5 horror, amit hátborzongatóan jó újranézni karácsonykor

A Die Hard és a Reszkessetek, betörők! mellett a Szörnyecskékről és a Krampuszról se feledkezzünk meg!

Idén is összeszedtünk öt olyan nagy klasszikust, ahol az ünnepi idillt a gonosz teremtményei zúzzák szét apró darabokra.

Fekete karácsony (1974)

Furcsa népség az amerikai: szeretnek minden ünnephez félelmetes és vicces vérfürdőket kötni. Ott a rengeteg Halloween-film, a mozgókép-történelem első slashere ráadásul pont egy karácsonyi horror volt: Bob Clark 1974-es Fekete karácsonya. Az persze máig vita tárgya a zsáner szerelmeseinek körében, hogy a darabolós horror máig népszerű műfaját tényleg az a film alapozta-e meg, vagy a jóval ismertebb és ma már kultstátuszba emelkedett, 1978-as Halloween - A rémület éjszakája?

A film sztorija röviden: egy bolond sorozatgyilkos a téli szünetben elkezdi sorban legyilkolni a lánykollégiumnak átalakított, sötét titkokat rejtő, ódon családi ház fiatal lakóit, a halálra rémült diáklányok azonban nagy áldozatok árán, de együttes erővel legyőzik a végén. Ez mai fejjel persze már csak egy ócska kliséhalomnak tűnik, 43 évvel ezelőtt viszont egy ilyen sztori igencsak ütősnek és félelmetesnek számított (pláne azoknak a lányoknak, akik egy hasonló, Kappa Delta Phi-diákotthonban laktak), nem véletlenül lett a Fekete karácsony egy új műfaj úttörője.

Szörnyecskék (1984)

Joe Dante 1984-es horrorvígjátékát mindenki ismeri: egy cuki kis szőrös izét a tilalmak ellenére víz és fény ér, aztán éjfél után is bekajál, ezért kinőnek belőle a rosszcsont ikertestvérei, akik aztán vicces randalírozásba kezdenek.

A filmnek iszonyú gyilkos humora van, .gondoljunk csak a betlehemező szörnyecskékre, akik úgy megrémítenek egy idős hölgyet, hogy az ijedtében kirepül a lépcsőzést megkönnyítendő elektromos székéből. Aztán ott van az a rész, amikor a főszereplő srác (Zach Galligan) barátnője (Phoebe Cates) elrebegi. gyűlöli a karácsonyt, mert kiskorában az apja mikulásnak öltözve beszorult a kéménybe és meghalt.

Szörnyecskék 2 - Az új falka (1990)

A Szörnyecskék ugyan véres fekete komédiának indult, de idővel családi filmnek lett elkönyvelve a cuki kis szőrmók miatt, aki a gyerekek és a felnőttek körében is olyan népszerű lett, hogy egy időben még Magyarország is tele volt olyan karos nyerőgépekkel, amelyekből plüss Gizmókat lehetett kihalászni!

Joe Dante az első rész sikerén felbuzdulva a hollywoodi folytatásgyártás szokásos szabályai mentén csinálta meg a folytatást: még több bolondos gumiszörnyet és popkulturális kikacsintást bevetve. Utóbbiakra jó példa a Rambóként nyilazó Gizmó, az őrült tudóst alakító horrorveterán, Christopher Lee. Sajnos a harmadik rész évek óta csak terv, pedig milyen jó móka lenne ismét a randalírozó gremlinekkel ünnepelni a karácsonyt!

Krampusz (2015)

Michael Dougherty 2007-ben írta bele magát a horror nagykönyvébe, amikor összehozta az egyik legjobb Halloween-témájú filmet, Adsz vagy kapsz címmel. Ott Halloween szelleme azokat a fiatalokat öldöste le sorra, akik csak a féktelen bulizást és csokizabálást látták október 31-ében, és már elfelejtették a töklámpások és a cukorkunyerálás igazi célját, Iszákos Jack és az Ördög történetét, valamint a pogány samhain ünnepét. A 2015-ös Krampusz ugyanezt a receptet követte.

Hiszen ugye ilyenkor az emberek zombihordaként hömpölyögnek a plázákban, és képesek összeverni egymást az utolsó Star Wars-legókért, a családi vacsoránál pedig benyakalják a sok tojáslikőrt, és összebalhéznak minden rokonnal. A filmbéli kisvárosi családnál már csak az idős osztrák nagyi emlékszik arra, mennyire fontos a kandalló mellett együtt énekelni a Csendes éjt: ahol ugyanis már nincs karácsonyi áhítat, csak buli, pia meg veszekedés, ott nem Mikulás mászik ki a kéményből, hanem a Krampusz! Vagyis egy szarvas démon, aki a kampós láncával magával húz mindenkit a pokolba!

Santa' Slay (2005)

Szintén Mikulás és az ördög osztrák folklórból ismert kapcsolatát boncolgatja ez a vérben tocsogó, horrorvígjáték is, főszerepben a Lost egyik sztárjával, Emilie de Ravinnal. A nálunk Véres karácsony címmel elcsíphető film írója és a rendezője, David Steiman korábban Brett Ratner rendezőasszisztense volt, de 2005-ben úgy döntött, végre megmagyarázza, miért lett mára horrorfilmes közhely a karácsonykor baltával gyilkoló Mikulásból.

Ebben a történetben Télapó a Sátán fia. Egy drabális viking harcos (az expankrátor Bill Goldberg alakítja), aki a középkorban mindig egy-egy falu lemészárlásával ünnepelte meg az év végét, ám egyszer elveszített egy angyallal kötött fogadást, így 1000 éven keresztül nem mészárolhatott le senkit, helyette ajándékokat kellett osztogatnia a gyerekeknek. A büntetés 2005-ben azonban pont lejárt, így most a jó Mikulás megint nagy öldöklésbe kezd, amihez tőrként forgatja a jégcsapokat és dobócsillagnak használja a karácsonyfa csúcsdíszét! De persze csak addig, amíg a horrorfilmek kötelező szerelmes tinédzserei meg nem állítják őt.