3+5 dolog, amit nem tudtál a 35 éves A Riviéra vadorzóiról

1988. december 14-én mutatták be a mozik Steve Martin és Michael Caine zseniális vígjátékát. Tudtad, hogy ezt a 8 érdekességet nem is tudtad róla?

1. A két főszereplő, Steve Martin és Michael Caine

a film számos jelenetét improvizálta.

Többek közt az is rögtönzés volt, amikor Martin karakterét, Freddyt lecsukják, és megpróbálja felidézni Caine karakterének a nevét, hogy kiszabaduljon.

2. Frank Oz úgy beszélte rá Michael Caine-t, hogy vállalja el Lawrence szerepét, hogy azzal kecsegtette, hogy a három hónapig tartó forgatás helyszíne egy luxusvilla lesz Dél-Franciaországban. Miután Caine megtudta, hogy a szóban forgó villa közvetlenül két barátjáé, Roger Moore-é és a zeneszerző Leslie Bricusse-é között található, azonnal igent mondott a felkérésre.


3. A Riviéra vadorzói először Mick Jagger és David Bowie projektje volt, mivel Dancing in the Street című videóklipjük olyan hatalmas sikert aratott, hogy a stúdiófőnökök mindenképpen akartak velük egy közös filmet is forgatni.

A Borzasztó emberek című film sikere miatt annak forgatókönyvíróját, Dale Launert kérték fel, hogy keressen megfelelő alapanyagot, és a Dajkamesék hölgyeknek című 1964-es filmre esett a választása,

azaz annak a remake-jét javasolta. Sikerült is megszerezni a jogokat, de időközben Jagger és Bowie is otthagyta a projektet.

4. Lawrence szerepére ezután egy ideig esélyes volt Rowan Atkinson, John Cleese, Richard Dreyfuss, Eric Idle, Dudley Moore, Leslie Nielsen, Michael Palin és Gene Wilder is, Freddyt pedig Eddie Murphy is játszhatta volna. Janet szerepére (akit végül Glenne Headly játszott el) eredetileg Sean Youngot kérték fel, de ő inkább a Kétes üzlet leforgatását választotta.

Forrás: InterCom


5. Ahogy az fentebb szerepelt, A Riviéra vadorzói a Dajkamesék hölgyeknek című 1964-es alkotás remake-je, és esetükben az a ritka helyzet állt elő, hogy (ahogy arról ebben az összeállításunkban is írtunk)

az új verzió jobban sikerült, mint az eredeti

– pedig abban olyan nagy nevek szerepeltek, mint David Niven és Marlon Brando.

A Dajkamesék hölgyeknek alapján azóta egyébként készült egy újabb újra, aminek az esetében azonban fel sem merül, hogy jobb lenne akár az első, akár a második filmnél, mivel a Csaló csajok címre hallgató női verzió olyan rettenetesen sikerült, hogy nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a benne szereplő amúgy igen tehetséges színésznők (Anne Hathaway és Rebel Wilson) szakmai mélypontja.

6. A film előzetesében annak idején volt egy nagyon vicces jelenet (alant 1 perc 41 másodperctől látható), ami sajnálatos módon a filmbe már nem került be. Azt láthatjuk benne, hogy miközben a narrátorhang azt ecseteli, hogy hőseink milyen utolsó rohadt gazemberek (ezt jelenti ugyanis A Riviéra vadorzói eredeti címe, a Dirty Rotten Scoundrels), az egymás mellett sétáló két férfi közül az egyik (Freddy) belök egy idős hölgyet a tengerbe, a másik (Lawrence) pedig belenyomja egy gyerek arcába a vattacukrát.

Frank Oz rendező beszámolója szerint később sok néző reklamálta, hogy nem láthatták a kis közjátékot a kész filmben.


7. A Riviéra vadorzói időben a harmadik nagyjátékfilmes együttműködés Frank Oz és Steve Martin között. Az első a Muppet-show (1979) volt, a második a Rémségek kicsiny boltja (1986), a negyedik a Jöttem, láttam, beköltöztem (1992), az ötödik pedig a Fergeteges forgatás (1999).

8. A film alapján később született egy színpadi verzió is (Lawrence szerepében John Lithgow-val), ami 2005. március 3-án nyitott a Broadwayen,

és nem kevesebb mint 627 előadást ért meg.


(via IMDb)

 

Ez is érdekelhet

10 remake, ami jobb, mint az eredeti

Ma már a remake szóhoz egyértelmű pejoratív felhang társul, hiszen Hollywood fantáziátlanságának korában szinte egyet jelent a kreativitás hiányával, az alkotói lustasággal és a pénzhajhászással. De nem volt ez mindig így...

Tovább