30 éve halt meg „az ifjú Indy”, River Phoenix

A szektás múltú hippicsaládban felnőtt, Oscar-esélyes harcos állatvédő, aki a testvére, Joaquin Phoenix karjaiban halt meg, csak azért vett meg több hektárnyi erdőt Brazíliában, hogy ott ne legyen semmiféle erdőirtás.

30 évvel ezelőtt, 1993. október 31-én, mindössze 23 évesen drogtúladagolásban elhunyt az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, az Otthonom, Idaho és az Állj mellém! című kultfilmek sztárja, River Phoenix.

Kis túlzással „kora James Deanje volt” volt: egy igen korán gyerekből felnőtté váló sztárjelölt, aki mégis örök lázadó maradt, de végül a féktelen életvitele miatt hamarabb meghalt, mint hogy igazán beindulhatott volna a hollywoodi karrierje.

 

River Phoenix 1992-ben (forrás: Universal Pictures/Getty Images)

 

Egyesek szerint ha még ma is élne, 53 éves korára ugyanakkora sztár lehetett volna belőle is, mint a vele nagyjából egykorú hajdani országos cimboráiból, Keanu Reevesből, Johnny Deppből és Kevin Baconből...

River, Rain, Summer és a többi fura nevű Phoenix-csemete

River Phoenix 1970. augusztus 23-án született Oregon államban, eredetileg River Jude Bottom néven. A hippi szülők, John Bottom és a Arlyn Dunetz mind az öt gyereküknek szimbolikus neveket adtak: River, vagyis Folyó, Rain, azaz Eső, Summer, vagyis Nyár, Liberty, azaz Szabadság és Leaf, vagyis Falevél – akit persze ma már Joaquin Phoenixként ismeri a világ.

 

Summer Phoenix, River Phoenix, Liberty Phoenix, John Lee Phoenix, Rain Phoenix, Joaquin Phoenix és Arlyn Phoenix a lakókocsijuk előtt, 1986-ban (forrás: Dianna Whitley/Getty Images)

 

A Bottom család 1973-tól a hírhedt Children of God elnevezésű közösség tagja lett. A szülők vándor prédikátorként és gyümölcsszedőként bejárták Közép-Amerikát, Puerto Ricót és a Karib-térséget, később pedig a szekta venezuelai kommunájában telepedtek le, amely a szabad szexualitást hirdette. River Phoenix saját bevallása szerint 4 évesen vesztette el a szüzességét a kolónia többi gyerekével együtt, 10 évesen pedig már teljesen megcsömörlött a szextől. Mivel a szekta a többnejűség híve volt, ráadásul a női tagokat és a gyerekeket rendszeresen szexuális rabszolgának használták az idősebb hívek (hasonlóan szörnyű gyerekkorról mesélt egyébként a szintén Children of God-tag Rosie McGowan is), a család 1977-ben úgy döntött, nem kér többet ebből. Kiléptek a közösségből, és új életet kezdtek az Egyesült Államokban.

Ennek az újrakezdésnek a szimbóluma lett az újonnan felvett családnevük, a hamvaiból újjászülető főnixmadárra utaló Phoenix.

 

Liberty Phoenix, River Phoenix, Rain Phoenix, Summer Phoenix, Joaquin Phoenix, John Lee Phoenix és Arlyn Phoenix a Phoenix família Los Angeles-i otthonában, 1985-ben (forrás: Dianna Whitley/Getty Images)

 

A Phoenix gyerekek zenei és színészi tehetsége már igen korán, a szektás évek utcai koldulásai és közös éneklései alatt megmutatkozott. A szülők később is kifejezetten pártolták a csemeték művészi ambícióikat: Rainből zenész lett, Summerből divattervező és modell, River és Leaf/Joaquin pedig sokat szerepeltek tévéreklámokban, később pedig már mozifilmekben is.

 

Joaquin Phoenix és River Phoenix vacsorát főznek 1986-ban a család Los Angeles-i otthonában (fotó: Dianna Whitley/Getty Images)

 

Felnőtté válásos történetekkel robbant be a köztudatba

River Phoenixnek már tizenéves fejjel Hollywood legmenőbb rendezőivel dolgozhatott együtt. Joe Dante 1985-ös Űrrandevújában a kis Wolfgangot, a suli szemüveges geekjét alakította, aki a különc, műszaki zseni cimboráival (többek között a fiatal Ethan Hawkkal!) egy működőképes űrhajót épít a kert végében. Szintén egy nagy kalandra induló, Isten háta mögötti kisvárosi tinédzserbanda emlékezetes tagját alakította az 1986-os Állj mellém!-ben, Rob Reiner kultikus Stephen King-adaptációjában.

 

Jerry O'Connell, River Phoenix, Wil Wheaton és Corey Feldman az Állj mellém! forgatásán (forrás: Columbia Pictures/Getty Images)

 

Az Állj mellém! forgatása is nagy kaland volt

Összeszedtünk néhány izgalmas kulisszatitkot a kultikus ifjúsági filmről, ami már elérhető az HBO GO-n.

Tovább

 

Steven Spielbergnek saját bevallása szerint az Állj mellém! lett az egyik kedvenc filmje, mert River Phoenix és a többi gyerek arra a fiatalkori, kalandvágyó, naivan álmodozó önmagára emlékeztette, akit mindig belerakott a filmjeibe az E.T.-től kezdve a Poltergeisten át az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagig. Az, hogy pont River Phoenix lett az ifjú Indy a kasszarobbantó franchise harmadik részben, részben pont ennek volt köszönhető. De Harrison Ford is teljes mellszélességgel támogatta ezt a szereposztást, mivel ő és River már az 1986-os A Moszkító-partban is együtt dolgoztak (ott egy olyan apa-fia párost alakítottak, akik elvonulva a romlott civilizációtól a közép-amerikai dzsungelben kezdtek új életet). Phoenix mindig is előszeretettel parodizálta Fordot a forgatások szünetében, a stábtagok legnagyobb örömére – erről szerencsére maradt is fenn videó az Utolsó kereszteslovag werkfilmjei között:

 

Az viszont, hogy a harmadik rész nyitánya Indiana Jones fiatalkorát mutassa be, River Phoenix akciózásával a középpontban, nem Spielberg ötlete volt, hanem George Lucasé. A jelenet azóta is sok Indiana Jones-rajongó örök kedvence (beleértve jelen sorok íróját is). Nem véletlenül: a fülbemászó John Williams-taktusokkal kísért, izgalmas és vicces vonatos üldözés hiába 34 éves(!), még ma is simán megállná a helyét bármelyik blockbusterben.

ez a jelenet évtizedekkel az előzményfilmek divatja előtt bemutatta, miként lesz egy ismert popkulturális ikonból az, aki.

Jelen esetben Henry Jones Jr.-ból, a felvágott nyelvű cserkészfiúból egy télen-nyáron dzsekiben feszítő, világjáró régészprofesszor. Az pedig, ahogyan River Phoenix megkapja az ikonikus kalapot, hogy aztán a kép átváltson Harrison Ford felnőtt Indyjére, máig a filmtörténelem legfrappánsabban elmesélt fejlődéstörténete!

 

 

Szerelmek, szerepek, szőrmebojkottok

River Phoenix Sidney Lumet 1988-as Üresjáratában egy lázadó tinédzsert alakított, aki a családjával az FBI elől menekül, mert a szülők a vietnami háború idején felrobbantottak egy fegyvergyárat. A gyerekeknek emiatt fel kell áldozniuk a normális életet, ám Danny (Phoenix karaktere) szakítani akar ezzel az életformával – a történet kísértetiesen hasonlít River Phoenix saját életére, amikor is a családja kilépett a Children of God szekta halálos öleléséből...

A filmben Phoenix együtt szerepelt az akkori barátnőjével, Martha Plimptonal, akivel még A Moszkító-part forgatásán jött össze. Az Oscar-gálára is együtt mentek el,

az ekkor még mindig mindössze 19 éves színészt ugyanis a legjobb férfi mellékszereplő díjára jelölték Danny megformálásáért,

ám a rangos trófea végül Kevin Kline-é lett, aki A hal neve: Wanda című brit komédiában brillírozott.

 

Martha Plimpton és  River Phoenix a 61. Oscar-gálán (forrás: Ron Galella, Ltd/Ron Galella Collection via Getty Images)

 

River Phoenix gyerekkorától kezdve egészen a halála napjáig meggyőződéses állatvédő, vegetáriánus és harcos PETA-tag volt, aki már akkor felemelte a szavát a környezetvédelem mellett, amikor még hírből sem ismertünk olyan kifejezéseket, mint az ökológiai katasztrófa vagy a klímaszorongás. Amikor ismert, fiatal sztárként már jól keresett a filmjeivel, 

direkt azért vásárolt meg több hektárnyi dzsungelt Brazíliában és Costa Ricában, hogy ott biztosan ne legyen fakitermelés, és ne pusztuljanak tovább az esőerdők.

 

Az álaltbarát River Phoenix 1988-ban (forrás: Michael Tighe/Donaldson Collection/Getty Images)

 

Phoenix kimondottan aktívan küzdött az állatok jogaiért, és a PETA reklámkampányaiban is előszeretettel szerepelt. Az alábbi, ikonikus fotón Kevin Baconnel és Martha Plimptonnal látható a PETA Rock Against Fur (kb. Rockzenével a szőrme ellen) elnevezésű, New Yorkban megrendezett jótékonysági koncertjén, 1989. február 18-án.

 

Kevin Bacon, (forrás: Robin Platzer/Getty Images)

 

River Phoenix egyik legismertebb filmjében, az 1991-es Otthonom, Idahóban egy narkolepsziában szenvedő, meleg férfiprostituáltat játszott. A fiú barátját és szerelmét, akivel együtt indul el megkeresni az anyját, Keanu Reeves játszotta. Az alakításáért River Phoenix megkapta a Velencei Filmfesztivál és az amerikai kritikusok díját is. A film rendezője, Gus Van Sant visszaemlékezése szerint azonban a színész

már a '90-es évek elején is komoly alkohol- és drogproblémákkal küzdött, csak titkolta mindenki előtt, nehogy emiatt érjen véget idő előtt a karrierje és a párkapcsolata.

 

Nem tudott a drogfogyasztási szokásairól a River Phoenix másik ismert barátnője, Samantha Mathis színésznő sem, akivel a színész az 1993-as A szerelem nevű dolog forgatásán jött össze, és aki ott volt vele a a halála éjjelén is.

 

Samantha Mathis és River Phoenix (forrás: Michael Tighe/Donaldson Collection/Getty Images)

 

A tragikus éjszaka Johnny Depp csehójában

1993 őszén az ifjú sztár nagy lelkesedéssel érkezett meg Utah államból Los Angelesbe, hogy a Dark Blood című (utóbb utolsónak bizonyuló) filmje többhetes forgatása után végre a testvéreivel és a barátaival lehessen. Október 30-án este két testvérével, Rainnel és Joaquinnal, valamint Samantha Mathisszal elmentek Johnny Depp mulatóba, a Viper Roomba, ahol épp Depp adott koncertet a P nevű bandájával, vendégelőadóként meghívva Fleát a Red Hot Chilli Peppersből. Egy-két közös nóta erejéig a zenészként is tehetséges River is csatlakozott hozzájuk. Samantha Mathis visszaemlékezése szerint az este folyamán nem volt semmi komolyabb baj, egész addig, amíg az ifjú sztár nem szerzett egy adag tisztázatlan eredetű kokaint egy idegen férfitól a Viper Room vécéjében.

A mosdóból kifele jövet aztán üvöltözni kezdett a férfival, majd kitántorgott a klub bejárata elé és összeesett – a járdán agonizálva halt meg a hajnali órákban, Joaquin Phoenix karjaiban.

 

Keanu Reeves a mai napig nagy szeretettel beszél róla

River Phoenix és Keanu Reeves nemcsak az Otthonom, Idaho idején voltak jóban, de a civil életben is nagyon jó barátok voltak. Még akkor haverkodtak össze, amikor Reeves és Joaquin Phoenix az 1989-es Vásott szülőket forgatták együtt. A barátja halála nagyon megviselte Reevest – ezt többek között Sandra Bullock is látta rajta az 1994-es Féktelenül forgatásán. Maga a színész csak nagyon ritkán szokott nyilatkozni River Phoenix elvesztéséről, de 2021-ben az Esquire magazin esetében kivételt tett:

Ő egy... Furcsa múlt időben beszélni róla. Ő egy igazán különleges ember volt, annyira eredeti, egyedi, okos, tehetséges, vadul kreatív. Nagy hatású. Bátor. És vicces. Jó volt ismerni őt. Inspiráló volt. Hiányzik.

A John Wick 4 premierjét követően a saját fanatikus rajongói kérték meg arra Reevest, hogy meséljen valami kellemes élményt az életéből. A sztár ekkor beszélt hosszú szünet után a River Phoenixszel együtt töltött időszakáról, és felelevenítette, hogy a híres-neves 1974-es Norton Commando motorjával még akkor is mennyit furikáztak együtt, amikor nem is forogtak a kamerák:

Nagyon nehéz elmondani... Nagyon nehéz... Volt egy jelenetem Riverrel [az Otthonom, Idahóban], amikor a motor hátulján ült, amit én vezettem. Nem volt semmi rendhagyó dolog, csak egy kicsit letértünk a kijelölt útról, majd visszajöttünk, és még csak sisak sem volt rajtunk. Csak két barát bolondozott. Az egy nagyon jó nap volt.