8 dolog, amit a Pókember: Idegenbenről eddig tudunk

Még sok időnk van július elejéig, vagyis a hazai bemutatóig, de már rengeteg információval rendelkezünk a Marvel Moziverzumának 23. filmjéről, a harmadik fázis záródarabjáról, amiben Peter Parker kicsit kiruccan!

Mikor is?

Itt most muszáj egy kicsit spoilereznünk, de csak kicsit. Mert sokan sokáig vakarták a fejüket, hogy mikor is játszódik az új Pókember film, a Pókember: Idegenben és a benne történtek hogyan tükrözik majd a Bosszúállók: Végjáték eseményeit, különös tekintettel arra a tényre, hogy a Pókember - Hazatérésben Tony Stark egyfajta pótapja lett Peter Parkernek. Most már tudjuk, hogy valóban a Végjáték után járunk, valóban valakinek a halála után, és az illetőről sokan sokféleképpen emlékeznek meg még Európában is. Vagyis az Idegenben szorosan illeszkedik a Marvel moziverzum idővonalához, és még az ötéves időbeli ugrás is megjelenik. Az előzetesben például látszódik Peter útlevele, azon belül is a születési dátuma, illetve az okmány kibocsátási és lejárati dátuma, de mindnél csak a hónap és a nap – a születésnél augusztus 10. -, hogy ne derüljön ki, hogy már 2023-ban járunk, Peter Parker (Tom Holland) viszont nem öregedett öt évet ennyi idő alatt.

Peter kikapcsol

Most, hogy a dögösre vett May néni (Marisa Tomei) tudja, hogy Peter a Pókember, és arra bátorítja, hogy minél többet hozzon ki a szuperképességeiből, segítve az embereknek, a srác viszont úgy érzi, hogy még nem nőtt fel teljesen a feladathoz. Nyilván az is benne van a dologban, hogy nagyon megviselte valakinek a halála. Ezért örül annyira a kéthetes európai osztálykirándulásnak, ahol nem kell Pókemberkednie, csak lazulhat a többiekkel és főleg Neddel (Jacob Batalon). Aki viszont valahogy becsajozik az útra, a lányt Betty Brandtnek (Angourie Rice) hívják, és Peter szívszerelme, MJ (Zendaya) is egy pasival, egy bizonyos Braddel tűnik fel, aki menő csávó, szóval nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy hősünk tervezte – és akkor a szupergonoszokról még nem is beszéltünk.

Merre járunk?

A film szerkezetileg egy road movie, ami Mexikóban nyit, ahol különös dolgok történnek. Innen New York Citybe helyeződik a történet, ahol újra találkozunk Peterrel, majd elkezdődik a kirándulás, aminek Velence az első állomása, ahol feltűnik Nick Fury. Innen az Alpokba, pontosabban Svájcba megyünk, ahol Peter kisebb konfliktusba keveredik az említett Braddel, majd mindannyiunk kedvenc úticélja, Prága következik, és bár Peter papíron hiába elég idős hozzá, a biológiai kora miatt még nem ihat sört. Következik Berlin, majd Hollandia, ahol valamiért egy kis faluba látogatunk el, sok pipaccsal, persze, végül jön az utolsó állomás, London. Az osztályt a régi tanáruk, Mr. Harrington (Martin Starr) viszi kirándulni, a társa pedig egy új karakter, Mr. Bell – őt az a B. Smoove alakítja, aki előzőleg egy vicces Audi reklámban szerepelt Tom Hollanddal.

Mi van az új Pókember szerkóval?

Peter óvatos típus, és attól tart, ha a Pókember pont ott bukkan fel, ahol ő éppen osztálykiránduláson van, akkor elég hamar kiderül a személyazonossága, és itt lép képbe a sötét színű „lopakodó” ruha, amit egyébként a képregények ismerői már a Spider-Man: Noirban és a Spider-Man: Big Time-ban láthattak. Ez egy úgynevezett taktikai, vagyis harci öltözet, rém praktikus és rém komoly, sőt, még spéci szemüveg is jár hozzá, ami annyira spéci, hogy lehet, hogy meg is gyűlik vele Peter baja.

Kicsoda Mysterio?

Új hőst ünnepelhetünk a Marvel Moziverzumban, akinek az a neve, hogy Quentin Beck (Jake Gyllenhaal), ami nyilván nem mond olyan sokat, mint az, hogy Mysterio! Aki nem a Földről való, vagy legalábbis nem a mi valóságunkból, hanem a Thanos csettintése után meghasadt multiverzumból. Aki ismeri őt a képregényekből, az tudja, hogy meglehetősen összetett karakterről van szó – sőt, 1964-ig visszamenőleg négy különböző figura viselte a nevet! -, és a nagy kérdés az, hogy a Pókember: Idegenben melyik oldalát veszi elő. Az előzetesek mindenesetre egy szimpatikus karaktert mutatnak, akit még a gyanakvó Nick Fury is bizalmasaként kezel, aki barátságos Peter Parkerrel, és aki az új ellenség ellen harcba indul. És Mysterio valóban elképesztő képességekkel bír, de a képregényekben ez csak látszat, mert egy rossz útra tért trükkmesterről volt szó. Vagyis a jó ég tudja!

Jake másodszorra

Vicces, de Jake Gyllenhaalnak nem most van először köze a Pókember filmekhez. Amikor annak idején a legelső Peter Parker, vagyis Tobey Maguire súlyos sérülést szedett össze egy lovas baleset során a Vágta (2003) forgatásán, úgy nézett ki, hogy nem fogja tudni eljátszani a Sam Raimi rendezte Pókember 2 (2004) címszerepét. A stúdió neki is látott új Peter Parkert keresni, és végül Jake Gyllenhaalt kérték fel, aki igent is mondott. Maguire azonban nem adta fel a harcot, a vártnál sokkal, de sokkal gyorsabban épült fel – vajon mit szedett? -, ezért Jake visszakerült a várólistára, és végül így, kerülő úton került a pókverzumba.

Kikkel harcolunk?

A film gonoszai, akiket az előzetesekben is megcsodálhattunk a képregényekben elemental névre hallgatnak, amit talán földelemekre lehetne lefordítani. Az Elementals eredeti négy halhatatlan tagja, Hydron, Magnum, Hellfire és Zephyr a négy őselemből - víz, föld, tűz, levegő - nyeri erejét. A képregények lapjain Zephyr árulása után elhagyták a Földet, de később visszatértek, hogy Marvel Kapitánnyal is felvegyék a harcot. Itt csak hárman szerepelnek közülük, és nem az eredeti néven, hanem mint Hydro-Man, akinek Morris Bench a polgári neve, a Molten Man, aki pár fordításban Olvasztárként szerepel, de a Mark Raxton névre is hallgat, illetve a régi Pókember-filmekből ismert Flint Marko, vagyis Sandman, és meglehet, hogy ők is egy alternatív valóságból érkeztek.

Egy kis kémkedés

Ez most kicsit merészen hangzik, de a Pókember: Idegenben alapvetően egy kémfilm lesz, állítja Jon Watts rendező. Merthogy a sok szuperhősős dolog mögött valójában egy rafinált nyomozás áll, és persze a botcsinálta kém nyilván maga Peter Parker, és így az európai vakáció egyfajta fedő sztorivá válik. Ezért bukkan fel Nick Fury (Samuel L. Jackson ) oldalán Maria Hillel (Cobie Smulders), hogy az iskolai kirándulás során beszervezzék a srácot, hogy nekik dolgozzanak – és ne feledjük, ők már nem a S.H.I.E.L.D. ügynökei. Watts leginkább a Richard Grieco főszereplésével készült Spionfiókához (1991) hasonlította az új Pókember filmet, de annál azért csak jobb lesz pár nagyságrenddel.

A film hazai bemutatója: 2019. július 4.