5 film, amiben tutira nem vetted észre a CGI-t

És plusz egy, amiben igen, és az egész világ azon röhögött.

Kamu Robert Downey Jr. - Vasember 3.

A leghatásosabb trükkök azok, amiket nem veszünk észre, sőt, még csak nem is gondolnánk, hogy nem valóság, amit látunk. A Vasember harmadik része is természetesen tele van látványos effektekkel, azonban van egy nevezetes rész, amit magától értetődően igazinak vélünk, noha "csupán" ügyes trükkről van szó. Robert Downey Jr. ugyanis a forgatás során kificamította a bokáját, és hetekig pihennie kellett, azonban a munka nem állhatott le - így bizonyos jelenetekben egy dublőr játszotta el a szerepét, akinek a testére utólag montírozták rá a színész arcát. A film legvégén, amikor Tony Stark a háza melletti szirt szélén áll, valójában nem is Downey-t látjuk!

 

Gumicukor - Holtodiglan

David Fincher thrillerében egy ízben a Ben Affleck ügyvédjét játszó Tyler Perry szórakozottan gumimacikat hajigál az ügyfelére. Gondolná bárki, hogy azok ott nem igazi cukorkák? Mert nem azok: David Fincher rendezőnek határozott elképzelése volt arról, hová pottyanjanak, így nem vacakolt azzal, hogy többszöri felvétel után az egyik tán csak oda esik, ahová ő szeretné, inkább elvégeztette a munkát a grafikusokkal.

 

Mikrofonok - A nyomorultak

A nyomorultak 2012-es filmváltozatának különlegessége abban rejlik, hogy a dalokat nem stúdióban rögzítették, hanem a színészek a díszletben, kamerák előtt énekeltek. Ehhez azonban biztosítani kellett a megfelelő technikát, így a szereplőket bemikrofonozták, amit azután ügyesen elrejtettek a ruháikba. Ha nem sikerült tökéletesen eltüntetni, utólag kiretusálták - mint abban a jelenetben, amikor Anne Hathaway az I Dreamed A Dream című dalt énekli.

 

Dan hadnagy lába - Forrest Gump

Na jó, ezt azért ismerhetjük fel, hogy trükk, mert Gary Sinise-nek szerencsére megvan mindkét lába. Aki azonban nem ismeri a színészt, simán gondolhatja, hogy egy láb nélküli férfi alakítja Forrest egykori parancsnokát, mert néhány jelenetben nem volt rá lehetőség, hogy ügyesen elrejtsék a lábait, ezért digitálisan kurtították meg. Egyébként Robert Zemeckis filmje telis-tele van korszakalkotó trükkökkel: ahogy a címszereplő korabeli tévéfelvételekbe beillesztve kezet ráz Nixonnal, vagy John Lennonnal beszél, de a pingpongozás sem valóságos.

Minden - Brokeback Mountain - Túl a barátságon

Kiváló példa ez arra, amikor a vásznon magától értetődően valóságosnak véljük a látottakat. A Túl a barátságonban a csodás wyomingi tájat úgy állították össze különböző darabokból: egy kis hegy innen, néhány felhő onnan, mellé a birkanyáj, és így együtt alkották azt a csodaszép látványt, ami soha nem is létezett. 

 

A Vulture szedte össze egy videóban ezeket az elképesztő trükköket, így a Túl a barátságon tájait, a Holtodiglan gumimacijait is megtekinthetjük. Az összeállítás hat példát hoz, ám közülük az egyiken már a film előtt röhögött mindenki, annyira béna lett: Henry Cavill, azaz Superman kiretusált bajusza az Igazság Ligájából