5 kultikus sci-fi, orbitális bakival

A Csillagok háborújában, A bolygó neve: Halálban és Az ötödik elemben is láthatunk olyan jelenetet, amit eredetileg nem így tervezett a stáb.

A tudományos-fantasztikus filmek messzi galaxisokba repítenek el minket, és életre keltik az elképzelhetetlent. Könnyen belefeledkezhetünk a történetekbe, és elfelejtjük, hogy valójában az egész a Földön játszódik, hiszen színészek mászkálnak a díszletek (vagy a zöld háttér) előtt. A giga költségvetésű blockbusterekre tehát ugyanazok a fizikai törvények vonatkoznak, amelyeket mi is nap mint nap megtapasztalunk.

A forgatásokon előforduló bakik kiszúrása valószínűleg egyidős a mozival – vagy legalábbis a házmozival. No persze érthető módon a sci-fi filmek kínosan kerülik a bakikat, nehogy kizökkentsék a nézőket az ismeretlen világokba tett utazásból. Akadnak azonban olyan esetek, amikor valami olyan váratlan dolog történik, miközben forognak a kamerák, hogy az végül belekerül a film végleges változatába is. Az alábbiakban kedvenc sci-fijeinkből gyűjtöttünk össze olyan bakikat, amelyek túl jók voltak ahhoz, hogy kivágják a végső változatból.

 

1. Csillagok háborúja

Az első Star Wars-film (ami persze valójában a IV. epizód) ma már tagadhatatlanul klasszikus alkotás. Nem mentes azonban hibáktól: az egyik legviccesebb bakija például pont a galaxis legveszedelmesebb tömegpusztító fegyverén, a Halálcsillagon történt meg.

Amikor a rohamosztagosok lecsapnak R2-D2-ra és C-3PO-ra, az egyik katona jól láthatóan beveri a fejét az ajtónyílásba, mivel az őt alakító statiszta alig látott ki a sisakjából!

 

2. A nyolcadik utas: a Halál

A film egyik leghíresebb pillanata az, amikor egy kedélyes beszegetés során a Nostromo komplett legénysége szembesül azzal, hogyan születnek meg a kis Alienek... A film művészeti vezetője, Roger Christian már több könyvben és interjúban is elmesélte, hogy Ridley Scott rendezőn, pár speciális effektesen és a Kane-t alakító John Hurtön kívül senki sem tudta, hogy a színész mellkasából egy vért spriccelő, ficergő űrlényfigura fog kitörni.

A vásznon látott reakciók tehát teljesen valódiak – Veronica Cartwright például annyira megijedt, amikor a művér ráfröccsent, hogy sikoltozni kezdett!

 

3. Szárnyas fejvadász

Ridley Scott másik kultikus sci-fije, az 1982-es Blade Runner nem más, mint Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című regényének adaptációja – és sokak szerint jobb lett, mint az eredeti könyv! A történet egy szintetikus replikánsokat hajkurászó, jövőbeli zsaruról, Rick Deckardról (Harrison Ford) szól, aki sötét titkokat fedez fel az emberi hasonmásokat gyártó céggel kapcsolatban. Az egyik replikánst, akinek az elfogásával Deckardot megbízzák, Daryl Hannah alakította. Sajnos a forgatáson az egyik menekülős jelenetben a színésznő megsérült és orvosi ellátásra is szorult: az ugyanis nem volt benne a forgatókönyvben, hogy amikor felpattan és elrohan, akkor betöri egy parkoló autó szélvédőjét...

Daryl Hannah szerencsére karakterben maradt, és bár eltört a könyöke, tovább menekült, így a jelenet végül benne maradt a film végső változatában is.

 

4. Vissza a jövőbe 2

Az 1985-ös Vissza a jövőbe 1989-ben elkészült folytatásában a futurisztikus légdeszkákkal bemutatott kaszkadőrmutatványok során súlyosan megsérült egy Cheryl Wheeler nevű női kaszkadőr. A szörnyű balesete a filmben akkor látható, amikor Biff és a bandája üldözőbe veszi Martyt, ám a zsiványok végül belezuhannak fejjel egy épület üvegfalába,

kivéve Wheelert, aki az előre kiszámított ugrás helyett egy oszlopnak csapódott, így az előre kikészített szivacságy helyett a betonra zuhant...

 

5. Az ötödik elem

Kétségtelen, hogy a '90-es évek egyik legambiciózusabb és legkreatívabb sci-fije Az ötödik elem volt. Bár Bruce Willis élete alakítását nyújtja benne zsörtölődő űrtaxisként, legalább ilyen emlékezetes Gary Oldman a főgonosz, Jean-Baptiste Emanual Zorg szerepében. A színész anno a BBC Radio 1-nek adott interjújában mesélte el, hogy annál a résznél, amikor az otromba űrlények megnyomják a fegyverük önmegsemmisítő gombját, az ezután következő robbanásba csak ő volt beavatva – így esett meg, hogy a csatlósát alakító színész „összepiszkította a jelmezét”, és a keletkezett tűz más díszleteket is megrongált, nemcsak azt, aminek Luc Besson eredeti szándéka szerint fel kellett robbannia.

 

(via Looper)