69 éves a Töki!

Isten éltesse Jeff Bridgest, az egyik legrokonszenvesebb fickót Hollywoodban!

Az 1949. december 4-én született Jeffrey Leon Bridges vérbeli színészcsalád sarja: apja, Lloyd Bridges korának tévésztárja volt, és vagy 150 egész estés filmben játszott (idősen főleg paródiákban, mint az Airplane vagy a Nagy durranás), anyja, Dorothy Bridges költő, de néhány tévésorozatban is felbukkant. Bátyja, Beau Bridges is színész, bár jóval kevésbé ismert.  Több filmben is együtt játszottak: Jeff és apja többek között a Tucker, az autóbolondban, az Időzített bombában, a két testvér pedig az Azok a csodálatos Baker fiúkban alakították a címszereplőket.

 

 

Már egészen kisgyerekkorától színészkedett - itt például mindössze 9 évesen, apja oldalán látható a Sea Hunt című sorozat egyik epizódjában.

 

Összesen hétszer jelölték Oscarra (Az utolsó mozielőadás, Villám és Fürgeláb, Csillagember, A manipulátor, Őrült szív, A félszemű, A préri urai), de csupán az Őrült szívért kapta meg, amelyben egy lecsúszott countryénekest alakít. A film dalait ő maga énekelte, ugyanis kitűnő hangja van, zongorán és gitáron is játszik. Eddig három albuma jelent meg.

 

Noha számos fontos filmben játszott, kétségkívül A nagy Lebowski a legnépszerűbb - annak a filmnek kábé minden másodpercét mérhetetlen tisztelet és rajongás övezi. Ahogy a Töki kardigánja is kultikus, olyan, mint Indiana Jones kalapja vagy James Bond Aston Martinja. Mi sem jelzi ezt jobban, mint a lelkes, elképedt ováció, amikor John Goodman csillagának ünnepélyes felavatásakor Bridges szertartásosan átvedlik a Tökivé. Valóban fantasztikus pillanat.

 

Rendszeresen megrendezik a Lebowski Fest nevezetű rendezvényt, ahol az igaz rajongók ezredjére megnézik és végigszavalják a filmet, Walterek, Tökik és Karl Hungusok mászkálnak mindenfelé. Az alkotók is szívesen tiszteletüket teszik, Bridges pedig nem rest zenélni - itt éppen a film elején hallható Bob Dylan-számot, a The Man In Me-t adja elő.

 

Mindezek mellett fantasztikus fotós. A forgatások során készült legjobb képeit albumba rendezve ki is adták - egy csomó megtekinthető Bridges weboldalán.