. Chris Kyle, az amerikai hadsereg mesterlövészére iraki bevetésein 160 ellenséges harcossal végzett igazoltan – saját állítása szerint a teljes szám 255 volt. Kyle-t már életében Legendának hívták a bajtársai, ráadásul tragikus halált halt - egy pszichés gondokkal küzdő veterán lőtte le egy lőtéren -, így nem is volt kérdés, hogy film készül róla. A megfilmesítési jogaira az ekkor már producerkedő Bradley Cooper csapott le, és Chris Prattnek adta volna a főszerepet, később azonban meggondolta magát.

Ebben a verzióban Steven Spielberg rendezte volna a filmet,

készült is az ő elképzelései szerint egy forgatókönyv, csakhogy az túl drága lett volna, így Spielberg kiszállt a projektből, és úgy döntöttek, hogy Clint Eastwood rendezze az Amerikai mesterlövészt, a főszerepet pedig Bradley Cooper kapta - önmagától.

Amerikai mesterlövész - Forrás: InterCom

 

8. Chris Kyle szerepéért Cooper igazi izomkolosszusra gyúrta ki magát: napi két edzése volt, 2-2 órás időintervallumban, miközben ugyanazokat a zenéket hallgatta az edzésein, amiket Kyle annak idején. Napi 5000 kalóriát evett, és hatalmas súlyokat emelt, úgy 20 kiló extra izomzatot pakolt magára, és az egész forgatás alatt karakterben maradt, mint egy igazi tengerészgyalogos. Alapszinten a mesterlövész szakmát is kitanulta, fáradozását pedig számos jelöléssel díjazták: az Amerikai mesterlövész hat Oscar-jelölést kapott a legjobb film, a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb férfi főszereplő, a legjobb vágás és hangvágás és a legjobb hangkeverés kategóriában - de csak egyetlenegyet, a legkevésbé fontosat (legjobb hangvágást) váltotta díjra.

Forrás: InterCom

 

9. Eastwood már közös munkájuk előtt felkereste Coopert, méghozzá egy Csillag születik című filmötlet kapcsán – már ha filmötletről beszélhetünk egy remake kapcsán. A történetet ugyanis már 1937-ben, 1954-ben és 1976-ben is leforgatták. A rendező Eastwood lett volna, Cooper partnere eredetileg Beyoncé, azonban az énekesnő terhessége miatt a projekt bekerült a fiókba. Mikor Clint Eastwood belengette neki a leáldozó csillag szerepét,

Cooper még nem érezte, hogy elég érett – és kiégett - ahhoz, hogy megjelenítsen egy ennyire elgyötört figurát.

Eastwood közben továbblépett, úgyhogy Cooper egyedül jelentkezett be a Warnes Bros.-hoz, amely hajlandó volt finanszírozni a színész elképzeléseit, aki a rendezést is elvállalta, és aki a szerepbe belevitte saját egykori alkohol- és drogfüggőségét is. Mint tudjuk, a női főszereplő végül Lady Gaga lett, és az elsőfilmes rendező három Oscar-jelölést, két Grammy-díjat és egy BAFTA-t zsebelhetett be, Gaga pedig egy Oscart kapott a Shallow című dalért.

Csillag születik - Forrás: InterCom

 

10. Bradley édesapja hatalmas mozirajongó volt, neki köszönhetően találkozott még gyerekkorában több olyan alkotással, amik alapvető hatással voltak rá. Ezek közül is a legmeghatározóbb Az elefántember volt, David Lynch 1980-as filmje, amit a tizenkét éves Cooper számtalanszor megnézett, és felnőttkorára sem felejtett, még az Actors Studio mesterszakos tanulmányai alatt is foglalkozott vele, sőt 2014-ben a Broadway színpadára is magával vitte. Joseph Merrick valós története – 19. századi angol férfi, aki súlyos testi rendellenességekkel született – annyira magával ragadta a fiatal Bradley-t, hogy elmondása szerint ez gyújtotta lángra a történetmesélés iránti szenvedélyét. A színpadi alakításáért 2015-ben Tony-díjra is jelölték.

Rémálmok sikátora - Forrás: Fórum Hungary

 

11. Mint írtuk, Cooper szeret fizikailag is átalakulni szerepei kedvéért – az Amerikai botrányban például bedaueroltatta a haját -, ez azonban új filmje és egyben második rendezése, a Leonard Bernstein rendező életéről szóló Maestro esetében rosszul sült el. Bernstein – akit a legtöbben a West Side Story zenéje révén ismerünk, de több szimfonikus művet is írt, ezenkívül ő volt a New York-i Filharmonikus Zenekar vezetője – ukrán zsidó szülők gyerekeként érkezett az Egyesült Államokba. A Netflix gyártásában készült filmet író, rendező és benne a főszerepet játszó Bradley Cooper viszont olasz-ír származású, és

a főszerepet egy jókora orrprotézissel játssza el.

Kapott is érte rendesen, volt, aki szerint így a film nem több „etnikai beöltözős bulinál”. Bernstein családja azonban a védelmébe vette Coopert. Jamie, Alexander és Lisa Bernstein, a neves zeneszerző-karmester gyerekei egy közleményben azt írták,

fáj a szívük, amiért az emberek ennyire félreértik a színész törekvéseit, aki egyszerűen csak hasonlítani akart az apjukra, akinek valóban szép nagy orra volt.
Maestro - Forrás: Netflix

 

12. Bradley Cooper már jó ideje, egészen pontosan 2015 óta a gyönyörű modell, Irina Shayk élettársa, akivel egy közös gyermekük is van. Előtte azonban nem mással randizott, mint mindenki kedvenc Bridget Jones-ával, Renée Zellwegerrel. Ahogy az már a színészeknél lenni szokott, ők is egy forgatáson találkoztak: a 2006-ban forgatott Védtelen gyermek című thrillerén – de csak 2009-ben kezdtek el járni. Kapcsolatukat több hónapos médiaspekuláció övezte, hiszen sosem jelentették be hivatalosan, hogy együtt vannak, de rendszeresen együtt jelentek meg a nyilvános eseményeken. 2011-ben viszont szakítottak.