5 film, amiben Keanu Reeves egy igazi szemétláda

Mindenki kedvenc aranyszívű sztárja szinte minden filmjében már-már nagybetűs hős, a való életben meg pláne. Születésnapja alkalmából viszont összegyűjtöttük azt az öt alakítását, amikor szembement ezzel az imázsával.

Don Juan – Sok hűhó semmiért (1993)

Kenneth Branagh Shakespeare-adaptációját mindenki imádja (a PORT.hu olvasóinak is nagy kedvence). Az igazi tévedések vígjátékában a fiatal Reeves játssza a nemes lelkű Don Pedro (Denzel Washington), Aragónia hercege féltestvérét, Don Juant, aki nagyon féltékeny bátyja hatalmára, ezért megpróbál minden eszközzel ártani neki, és nem kíméli a kívülálló ártatlanokat sem. Mikor a herceg kíséretének egy tagja beleszeret a csatából hazatérő herceget vendégül látó helyi férfi lányába, Don Juan ármánykodással szétválasztja a szerelmeseket, ezenkívül mindent megtesz, hogy zavart keltsen, és akit csak lehet, bemocskoljon, szóval tényleg maga a megtestesült gonoszság.

Annak idején egyébként Reeves alakítását Arany Málnára jelölték a legrosszabb férfi mellékszereplő kategóriában – de nagyon nem értünk egyet a döntéssel, szerintünk jól játssza a sz*rkeverőt.
Forrás: Flamex

 

Donnie Barksdale – Rossz álmok (2000)

Sam Raimi pszichothrillerében Cate Blanchett játszotta a főszerepet, Annie-t, akit különleges látnoki képességei miatt sokan ismernek – és élnek is a szolgáltatásaival. Keanu Reeves egy olyan férjet alakít, egy agresszív, bántalmazó sz*rházit, Donnie-t, akinek a felesége (Hilary Swank) Annie állandó ügyfele, ami nem igazán tetszik a férfinak, ezért megfenyegeti hősnőnket. Eközben eltűnik egy helyi előkelőség lánya (Katie Holmes), akinek a holttestét hamarosan Annie médiumi képességeinek a segítségével találják meg – Donnie birtokán. A férfit perbe fogják, a nő viszont tovább nyomoz, hogy bizonyítsa természetfeletti képességeinek valódiságát és tisztázza saját szerepét az ügyben. A per során a kisváros titkos, sötét viszonyai is felszínre kerülnek, hogy a nézőnek végül egy hatalmas fordulattól essen le az álla.

Reeves egyébként később úgy nyilatkozott, meglehetősen nehezére esett egy ilyen aljas, nőverő figurát eljátszania.

Forrás: InterCom

 

Griffin – A leskelődő (2000)

Campbell FBI-ügynök (James Spader) egy roncs. Élőhalott, aki képtelen kiheverni a munkája közben átélt borzalmakat. Los Angelesből Chicagóba menekül, egyedül él, nem dolgozik, csupán pszichológusával találkozik. Felejteni akar. Ám múltja nem engedi el, ide is követi őt. Egy őrült sorozatgyilkos csupán az ő kedvéért öl. A rejtélyes Griffin (hát persze, hogy Keanu Reeves) játszik vele: sokkal jobban érdeklik hősünk reakciói, mint áldozataié. A lányok, akiket kegyetlenül megfojt, csupán eszközei annak a szertartásnak, melynek központi figurája maga Campbell. A gyilkos nyomokat hagy maga mögött. Segíti az őt üldözőket, látszólag hibákat követ el. De mindig egy lépéssel előbbre jár, és egyre közelebb kerül legfőbb ellenségéhez, legjobb barátjához: Campbell ügynökhöz.

Forrás: InterCom


Ez az a film, amelynek sztárunk azért játszotta el a főszerepét, mert csőbe húzták. Egy régi haverja megkérte, hogy vállaljon el egy kisebb szerepet a produkcióban, amit meg akar rendezni, és ha az ő nevével házalhat, biztosan könnyen szerez majd támogatókat a projekthez. Reeves rábólintott, és miután összegyűlt az összeg, a kis szerepből érdekes módon főszerep lett, egy másik régi haver pedig aláhamisította a sztár nevét egy szerződésre. Reeves ügyvédi tanácsra (mivel az, hogy először igent mondott, szóbeli megállapodásnak számít, a hamisítást pedig állítólag nehéz lett volna bizonyítani) végül kénytelen-kelletlen eljátszotta a szerepet.

Mindezek ellenére A leskelődőben a színész egyébként korrekt alakítást nyújt, és ha van valami, ami miatt érdemes megnézni ezt az amúgy felejthető munkát, akkor az az ő és James Spader (össz)játéka.


Donaka Mark – A Tai Chi harcosa (2013)

Ez a harcművészeti film nemcsak Keanu Reeves rendezői bemutatkozása, de egy újabb „rosszfiú”-szerep a karrierjében. Ő az az üzletember, Donaka Mark, egy biztonságtechnikai cég feje, aki emellett a küzdősportok,

a vér és a halál rajongója.

Vállalkozását fedőcégként használva illegális küzdelmeket rendez és szponzorál különböző stílusú és képzettségű harcosok között, akikben a gyilkos ösztönt keresi. A rendőrség a nyomában van, de mindig sikerül kisiklania a kezeik közül, a küzdelmek látogatottsága és egy zárt nemzetközi tévéláncon zajló közvetítések pedig hatalmas jövedelmet biztosítanak a számára. Kísérleteit azonban kudarcok kísérik, mivel az általa választott harcosok nem akarnak gyilkossá válni a ringben. Ám mivel sokat tudnak és igyekeznek szabadulni az üzletből, hajlandóak a rendőrséggel is kooperálni, amiért Donaka megöleti őket. Legújabb felfedezettje egy „Tiger” Chen Lin Hu nevű harcos...


The Dream – The Bad Batch (2016)

Ezt a bizarr, disztópikus túlélőfilmet Szereted Tarantinót? Nézd meg ezt a 10 filmet! című összeállításunkba is beválogattuk. A sztori szerint egy Arlen nevű lányt (Suki Waterhouse) egy sivatagos területre száműznek egy texasi senkiföldjén, ahol kegyetlen kannibálok támadásait kell túlélnie. Habár szinte azonnal megdézsmálják a karját és a lábát, egyetlen esélye a megmenekülésre, ha eljut a Keanu Reeves The Dream nevű figurája által uralt Komfort Zóna nevű helyre. Itt az működteti a gazdaságot, hogy az afféle tébolyodott szektavezérként tevékenykedő férfi hallucinogén drogokat gyárt az emberek számára.

Ana Lily Amirpour filmjét nézve nehéz eldönteni, hogy a sztori maga az őrültebb vagy a Reeves által alakított The Dream.

Sztárunkon kívül egyébként olyan további nagy nevek szerepelnek a filmben, mint Jim Carrey, Jason Momoa, Giovanni Ribisi és Diego Luna.


(via Movieweb)