13 régi Star Wars karakter, akik visszatértek a Zsivány Egyesben

Vader, Tarkin, a kék ital és a rohamosztagosok mellett rengeteg régi ismerőst láthattunk a Csillagok háborúja előzményfilmjében.

A porcelánfehér rohamosztagosokat, a fekete ruhás TIE Fighter pilótákat, a Halálcsillag gombnyomkodó technikusait és a tojássisakos felkelő katonákat mind-mind régi ismerősként üdvözölhette minden Csillagok háborúja-rajongó, aki már látta a Zsivány Egyest. Szintén ismerős lehetett a kék ital, a sok narancssárga kezeslábasos X-szárnyú pilóta vagy a Yavin 4 őrtornyában ücsörgő űrtraffipaxos. A kontinuitást jegyében ráadásul több híres Star Wars-karakter is felbukkant az új filmben, közülük szedtünk most össze tizenhármat.

Vigyázat, spoilerveszély!

1. Darth Vader

Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company

Nem volt nagy meglepetés Vader szerepeltetése az új filmben, hiszen 1977-ben is úgy kezdődött a Csillagok háborúja, hogy a dühös Sith nagyúr a Tantive IV. űrhajót és a Halálcsillag terveit megszerző Leiát üldözte. Vader a fináléban eszelősen jól szétcsapott a lázadók között, de előtte is volt egy ütős jelenete: végre láthattuk az erődjét, amit pont azon a vulkános Mustafar bolygón húzott fel, ahol anno Obi-Wan Kenobi levágta kezét-lábát egy párbajban (ezt az infót a Lucasfilmnél dolgozó Pablo Hidalgo is megerősítette). Ráadásul a meditációs bakta tartálya is ismerős lehet: Luke ugyanilyenben fürdőzött A Birodalom visszavágban, miután majdnem halálra fagyott a wampa barlangjában.

2. Tarkin kormányzó

Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company

Az egy külön cikktéma lehetne, hogy érdemes volt-e CGI technológiával feltámasztani az 1994-ben elhunyt Peter Cushingot, azaz Tarkin nagymoffot, és hogy ez a módszer mennyire lesz népszerű a későbbiekben a filmiparban, hiszen ennyi erővel legközelebb feltámaszthatják akár Heath Ledgert is egy újabb Batman-Joker-párharchoz. Az viszont biztos, hogy a Halálcsillag urának mindenképpen szerepelnie kellett egy olyan előzményfilmben, ami a Halálcsillagról szól, csakhogy ezt meg lehetett volna okosabban is oldani. A jelenlegi CGI technológia ehhez ma még kevés, Tarkin jeleneteiről sajnos ordított, hogy amolyan szegény ember Gollamjaként csak egy digitális karaktert láttunk a hús-vér színészek között, ami egy videojátékban teljesen ok, mozifilmben viszont nagyon illúzióromboló.

3. Bail Organa

Forrás: Lucasfilm / The Walt Disney Company

A hat Star Wars-film és a Zsivány Egyes közti szorosabb kapocs jegyében került be a mostani történetbe Leia nevelőapja, Bail Organa szenátor is, aki köztudottan a Felkelés egyik vezéralakja volt. Bár a '77-es Csillagok háborújában csak beszéltek róla, az előzményfilmekben többször is felbukkant - és most is az a Jimmy Smith alakította őt, aki az új trilógiában. Organa mellett közvetve egyébként Obi-Wan Kenobi is megjelenik az új filmben. Mon Mothma és a Bail emlegetik őt, mint egy visszavonultan élő, öreg Jedit, aki megbízható barát, mert a klónháborúk idején többször is segített Organának - többek között elrejteni Luke-ot és Leiát a haragos apjuk, Vader elől. Bail Organa emellett a filmben megemlíti a Tantive IV kapitányát, Raymus Antillest is (aki egyébként Wedge Antilles apja).

4. Mon Mothma

Forrás: Lucasfilm

A Lázadás politikai vezetőjét aligha kell bemutatni bárkinek is, hiszen A Jedi visszatér óta tudjuk, hogy ő a Birodalom elleni szervezkedés legfőbb vezetője, akinek a katonai döntésekben is fontos szerepe van. Mon Mothma a Régi Köztársaság bukása után a Birodalom Szenátusában is ott volt, ekkor lépett szövetségre Bail Organával, és kezdte szervezni a fegyveres ellenállást. A Sith-ek bosszújában volt is néhány jelenete, ahol Genevieve O'Reilly alakította a szenátornőt, de ezeket George Lucas végül kivágta a filmből. A Zsivány Egyesben viszont újra O'Reilly alakíthatta Mon Mothmát, és a karakter fontossága is megnőtt a korábbiakhoz képest.

5. Dodonna tábornok

Forrás: Lucasfilm

Az ősz Dodonna tábornok ismertette 1977-ben a Halálcsillag elleni bevetési tervet a lázadó pilótáknak (aztán később még több eligazítást tartott az X-Wing videojátékokban), így értelem szerűen ott kellett lennie a Felkelők Szövetségében már a tervrajzok megszerzésekor is. A karaktert 39 évvel ezelőtt Alex McCrindle alakította, most pedig Ian McElhinney bújhatott a Konföderáció Lee tábornokáról mintázott karakter bőrébe.

6. Dr. Cornelius Evazan

A Zsivány Egyes egyik rosszarcú figurája  (és ezt szó szerint tessék érteni!)igazi fekete öves gézengúz: Dr. Evazanról ugyanis az eredeti Csillagok háborújában az is kiderült, hogy 12 rendszerből tiltották ki mindenféle válogatott gaztettek miatt. A Jedha bolygóról viszont ezek szerint még nem toloncolták ki, hiszen ott vigyorgott ő is a bazári forgatagban.

7. Ponda Baba

Dr. Evazan állandó tettestársa, az aqualish fajba tartozó Ponda Baba szintén ott lődörgött a Jedha bolygón, még mielőtt azt elpusztította volna Krennic parancsára a Halálcsillag. A gülüszemű idegen lény azzal írta bele magát a filmtörténelembe, hogy az ő kezét vágta le Ben Kenobi, amikor kötekedne próbált Luke-kal Mos Eisley kantinjában.

8. Vörös Vezér

Amikor a Zsivány Egyesben először megláttuk Garven Dreist, azaz a Vörös század parancsnokát a vásznon (abban a jelenetben, amikor a lázadók X-szárnyúi megtámadják a Birodalom haditechnikai kutatásait őrző Scarif bolygó védőpajzsát), a mellettem ülő, 40 körüli Star Wars rajongó örömében felkiáltott és tapsolni kezdett!

9. Arany Vezér

Szintén a Halálcsillag elleni támadásból lehetett ismerős az Y-Wingek parancsnoka, Arany Vezér, azaz Jon Vander, akit Angus MacInnes alakított a '77-es Csillagok háborújában. És a Zsivány Egyesben is: ő és a Vörös Vezér,  Drewe Henley is a Star Wars kivágott jeleneteiből került bele a Zsivány Egyesbe, azokból a filmtekercsekből, amiket Gareth Edwards talált meg a Lucasfilm archívumában, miközben régi Star Wars-ereklyék után kutatott. A két lázadó pilóta tehát Tarkinnal ellentétben nem CGI-karakter az új filmben.

10. C-3PO

Forrás: Lucasfilm

Amikor a felkelők főhadiszállásán, a Yavin 4 dzsungelbolygón felszállni készül a flotta, kedvenc aranyszínű protokolldroidunk is ott téblábol, és arról panaszkodik, hogy őt mindig mindenből kihagyják. Én egyébként nagyon nem örültem ennek a cameónak, mivel C-3PO-nak is a Scarif bolygóra kellett volna mennie a lázadókkal, hiszen a Csillagok háborúja nyitányában ott dülöngélt ő is az ellopott adatokat szállító Tantive IV fehér folyosóján.

11. R2-D2

Forrás: Lucasfilm

Természetesen R2 sem hiányozhatott C-3PO mellől a yavini jelenetsorban. A birodalmi rendszerej hekkeléshez is értő asztromechanikai droidot egyébként egy másik jelenetben is megidézték az alkotók: K-2SO az R2-éhez hasonló csatlakozón keresztül olvasta ki a birodalmi bázis adatait egy másik droid fejéből.

13. Leia hercegnő

Forrás: Lucasfilm

Régóta lehetett tudni, hogy a Zsivány Egyes a Csillagok háborúja előzményfilmje lesz, így nem volt nagy meglepetés, hogy a történet végén felbukkan Leia is, a frissen megszerzett birodalmi tervrajzokkal. Nagy kár, hogy a két droidot nem itt mutatták meg, ahogy a hercegnő szobájában állnak, mit sem sejtve arról, milyen kalandokba fognak majd keveredni, miután a Halálcsillag terveivel együtt megérkeznek a poros Tatooine bolygóra. Sokkal ütósebb finálé lehetett volna!

12. Chopper

Forrás: Lucasfilm

A legélesebb szemű Star Wars-rajongók azt az utalást is kiszúrták, hogy a Rebels rajzfilmsorozat droidja, Chopper is ott volt a Yavin 4-en. Sőt, a bázison a hangosbemondó Syndulla tábornokot kérette - ő nem más, mint a rajzfilmsorozat vagány tw'ilek pilótanője. Ghost nevű űrhajója szintén bekerült a Zsivány Egyesbe (könnyen felismerhető a fúvókáiról), sőt, a kalapácsfejű Korvettet, amivel a lázadók egymásnak lökik a birodalmi csillagrombolókat, szintén a Rebels széria szereplői lopták el a felkelésnek.