5 film, ami olyan rossz, hogy az már jó!

Sok más zseniális fércművel együtt a Con Air - A fegyencjárat és a Batman & Robin is rajta van a listán.

Egy észbontóan látványos, kasszarobbantó blockbusterre, mint amilyen nemrég az Avatar 2 vagy a Mario-film volt, számtalan gyalázatos fércmű jut. Mégis, néhány szörnyű film a maga módján egészen zseniniális, legyen szó nagy költségvetésű akciófilmről vagy független drámáról. Az alábbi cikkünkben olyan alkotásokat szemezgettünk a Far Out magazin hasonló listájáról, amelyekre minden esetben igaz a mondás:

olyan rossz, hogy az már jó!

 

5. Con Air - A fegyencjárat (1997)

Nicolas Cage legendás akciófilmje, amelyben

amnesztiával szabadult rabként vág rendet a címbéli fegyencjáratot eltérítő sittes anyaszomorítók között.

A Con Air kultikusságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nemcsak az Oscarra és Arany Málnára is jelölt alkotások listájában említettük meg itt a PORT.hun, hanem Nicolas Cage legjobb filmjei és a filmtörténet legaranyosabb nyuszijai között is.

 

4. Batman és Robin (1997)

Divat szidni a Batman és Robint, és kétségtelen, hogy ez minden idők legpocsékabb Batman-filmje. Mégis van valami, ami miatt jó néha újra és újra megnézni:

az az önfeledt komédiázás, amit a baltaarcú Arnold Schwarzenegger művel ebben a filmben, mint a saját maga életre kelt, életnagyságú műanyag akciófigurája, na az valami egészen elképesztő!

Érthető persze, hogy miért van ilyen mókás kedvében: 25 milliós sztárgázsit vágott zsebre ezért a blődliért. A sztorit bizonyára mindenki ismeri: hideg borzongás lett úrrá Gotham Cityn, jeges rémület szorítja össze a városlakók szívét Batman (George Clooney), Robin (Chris O'Donnell) és Batgirl (Alicia Silverstone) azonban szembe szállnak a gonosz Mr. Jégcsappal.

 

3. Gyilkos kobold (1993)

A manapság abszolút közönségkedvencnek számító Jennifer Aniston már az 1994-ben elstartoló kultsorozata, a Jóbarátok előtt is feltűnt pár szériában, az első filmes főszerepre azonban 1993-ig kellett várnia. Ez volt a nálunk Gyilkos kobold címmel futó Leprechaun, ami lényegében csak annyiban különbözött a Péntek 13- vagy a Rémálom az Elm utcában-filmektől, hogy

itt nem a hokimaszkos Jason vagy a pengekesztyűs Freddy kergetett egy csapat fiatalt,

hanem a gyilkos kedvű ír szerencsemanónak beöltöztetett Star Wars-sztár, Warwick Davis.

 

2. Silent Night, Deadly Night 2 (1987)

A Silent Night, Deadly Night-franchise lényegében a Halloween, a Péntek 13. és a Rémálom az Elm utcában receptjét követte: egy jellegzetes ruhájú, kattant sorozatgyilkos egy jellegzetes fegyverrel sorra öldösni kezdi egy tipikus kisváros lakóit. A csavar itt mindössze annyi volt, hogy

ezúttal Télapó-jelmezt hordott a gyilkos, és baltával öldökölt, hogy így álljon a világon bosszút, amiért egy Mikulás-ruhás rabló megölte a szüleit.

Az 1984-es első rész még egy egész ütős horror volt, a '87-es folytatásra (amiben Eric Freeman alakította a gyilkost) viszont csak a mémmé vált Garbage Day!-jelenet miatt emlékszik az utókor  amiről túlzás nélkül kijelenthető, hogy a filmtörténelem legbénább akciójelenete is egyben.

 

 

1. The Room (2003)

A híres-hírhedt Tommy Wiseau akkora színészi (valamint rendezői, forgatókönyvírói és produceri) antitálentum, hogy arról még egy külön film is készült James Franco főszereplésével A katasztrófaművész címmel. Wiseau eredeti emberiesség elleni bűntette azonban nem ez az alkotás volt (ebben csak cameózott egy közös jelenetben az őt alakító Francóval),

hanem a 2003-as The Room címen futó celluloidhulladék, amelynek minden másodperce maga a szekunder szégyen, mégis sokan úgy emlegetik, mint a világ legjobb fércműve...