6 folytatás, amiben lecserélték a főhőst

Mert senki sem pótolhatatlan – kivéve, amikor igen. Mindkét esetre van példa.

A legtöbb stúdió ráveszi a főszereplőket, hogy írjanak alá vízhatlan szerződést a jövőbeli folytatásokban való megjelenésükről; vannak azonban olyan esetek, amikor nem térnek vissza, és úgy döntenek, hogy a fő történetszál egy másik karakterre koncentrál. Néha ez lehet valaki, aki már szerepelt a sorozatban; más esetekben pedig egy teljesen új alkotás viszi tovább a franchise-t.


Scream VI.

Bár Szellempofa a Sikoly-széria „arca”, a történet szíve Sidney Prescott (Neve Campbell), aki öt részen át harcolt a maszkos sorozatgyilkosokkal. A 2022-es Sikolyban - más néven "Sikoly V"-ben - a történet azonban kibővült, és a fókusz átkerült a Carpenter nővérekre, és főleg Samre (Melissa Barrera), akiről kiderül, hogy Billy Loomis (Skeet Ulrich), az eredeti gyilkos biológiai lánya. Sidney itt még mindig fontos szerepet játszik, mivel egyfajta mentorként segíti a Carpenter nővéreket.
A 2023-as Sikoly VI azonban fordulópontot jelent a franchise-ban, mivel Sidney teljesen hiányzik a filmből. Ez most már hivatalosan is Sam története, és ő lesz a franchise „final girl”-je. Ez narratív szempontból érthető, de van egy másik oka is: Campbell azért utasította vissza a visszatérést, mert kevesellte a gázsit.

Transformers: A kihalás kora

Az első három Transformers-filmben Sam Witwicky (Shia LaBeouf) áll a középpontban, mint az Autobotok emberi szövetségese. A harmadik részre azonban egyértelművé válik, hogy Sam már eleget hallgatta Optimus Prime inspiráló monológjait, és valami másra vágyik

A Transformers: A kihalás korában így új emberi főszereplő mutatkozik be, a feltaláló Cade Yeagert (Mark Wahlberg). Rejtett rebootként a film hasonló menetrendet követ, mint a 2007-es eredeti, hiszen Cade-et is belerángatják az Autobotok csatározásaiba, és azt teszi, ami helyes, hogy megmentse a világot, és segítsen új barátainak.

A 2017-es Transformers: Az utolsó lovagból később az derül ki, hogy Sam meghalt a Transformes 3. eseményei után. Valójában Shia LaBeouf maga döntött a kiszállás mellett, mert úgy gondolta, hogy a karaktere már mindent elért, amit el tudott a franchise-ban.


Az új karate kölyök

Mr. Miyagi (Pat Morita) és Daniel LaRusso (Ralph Macchio) három film erejéig elválaszthatatlanok voltak, kétszer is megnyerték az All-Valley karatebajnokságot, és még Miyagi falujába is ellátogattak a japán Okinawában.

A negyedik filmben, Az új karate kölyökben azonban Miyagi lehetőséget kap, hogy új tanítvánnyal ismertesse meg a karate szépségeit. Daniellel ellentétben Julie-nak (Hilary Swank) dühkezelési problémái vannak, mert még nem tudta a szülei tragikus halálát feldolgozni. Miyagi leckéinek köszönhetően Julie eléri a béke és az egyensúly állapotát, és közben szétrúgja az őt zaklatókat.

Ezúttal nem Ralph Macchio volt az, akinek elege lett a szerepből, tudott is róla, hogy készül a film, de nem kapott rá felkérést. A stúdió és a producer döntött úgy, hogy más irányba viszik el a franchise-t.


A Maszk 2. - A Maszk fia

1994 Jim Carrey éve volt, hiszen az év három legmenőbb vígjátékában is főszerepet játszott. Kettőnek (Ace Ventura, Dumb és Dumber) a folytatását is elvállalta, A Maszk második része azonban nélküle készült el, pedig leginkább miatta lett akkora siker (a 23 millió dolláros költségvetésére 351,6 millió dollárt hozott világszerte).

Helyette Jamie Kennedy, illetve a karakterének a fia húzhatta fel a maszkot a 2005-ös második részben, vagyis amíg az eredeti filmben a főhős csak néha kapta meg a mágikus maszk erejét, amivel rajzfilmekbe illő bolondozást csaphatott, addig A Maszk fia már egy olyan csecsemőről szól, aki veleszületett természetfeletti képességekkel rendelkezik.

A közönség nem díjazta a produkciót, a 84 millió dolláros költségvetéshez képest 59,9 millió dollár alatti bevétellel bukott meg a kasszáknál, és itt a Porton is csak 2,2 ponton áll.

Egy 2020-as interjújában Jim Carrey úgy nyilatkozott, hogy vevő lenne a visszatérésre, ha találnának egy megfelelő rendezőt, vagyis még van remény.

A Bourne hagyaték

A Bourne-sorozat címében is benne van, hogy ki a főszereplő: Jason Bourne, a CIA-s bérgyilkos, akinek az alakja összefonódott Matt Damonnal. A színész azonban úgy döntött, hogy a 2012-ben bemutatott negyedik film, A Bourne hagyaték kedvéért nem tér vissza.

Ahelyett, hogy Bourne szerepére másik színészt kerestek volna, inkább egy új karaktert hoztak létre Aaron Cross (Jeremy Renner) személyében, hogy a történet más irányba folytatódhasson, de még mindig a Bourne-univerzumon belül.

Damon azért nem tért vissza a negyedik részben, mert Paul Greengrass rendező távozott a sorozatból. Akkor úgy nyilatkozott, hogy nélküle nem csinálná meg a filmet, de nem zárta ki, hogy Greengrass egyszer meggondolja magát. És így is történt, 2016-ban mindketten visszatértek a Jason Bourne" című filmben.


Halálos iramban: Tokiói hajsza

Ma már elképzelhetetlen a Halálos iramban-széria Dom Toretto (Vin Diesel) és a Család nélkül, a második és a harmadik részben azonban megpróbáltak valami mást csinálni. A Halálosabb irambanból még „csak” Toretto hiányzott, Brian lett a főszereplő, a harmadik részben, a Tokiói hajszában viszont mindenkit lecseréltek.

A tinédzser Sean Boswell (Lucas Black) lett a főszereplő, aki Japánban élő apjához kerül, és természetesen belekeveredik az ottani alvilági autóversenyzésbe, és ezzel felbosszantja a jakuzákat. A film végén Dom is feltűnik, ez azonban leginkább Sean története.

Zsákutcának is lehetne nevezni a filmet, de utólag a Tokiói hajsza létezése indokolható azzal, hogy bemutatta Seant és a rajongók kedvenc karakterét, Han Lue-t (Sung Kang).

Via: Looper