25 éves az Apollo 13

Összeszedtünk néhány érdekességet a világ egyik legjobb űrhajós filmjéről.

1. Néhányt felvételt, amelyeken a Földet láthatjuk az Apollo-13 kabinjából, az Apollo-8 küldetés során készítette Jim Lowell és Bill Anders.

2.. 1996-ban, a Jim Lowellt alakító Tom Hanks tiszteletére "12818 Tomhanks"-nek nevezték el az 1996 GU8-as aszteroidát.

3. Annyira hitelesek a kilövés trükkjei, hogy mikor Jim Lowell megnézte a filmet, először azt hitte, hogy az alkotók a NASA addig korábban sehol nem mutatott, valós felvételeit használták. 

4. Ron Howard rendező eleinte tanácstalan volt abban, hogyan forgassa le a súlytalanságban játszódó jeleneteket. Beszélt erről Steven Spielberggel, és ő ajánlotta, hogy forgassanak KC-135-ös repülőgépen. Ezeket a gépeket, amelyeken 23 másodpercre előidézhető a súlytalanság,  a NASA rendszeresen használta az űrhajósok kiképzésében. Howard megkapta az engedélyt.

5. A KC-135 mintegy 11 kilométer magasra emelkedik, majd onnan parabolapályán repül, meredeken süllyedni kezd. A filmesek 612-szer repültek, azaz összesen mintegy négy órát töltöttek súlytalanságban, és 54 percnyi hasznos anyagot rögzítettek.

6. Bill Paxton, Tom hanks és Kevin Bacon mind büszkék voltak arra, hogy a zéró gravitációs repülések során egyszer sem hányták össze magukat. Az operatőr már nem volt ennyire szerencsés.

7. A NASA olyannyira támogatta a produkciót, hogy arra is engedélyt adtak, hogy a KC-135-ös belsejébe felépítsék az Apolló-13 díszleteit.

8. Buzz Aldrin, aki Neil Armstrong után másodikként lépett a Hold felszínére, óriási rajongója a filmnek.

9. Maga Jim Lowell is feltűnik a filmben, és a saját kapitányi uniformisát viseli. Amikor Ron Howard megkérdezte, feltűnne-e admirálisként, Lowell nemet mondott. Kapitányként vállalta a cameót, mert kapitányként vonult nyugalomba.

10. A hatalmas hernyótalpas szállítójármű, a Crawler, amin az űrrakétát szállítják a kilövőálláshoz, valódi. Összesen két darab készült, ebből az egyiket a NASA a filmesek szolgálatára bocsájtotta. Nem kértek érte kölcsönzési díjat, a filmeseknek csak az üzemanyagot és a kezelőszemélyzet munkadíját kellett kifizetniük. A volán mögött maga Ron Howard ült.

11. A híres mondat – "Houston, baj van! " – a valóságban máshogy hangzott. A filmben Houston, we have a problem szerepel, míg az Apollo-13 küldetése során a következőt mondták: Houston, we’ve had a problem here, azaz "Houston, volt itt egy problémánk". 

12. Sokan hatásvadásznak tartják azt a jelenetet, amelyben Lowell feleségének jegygyűrűje beleesik a zuhanyzó lefolyójába. Pedig tényleg megtörtént.

13. Az egyik tesztvetítés után, a filmet értékelő kérdőívre egy néző azt írta, hogy a befejezés tipikus hollywoodi giccs, mert az űrhajósok túlélték az életveszélyes kalandot.

14. A film elvileg Jim Lowell és Jeff Kluger Lost Moon című könyve alapján készült. Azért csak elvileg, mert a szerzők csak egyetlen fejezetet küldtek el kiadóknak, máris megindult a licitháború, ahogy a filmes jogokért is. Sőt, végül a filmet hamarabb bemutatták, mint ahogy a kötet megjelent volna.

15. Az űrkabin visszaérése jóformán a fantázia szüleménye, ugyanis képanyag nincs róla, az effektesek az űrhajósok elbeszélésére hagyatkozhattak.