5 film, amiben elszabadult a káosz Washingtonban

Az elnök végveszélyben, Támadás a Fehér Ház ellen, Az elnök különgépe – összeszedtünk néhány emlékezetes filmet, amelyben komoly veszélybe került az Egyesült Államok első embere vagy maga a Capitolium.

Egészen döbbenetes jelenetek zajlottak le szerdán Washingtonban, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának otthont adó Capitolium területén. A jelenleg még hivatalban lévő republikánus elnök, Donald Trump a búcsúbeszédében választási csalást kiáltott, és nem ismerte el törvényes utódjának Joe Bident, mire a radikális hívei összecsaptak a rendőrökkel, majd betörtek a Capitolium épületbe, félbe szakítva ezzel a kongresszus ülését, ahol Mike Pence (Trump alelnöke) vezetésével épp a tavalyi választások eredményét ratifikálták, azaz törvényesen is összesítették az elektori voksokat, lehetővé téve ezzel Joe Biden következő elnökségét. A hitelesítési procedúra félbe szakadt, a székek alá bújt képviselők közt gázálarcokat osztottak ki, az alelnököt pedig kimenekítették a Capitolium épületéből. A helyzet konszolidálása érdekében a Nemzeti Gárdának is be kellett avatkoznia. Négy ember meghalt (egy az épületen belül, három a közelben), sokan megsérültek, több tucat radikális tüntetőt letartóztattak, csőbombákat hatástalanítottak, Molotov-koktélokat koboztak el. A további rendbontásokat megelőzendő, kijárási tilalmat rendeltek el egész Washingtonban.

Azon túl, hogy egy ilyen tragikus és sajnálatos incidens alapjaiban ássa alá a demokráciába vetett bizalmat (hiszen Donald Trump alelnöke, Mike Pence személyesen garantálta, hogy nem fog akadályt gördíteni Joe Biden beiktatásának útjába, a híveik mégis megrohamozták a törvényhozás épületét), a hollywoodi forgatókönyvírók számára ez egy igazi csemege. A washingtoni Capitolium épülete, és annak közvetlen környéke, vagyis a National Mall nevű nemzeti emlékpark (ahol olyan, a filmekből mindenki számára ismerős épületek állnak, mint az egyiptomi obeliszk formájú Washington-emlékmű vagy a Lincoln-emlékmű a kőtrónuson ülő Abraham Lincolnnal) ugyanis számos filmben volt már tüntetések és rendbontások helyszíne, vagy épp robbant fel a tévékamerák előtt terrortámadás vagy idegen űrinvázió következtében. Az ilyen típusú filmekből szedtünk most össze egy csokorra valót. 

1. Az elnök végveszélyben (2013)

Roland Emmerich 2013-as akciófilmjében terroristák robbantják fel a Capitoliumot, ám az egész csak elterelés: valójában az Egyesült Államok elnökére, James Sawyerra (Jamie Foxx) pályáznak. Az elnököt a CIA utolsó talpon maradt ügynöke, a kissé ügyefogyott John Cale (Channing Tatum) védi. Nincs könnyű dolga, hiszen a világ legjobban védett középületét, azaz a Fehér Házat elfoglalta egy paramilitáris alakulat, ám a jól kidolgozott tervük befejezéséhez magára az elnökre is szükségük van.

 

2. Támadás a Fehér Ház ellen (2012)

A fenti blockbuster párja, az akciófilmes veterán Antoine Fuqua rendezésében, ami bár egy évvel korábban készült, idehaza ez is 2013-ban került a mozikba. A történet szerint Asher elnök (Aaron Eckhart) válság megoldó találkozóra készül a dél-koreai miniszterrel. Azonban a Fehér Ház ellen indított totális légitámadás mindenkit az elnök földalatti bunkerébe kényszerít, ahol végül a terroristák fogságába esnek. Mike Banning (Gerard Butler), az elnök egykori testőre és jó barátja azonnal a tettek mezejére lép: egyenként számol le az ellenséggel. A filmben a gonoszok légicsapása többek között a National Mall emlékparkon is végigsöpör, és a találatot kapott bombázójuk kettébe töri a Washington-emlékmű obeliszkjét is.

 

3. Die Hard 4.0 - Legdrágább az életed (2007)

A negyedik Die Hard ma már azért nem annyira szörnyű a Budapesten forgatott ötödik rész tükrében, annak ellenére, hogy a maga idejében igencsak röhejes volt a világuralomra törő, tejfelesképű főgonosz (Timothy Olyphant) terve, amelyben többek között a tévéadók furcsa meghekkelésével elhitette fél Amerikával, hogy felrobbantotta a Capitoliumot. Szerencsére jött John McClane (Bruce Willis), kihalásra ítélt dinoszaurusz egy olyan korban, ahol már minden az internet és a számítógép körül forog, akit egyáltalán nem érdekelt, hogy a világ legerősebb hatalmának számítógépes rendszere megbénult, és Amerika az összeomlás szélére került. Ő csak ment előre a véres atlétatrikójában meg a pisztolyával, és sorban elintézte az összes rosszfiút.

 

4. Transformers 3 (2011)

Habár a Transformers 3 a franchise összes többi részével együtt úgy marhaság, ahogy van (kivéve a 2018-as Űrdongót), az azért mindenképpen Michael Bay rendező javára írandó, hogy pompás csatajelenetet álmodott meg a National Mall tükörmedencéje mellé: az Autobotok és az Álcák a Capitolium árnyékában pofozzák szét alkatrészekre egymást. Ráadásul Megatron nem átall beleülni Abraham Lincoln kőtrónusába, miután kirobbantotta a szakállas elnök szobrát a helyéről!

 

5. Az elnök különgépe (1997)

Az Amerikai Egyesült Államok fővárosának legszentebb emlékhelyein drimboló óriásrobotok után nézzünk egy sokkal életszagúbb konfliktust! Jegor Korzsunov (Gary Oldman) vezetésével orosz terroristák térítenek el egy amerikai repülőgépet. Ez azonban nem egy közönséges légi járat, hanem az Air Force One, az elnök különgépe. A túszul ejtett utasokért cserébe Radek tábornok (Jürgen Prochnow) szabadon bocsátását követelik. Ha a washingtoni kormányzat nem engedi szabadon Radeket, a terroristák módszeresen ki fogják végezni az utasokat, viszont ha teljesítik a követelést, Radek minden bizonnyal tovább fogja gyilkolni az ártatlanokat. Egyetlen ember kezében van a döntés, ő pedig nem más, mint az Egyesült Államok elnöke (Harrison Ford), aki vagy feláldozza a lányát és a feleségét a világ megmentése érdekében, vagy emberek százezreit küldi a biztos halálba. Eközben Washingtonban a keménykezű alelnök asszony (Glenn Close) veszi át a gyeplőt, mivel az elnökről odalenn azt sem tudják, él-e még egyáltalán odafenn...