5 szerep, amiben imádtuk Szokolay Ottó hangját

Ő szinkronizálta Ben Horne-t a Twin Peaksben, Lumpsluck professzort a Potter-filmekben és az egyik Finuccit az Oscarban.

Május 27-én, 80 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Szokolay Ottó színművész. A hírt a Magyarszinkron.hu Facebook-oldalán jelentették be. A Jászai Mari-díjas színész eredetileg esztergályosnak tanult, 1957-1961 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt, ezután a kaposvári Csiky Gergely Színház, a Miskolci Nemzeti Színház és a Vígszínház tagja volt, 1965-től pedig a Nemzeti Színház színpadán játszott.

Forrás: Wikipedia

 

Színpadi szerepei mellett azonban népszerű szinkronszínész is volt. Felsorolni is nehéz, milyen sok népszerű mozifilmben, tévésorozatban és dokumentumfilmben hallhattuk Szokolay Ottót. Jellegzetes orgánuma nélkül bizonyára nem lett volna ugyanaz az élmény szinkronosan a Twin Peaks, a Lois és Clark, az NCIS - Tengerészeti helyszínelők, Roger Moore Bond-filmjei, A klinika, az Orion űrhajó, a Baywach, a Dexter, a Tango és Cash vagy a Piedone-filmek. Legemlékezetesebb szinkronszerepeiből válogattunk most össze ötöt, az elhunyt színészre emlékezve.

Luigi Finucci az Oscarban

Aki egyszer is megnézte szinkronosan Sylvester Stallone Oscarját, az valószínűleg sosem felejti el a két táncos lábú, zongorarajongó Finucci testvért, akikről mi, nézők tudjuk, hogy szabók, a főszereplő Anthony viszont azt hiszi, veszett hírű bérgyilkosok. A filmben Szokolay Ottó szinkronizálta Luigi Finuccit, a karakter testvérét, Guidót pedig a szintén legendás magyar hangnak számító Verebély Iván.

Ben Horne  a Twin Peaksben

Ha van az arisztokratikus, fehér galléros bűnözőknek mintapéldánya, akkor Jockey Ewing után szorosan ott toporog másodikként a Twin Peaks tévésorozat kifinomult ízlésű hoteltulajdonosa, Benjamin Horne is. Ő a kisváros leggazdagabb embere, aki ráadásul bordélyházat tart fenn a kanadai határ túloldalán, ráadásul a történet egy pontjáig még a derék Cooper ügynök is úgy gondolja, Ben Horne volt Laura Palmer gyilkosa.

Q a Holdkeltében

Sokan a legrosszabb Bond-filmnek tartják, mások viszont odavannak ezért a filmért. Főleg a lézerfegyveres végső harc miatt, és mert Vasfog, a Bond-gonoszok legendás segédje itt átáll a jók oldalára. Szokolay Ottó ebben a filmben Bond kütyüfelelősét, az MI6 ügynökeit robbanó tollakkal, tűvető órákkal, és egyéb trükkös kémfelszerelésekkel ellátó Q magyar hangja volt.

Stacy kapitány a Pókember 3-ban

Szokolay Ottót a jellegzetes orgánuma miatt a filmek és tévésorozatok szinkronrendezői mindig szívesen hívták, ha egy-egy barátságos, de azért tekintélyt parancsoló orvosnak, politikusnak vagy tábornoknak kerestek magyar hangot. Tipikusan ilyen volt Stacy kapitány is, a derék New York-i rendőrtiszt, aki nem mellesleg Pókember egyik szerelmének, Gwen Stacynek az apja.

Lumpsluck professzor a Potter-filmekben

Szokolay Ottó persze nemcsak bátor rendőrtiszteket és romlott gazembereket szinkronizált jól, hanem habókos egyetemi professzorokat is. Mivel ő volt Jim Broadbent állandó magyar hangja, kézenfekvő volt, hogy a Potter-filmekben is ő szinkronizálja a brit színészt. Horatius Lumpsluck a Roxfort különc bájitaltan-tanára, aki létrehozta a Lump Klubot, ahová csak a legígéretesebb varázslótanoncokat hívja el, hogy azok majd később mindig megemlítsék, ki pátyolgatta őket tanulmányaik kezdetén. A nem túl szorgalmas Harry persze csak azért kerül be ebbe az elit klubba, mert a Félvér Herceg jegyzeteiből brillírozik bájitaltan órákon (és mert meg kell szereznie egy emléket Lumpslucktól Voldemort legyőzéséhez).