5 látványos mozis átalakulás, ami iszonyúan drága volt

Az 1968-as A majmok bolygója, az Indy 5 és az Ex Machina is korszakalkotó trükkökkel vonult be Hollywood történelmébe.

1. 100 embernek 3 évébe telt, hogy Fordot megfiatalítsák az Indy 5-ben

A fiatalító effektek az elmúlt években nagyot léptek előre, különösen azóta, hogy már nagy teljesítményű számítógépeket is lehet használni ilyesmire. De ahhoz, hogy az eredmény látványos legyen, sok időre és pénzre van szükség. Ott van például Scorsese 2019-es maffiaeposza, Az ír, amelynek a három főszereplőjét, Robert De Nirót, Joe Pescit és Al Pacinót is digitálisan fiatalították meg, mert saját maguk alakították a 40 évvel fiatalabb karaktereiket is. Ez egy hosszú és költséges procedúra volt, ami nagyban hozzájárult állítólag ahhoz, hogy a 225 millió dolláros költségvetés végül 60 millió dollárral több lett az eredetileg tervezettnél. Viszont mivel Az ír 10 Oscar-jelölést szerzett és hatalmas sikert hozott a Netflixnek, azt az üzenetet sugallta, hogy igenis van értelme az ismert, idős színészek megfiatalításának a blockbusterekben.

Így aztán a Disney is egy rakás pénzt költött arra, hogy a 81 éves Harrison Fordot 40 évesnek mutassa be az Indiana Jones és a sors tárcsája első 25 percében.

Ezen egy több mint 100 fős csapat dolgozott 3 teljes éven át, így nagyon valószínű, hogy aktívan hozzájárultak ahhoz, hogy az Indy 5 költsége az egekbe kússzon (és a szerény bevétel miatt a film végül veszteséges legyen).

 

Forrás: Forum Hungary

 

2. A Karib-tenger kalózai szörnycsapata többe került, mint néhány komplett Disney-film

A Karib-tenger kalózai 2. - Holtak kincse című 2006-os blockbusterben volt egy jelenet, amikor Davy Jones (Bill Nighy) és a Bolygó Hollandi néven ismert hajó legénysége felfedik, hogy valójában nem is emberek, hanem förtelmes tengeri szörnyek.

A jelenet, amikor a szemünk láttára mindannyian átalakulnak, egészen lenyűgöző, és a franchise egyik legemlékezetesebb pillanata.

Természetesen épp emiatt rengeteg időt és energiát igényelt a megvalósítása. A legénység szörnymaszkjaira 70 millió dollárt tapsoltak el, ami pitiáner összegnek tűnhet a film 1 milliárd dolláros bevételéhez képest, de tegyük hozzá, hogy a 2000-es években még igencsak ritkaságszámba mentek az ennyire megszaladt költségek – bár a 70 millió dollárt itt kétségtelenül jól költötték el.

 

Forrás: Fórum Hungary

 

3. A Terminátor 2 új távlatokat nyitott az akciófilmes zsánerben

James Cameron a rendezői karrierje nagy részét azzal töltötte, hogy új speciális effekteket dolgozott ki, mindig kifejezetten ahhoz a filmhez, amin éppen dolgozott. A folyékonynak tűnő emberi alakokkal már az 1989-es A mélység titkában is kísérletezett, ezt a fajta a trükktechnikákat azonban az 1991-es Terminátor 2: Az ítélet napja forgatásán emelte még magasabb szintre.

A T2 azóta is egyet jelent a Robert Patrick által ételre keltett, folyékony fém Terminátor jeleneteivel, amelyek már a bemutató idején is észbontóak voltak, és még ma is meglepően jól mutatnak, több mint 30 év távlatából.

A T-1000-es jelenetei (amelyek közül némelyik már az akkori csúcskategóriás számítógépekkel készült!) kereken 5 millió dollárral növelték a film speciális effektjeinek költségvetését – de itt is jó helyre ment minden egyes cent.

 

Forrás: InterCom

 

4. Forradalmi tett volt az első A majmok bolygója összes majomjelmeze

Az eredeti, 1968-ban bemutatott A majmok bolygója még nem rendelkezett semmiféle számítógépes vagy digitális effekttel, így a film szereplőit a jó öreg hollywoodi maszkmester-technikával kellett intelligens majmokká változtatni.

Ez akkoriban egy rendkívül ambiciózus projekt volt, különösen annak fényében, hogy több mint 200 színésznek és statisztának kellett elkészíteni a saját, egyedi csimpánz-, gorilla- és orangutánmaszkját.

A sminkpróbák már akkor elkezdődtek, amikor a film alapjául szolgáló könyv jogait épp hogy csak megvásárolták 1965-ben. Arthur P. Jacobs producer visszaemlékezése szerint a maszkok anyagköltsége, valamint a smink és a jelmezek színészekre pakolása, majd a munkaidő végi eltávolítása összesen 1,5 millió dollárba került. Az ezekkel való foglalatoskodás a film akkori teljes költségvetésének majdnem az egyharmadát emésztette fel, és erre ment el a forgatásra szánt nettó idő fele is!

 

Forrás: InterCom

 

5. Alicia Vikander robotteste az Ex Machinában

Az elmúlt 10 év egyik legjobb sci-fi filmje az Ex Machina volt, amely azt vizsgálta, képes-e egy robot valódi emberi öntudatra ébredni és érzelmeket kimutatni. A felnőtt emberi nő kinézetűnek elkészített, Ava nevű robotot Alicia Vikander alakította. A színésznőnek azonban csak az arca és a keze látszott, a többi része áramkörökből és drótból állt.

Alicia Vikander jeleneteit így az utómunkálatok során kellett digitálisan megszerkeszteni, ami el is vitt a film költségvetéséből kerek 5 millió dollárt.

De nem véletlenül nyerte el végül a vizuális effektek Oscar-díját a következő évben.

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

(via Looper)