20 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Sir Patrick Stewartról

Isten éltesse a 79 éves színészt! Forró earl grey teával koccintsunk az egészségére.

1. Amikor felkérték az X professzor szerepére, a képregények ismerete híján fogalma sem volt, milyen karakterről van szó. Majd amikor a film egyik producere megmutatott neki egy X-men füzetet, Stewart meglepetten kérdezte, hogy mi a fenét keres egy képregény borítóján?

2. Nyugodt szívvel írta alá a hatéves szerződést a Star Trek - Az új nemzedékre, mert ő és az ügynöke és sokan mások úgy hitték, hogy a sorozat hamar megbukik, és folytathatja színpadi karrierjét, miután a tévézéssel megkeresett némi pénzt.

3. Gene Roddenberrynek, a Star Trek atyjának egy riporter egyszer megjegyezte, hogy a 24. században azért már feltalálhatták volna a kopaszság ellenszerét. Roddenberry csak annyit felelt, hogy nem, mert a 24. században ez senkit nem zavar.

4. Sir Patrick Stewart 18 évesen az alopecia areata (foltos hajhullás) nevezetű betegség során veszítette el a haját, és gyakorlatilag a színészetbe menekült, mert akkor úgy vélte, hogy ezután már egyetlen nőnek sem fog kelleni. Nos, ez nem így történt.

5. Különleges feldolgozást készített Charles Dickens Karácsonyi énekéből, amelyben az összes szereplőt ő játszotta el - ez több mint 30 karaktert jelentett a három órás darabban. (1999-ben egy tévéfilmben is eljátszotta Ebenezer Scrooge szerepét.)

6. Jean-Luc Picard szerepének meghallgatásán parókát húzott, hogy elrejtse kopaszságát, de Gene Roddenberry azt mondta neki, hogy hagyja a parókát a fenébe.

7. Az új nemzedék forgatásán Stewart nagyon izgult a sok technoblabla megtanulásától, de az évek alatt annyi ilyen szövege volt a sorozatban, hogy elég szépen belejött, sőt, a "tér-idő kontinuum" lett a kedvenc kifejezése.

8. 1997-ben "negatív" szereposztással állította színpadra az Othellót - azaz fehérként ő játszotta a címszereplőt, míg a darab fehér szereplői feketék voltak. Ez volt az első alkalom, hogy ezzel a koncepcióval adták elő Shakespeare drámáját.

9. Stewart egyszer a következőt mondta: "Az összes év, amit a Royal Shakespeare Companyban töltöttem királyokat, császárokat, hercegeket és tragikus hősöket játszva, csupán felkészülés volt arra, hogy az Enterprise kapitányi székében ülhessek."

10. A Karácsonyi lidércnyomásban eredetileg Stewart a narrátor - és bár Tim Burton kivágta a szövegét és a mesélő hangját lecserélte a Mikorártsra, azaz Edward Ivoryra, a film zeneszerzője, Danny Elfman a zenei albumon Stewart hangját használta, mert sokkal jobbnak tartotta az előadását.

11. Fiatalon a Mirfield & District Reporter nevű újságnál dolgozott, ahol gyászjelentéseket kellett írnia. Illetve kellett volna: egyik bátyja szerint idejét inkább színházi szerepeinek szövegtanulásával töltötte, ezért álhíreket talált ki. Munkaadója egy év után választásra kényszerítette: színészet vagy újságírás? Stewart pedig otthagyta a lapot.

12. Saját bevallása szerint megszállottan rajong a Beavis és Buttheadért.

13. Gyerekként többször végig kellett néznie, ahogy apja, a brit hadsereg őrnagya megveri szövőnő anyját. 

14. Egészen az X-men forgatásáig nem tudott sakkozni.

15. 2016-ban megjelent egy kislemeze, a Patrick Stewart's Cowboy Classics, amin klasszikus cowboynótákat énekel.

16. A The Graham Norton Show vendégeként irulva-pirulva mesélte el a nagyon vicces sztorit, hogy abban a hitben élt, hogy körül van metélve, mert gyerekkorában anyukája azt mondta neki. Sokkal-sokkal később felesége világosította fel, hogy nincsen körülmetélve, de Stewart nem hitt neki. Az orvosa megerősítette, hogy nincs körülmetélve, és mikor a színész nem hitt neki, a doki közölte, hogy ő zsidó, szóval tudja, milyen az.

17.  2013-ban, azaz 73 évesen evett először pizzát!

18. 2010-ben ütötték lovaggá.

19. Egyik legjobb barátja a szintén Sir Ian McKellen - igazi bromance van kettejük között, aminek nem csak ők, de mi is örülünk. Tavaly, születésnapja okán sok-sok képpel be is mutattuk fantasztikus barátságukat, ahogy azt is, hogy Sir Patrick Stewart nagyon vicces fickó.

20. Ebben a kis videóban pedig egy kínai holdjárót alakít, táncol és énekel.

(Forrás: Guff, Kickass Facts)