7 dolog, amit nem tudtál a Legendás állatok és megfigyelésükről

A főszereplőt először elzavarták, nehezen találták a megfelelő lányokat és valaki saját csokibéka-kártyát kapott, a nagy írónő első verzióit pedig simán visszadobták!

A nagy példa

A Legendás állatok és megfigyelésük ötletét J.K. Rowling  nyilvánvalóan a legelső, mindenki által ismert nagy állathatározótól kölcsönözte. Ez pedig nem más, mint az Alfred Edmund Brehm által írt Az állatok világa, amelynek első kiadása 1863-ban jelent meg. A német természettudós és író kalandos életet élt, a világ számos, akkor még rejtélyes tartott pontjára jutott el különböző expedíciók során, és a négy kötetes mű létrehozásában egy sor nagyhírű tudós is közreműködött. Az állatok világa szakított a száraz, tudományos stílussal, élvezetes, közérthető módon íródott, ugyanakkor precíz, tudományos alaposságú rendszerezettség jellemzi nemcsak a Brehm által írt részeket, hanem az egész, A Nagy Brehm néven emlegetett művet is.

A sokadik kiadás

Göthe Salmander neve – az eredeti, angol verzióban Newt Scamander – először a Harry Potter és az azkabani fogoly (2004) című filmben tűnik fel, és a Tekergők Térképén látható, amely a Roxfort területén minden mozgó embert és szellemet megmutat, valamint a titkos járatokat. Magát a könyvet, a Legendás állatok és megfigyelésüket a Harry Potter univerzum szerint először 1927-ben adták ki – a film egy évvel korábban játszódik -, és hamar bestseller lett belőle, valamint Roxfort hivatalos tankönyvévé tették. Az 1990-es évek közepére, amikor a Harry Potter széria játszódik, már 52. kiadását forgatták, Salmandert pedig az a megtiszteltetés érte, hogy saját Csokibéka-kártyát kapott.

 

Áltudomány az egész!

Joanne Kathleen Rowling Legendás állatok és megfigyelésük címmel 2001-ben írt egy áltudományos munkát, egy olyan könyvet, ami fontos része a Harry Potter világnak, benne, a címnek megfelelően, megannyi furcsa lény leírásával.Az eladásból származó hasznot a Comic Relief. nevű, szegény gyerekeket segítő jótékonysági szervezet kapta, ám később valakinek eszébe jutott, hogy ezzel a könyvvel lehetne új fejezetet nyitni a Potter univerzumban. Mivel az eredeti mű nem regény formátumú, teljesen új történetet kellett kitalálni hozzá, ráadásul olyat, amit könnyen folytatható, hiszen azóta bejelentették, hogy összesen öt rész készül Göthe Salmander kalandjaiból. A forgatókönyvet maga Rowling jegyezte, aki először mutatkozik be ebben a szerepkörben, és nyilván bele kellett jönnie, mert a rendező és a stúdió csak a harmadik átiratot fogadta el tőle, azt is némi átírás után.

 

Amerika, Amerika!

Az írónő úgy nyilatkozott, hogy a film se nem előzménye, se nem folytatása a Harry Potter sorozatnak, hanem a varázslók világának kitágítása. Göthe Salmander története New Yorkban kezdődik el, hetven évvel a Harry Potter könyvek cselekménye előtt. Mivel a történet Amerikában játszódik, ez lesz az első alkalom, hogy egy Rowling műben amerikai színészek is játszanak, ráadásul jó sokan, és a jelenetek zömét is Amerikában vették fel, Leavesdenben, a Warner Bros. filmgyárában. Igaz, a New York-i kikötőben játszódó részeket Bedfordshire és Londonban is forgattak, New Yorkot pedig több jelenetben Liverpool helyettesíti, az amerikaiakat pedig kedvesnek, de kissé ütődöttnek mutatja a film – a híres brit humor!

 

Ki legyen Göthe Salmander?

Eddie Redmayne még annak idején jelentkezett Tom Denem szerepére a Harry Potter és a titkok kamrájában (2002), de egy mondat felolvasása után azt mondták neki, köszönjük, ennyi elég is lesz, és a szerepet Christian Coulson kapta. Aztán eltelt egy kis idő, ma már senki sem tudja, ki az a Christian Coulson, Redmayne pedig hatalmas sztár lett, így egyáltalán nem volt casting a szerepre, amit J.K. Rowling állítólag kifejezetten rá írt, és amiért nyilván két kamionnyi pénzt kap,. pláne, hogy több filmre szóló szerződést írt alá. A Warnernél persze biztosra mentek, és tartalékként ott volt Matt Smith és Nicholas Hoult is Göthe Salmander szerepére, ha netán valami közbejönne.

 

A lányok angyalok

A két női főszerepre már nehezebben találtak színésznőt, mivel az első jelöltek, a mostanában rendkívül népszerű ír Saoirse Ronan, az egykori gyereksztár Dakota Fanning és Kristen Stewart nem álltak kötélnek, de Lili Simmonsnál is próbálkoztak, mielőtt a viszonylag ismeretlen Alison Sudolnál (Dan és a szerelem, Szerencsecsillag) kötöttek ki a gondolatolvasó Queenie esetében. Nővérét, a Göthe Salmandert először eltartóztató, majd felkaroló Tinánal sem váltak be az első jelöltek, a kebelcsoda Kate Upton és Elizabeth Debicki, de Katherine Waterston (Beépített hiba, Steve Jobs) végül remekül bevált. Igaz, úgy átformálták, hogy az anyja sem ismerne rá.

 

A rendező személye

A filmet a brit David Yates, az utolsó négy Harry Potter film rendezője készítette, és a dolgok jelenlegi állása szerint a következő négy részt is ő fogja jegyezni – egy ilyen hosszú távú szerződés rendezők esetében rendkívül ritka a szórakoztatóiparban, bár Yates eredetileg egy trilógiára bólintott rá. Az első folytatás 2018 érkezik majd és már folynak az előkészületei. Pedig egy bizonyos ponton felmerült a mexikói Alfonso Cuarón neve is, aki az 2004-es Harry Potter és az azkabani fogoly készítője volt, és szegény Alfonso sokáig várt arra, hogy a hallott híresztelések alapján tényleg megkeressék, újságokban üzengetett a készítőknek, de végül fel sem hívták.