8 dolog, amit nem tudtál Sarah Jessica Parkerről

A ma 53 éves színésznőt nem csak a Szex és New York miatt szeretjük, már ha tényleg szeretjük. Az alkalomra itt van néhány érdekesség róla, a cipőiről és az exeiről.

Mélyről jött

Sarah Jessica Parker 1965. március 25-én született Nelsonville-ben. Édesapja, Steven Parker újságíró édesanyja, Barbara óvónő, később óvodaigazgató volt, és összesen négy gyerekük volt. Szülei még fiatalkorában váltak el, anyukája pedig újraházasodott, új férjének megint négy gyereket szült. így Sarah-nak összesen három édes és négy féltestvére van. A család sosem volt jómódú, minden centet be kellett osztaniuk, a gyerekek egymás kinőtt ruháit viselték, karácsonykor sokszor nem jutott mindenkinek ajándék, sőt, a karácsonyfát is akkor vették meg, amikor az árusok zárni készültek, mert akkor már nagyon olcsón adták.  

Beindul a karrier

Sarah már kislányként pénzt keresett, és azt haza is adta, hogy segítse családját. Énekelni és balettozni tanult, aminek hála 11 évesen be is választották egy Broadway produkcióba, a The Innocentsbe. Családja, hogy támogathassa, vele költözött New Jersey-be, ahol sorra kapta a nagyszerű szerepeket, például az Annie-ben – először nem a címszerepet, de aztán azt is -, majd turnéra indult A muzsika hangjaival, amiben négy lánytestvére is szerepelt. Aztán szép lassan belenőtt a felnőtt szerepekbe is – ezek közül a mi kedvencünk az Ed Wood (1994) volt, de az igazi elismerést nem a mozi, hanem természetesen a tévé hozta meg neki.

Az a bizonyos sorozat

Meglepő, de nagyon nehezen szánta rá magát Carrie Bradshaw szerepére az HBO irdatlan sikerű szériájában, a máig is érthetetlenül népszerű Szex és New Yorkban. Tíz éve nem szerepelt sorozatban, amiben igen, az sem volt túl sikeres, és nem is tervezte, hogy visszatérjen ebbe a világba. Pedig a sorozat producere, Darren Star mindent megtett, hogy megnyerje őt, még azt is felajánlotta, hogy megteszi társproducernek, ha aláírja a szerződést – ezt később el is fogadta. Végül a férje és egyben ügynöke győzte meg, hogy bolond lenne, ha nemet mondana. Igaza lett, ráadásul a sorozatért összesen egymás után ötször jelölték Emmy-díjra – az utolsó alkalommal kapta csak meg a díjat , és ehhez járt hét Golden Globe jelölés is.

Nem dobja le a textilt

Aki ismeri a sorozatot, tudja, hogy egyfolytában a szexről beszélnek benne, és persze csinálják is, de egyedül Sarah az, akit sosem láthatunk meztelenül – a másik három főhőst igen. Ami azt illeti, ez volt a másik ok, amiért elsőre nemet mondott a sorozatra, révén elég prűd és gátlásos. Fiatalkorában állítólag rendszeresen eljött az olyan bulikról, ahol túl sok alkohol volt, és ami azt illeti, soha egyetlen filmjében sem mutatta meg magát mezítelenül. A szerződéseiben eleve van egy ún. no nudity, avagy semmi meztelenség záradék, ami ennek még a gondolatát is kizárja.

De mi van a cipőkkel?

Mivel kiskorában csak akkor kapott cipőt, ha egyik nővére kinőtte azt, amikor elkezdett jól keresni, cipőmániás lett, és ezt beépítették Carrie Bradshaw karakterébe is. A sorozatban cipőfüggősége az egyik legismertebb jellemzője a szexrovat írónőjének. A SATC sikere miatt jelentősen növekedett a Jimmy Choo, a Louboutin és a Manolo Blahnik cipők eladása, ezért az utóbbi egy speciális Sarah Jessica Parker nevű darabbal tisztelgett a színésznő előtt. Parker a hétköznapokon inkább kényelmes típus, de a sorozat forgatása közben beleszeretett a magas sarkú cipőkbe, sőt Blahnikkal is összebarátkozott. 2014 óta pedig saját tervezésű cipőkollekciókkal is előrukkol – ennek azonban van egy hátránya is, a magas sarkú szépen tönkretette a lábát.

Az exek

Sarah Jessica volt pasijai között ott van az azóta fiatalon elhunyt John F. Kennedy Jr. és Nicolas Cage-dzsel, Michael J. Foxszal, illetve a zenész Joshua Kadisonnal is járt, aki szakításuk után dalt írt a szomorú élményről. Mármint a szakítás volt szomorú, nem az, hogy jártak. SJP legkomolyabb kapcsolata azonban Robert Downey Jr.-hoz fűzte, hét évig jártak, ráadásul nem a legjobb időszakban. Downey ekkor élte meg drogos-piás-balhés korszakát, Sarah pedig neveltetésénél fogva utálja az ilyesmit. A színész azóta többször is elmondta, hogy csakis neki köszönheti, hogy nem csúszott ennél sokkal lejjebb, ő tartotta valahogy egyben és józanította ki minden reggel. Ami kemény meló lehetett…

 

Mi van odahaza?

Sarah 1997. májusában hozzáment Matthew Broderickhez aki, mint tudjuk, szintén színész és szintén producerkedik, majd 2002. október 28-án megszületett az első gyermekük, James Wilke Broderick. A színésznő ekkor már 37 éves volt, így még egy terhességre nem vállalkozott. Majd 2009. június 22-én a 44 éves Sarah Jessicának megszülettek béranya által kihordott ikerlányai, Tabitha Hodge és Marion Loretta Elwell. Jelenleg New Yorkban élnek nagyon boldogan, többnyire, bár Broderick állítólag megcsalta egy 25 éves lánnyal, de ebből nem csináltak problémát – bár Parker furcsa módon pont a Válás című HBO sorozattal tért vissza 2016-ban.

Azért nem mindenki szereti…

A Szex és New York révén SJP iszonyatosan felkapott lett, talán jobban is, mint azt addigi karrierje vagy egy egyszerű sorozat indokolta volna, így aztán bőven akadtak irigyei. Hosszúkás arca miatt szeretik lófejűnek hívni, de sokszor kritizálják játéka miatt, 2012-ben például dupla Arany Málna jelölést kapott a Szilveszter éjjel és a Csak tudnám, hogy csinálja című, valóban csapnivaló filmekért, az előző évben meg is nyerte a díjat, igaz, megosztva a Szex és New York 2. többi főszereplőjével. 2007-ben a Maxim magazin olvasói a Legkevésbé Szexi Nőnek szavazták meg, és azért elég undok dolog volt a magazintól egy ilyen szavazás elindítása.