8 kínzó kérdés a Solo: Egy Star Wars történet kapcsán

Mikor tanult meg Han Solo vuki nyelven, hogy bánjunk a koaxiummal, és minek pattog nő hangon egy droid, illetve hová tűntek a jedik, valamint hősünk a szívében mindig is lázadó volt? Tudnotok kell!

Milyen bolygó ez a Korélia?

Nehéz eldönteni, ugyanis a bolygót az univerzum leghitványabb helyeként szokás emlegetni, az univerzum csatornájaként, amiből kevesen tudnak kimászni, ami a Solo: Egy Star Wars-történetben olyan, mint egy Dickens regény mocskos, lepusztult helyszíne. Egy óriási no go zóna. Másrészt itt készült mindenki kedvenc YT-1300-ese, vagyis az itt még majdnem új Millennium Falcon is, mert ez egy űrhajógyártó bolygó, akkor is, ha a Sólyom csak egy átlagos teherhajó – annak egyébként meglepően kicsi tároló kapacitással. A kettő nekem valahogy nem fér meg egymással.

Miért beszél Solo vuki nyelven – és minek?

Han Solo és Chewbacca találkozása és barátsága a film legizgalmasabb és legjobb része, ahol hirtelen kiderül, hogy Solo beszéli a vukik nyelvét, ami jókora slamasztikából húzza ki. Amire az egyetlen lehetséges magyarázat, hogy a 3 éves birodalmi szolgálat alatt tanulta meg a shyriiwook, a fő vuki nyelvet, mely főleg morgásokból és vakkantásokból áll, merthogy ekkor igázták le a vukikat. Ha ez így volt, akkor Solo részt vett a legyőzésükben és rabságba vetésükben, de ez illik a karakterhez. És nincs is túl sok értelme, mert elég, ha érti, mit mond Chewie, neki nem kell vukiul tudnia, mert azok mind megértik a „közös nyelvet”, csak nem tudják beszélni, köszönhetően fajuk hangszálfelépítésének.

Mi történt a kártyapartin?

Ha egy filmben nagy tétben játszanak szerencsejátékot, akkor a következő a dramaturgia. Az első mérkőzésen mindig az ellenfél nyer, mert hősünknek először ki kell tanulnia annak taktikáját, meg kell tanulnia a leckét. Ez történik itt is, Solo először veszít a szabakk-játékban, mivel Lando Carlissian csal, a ruhaujjában van a kártyalap, másodszorra viszont fordul a kocka, és Han elnyeri a Millennium Falcont. Csakhogy először hazudott, nem létezett az VCX-100-as űrhajó, amit feltett – és ezt miért nem kérte rajta számon az ellenfele? Nem szokták ezt behajtani? Másrészt miért mindig ugyanaz a lap van elrejtve nála? Annyira nem lehet képes irányítani a lapjárást.

Mi a helyzet a robot barátnővel?

Lando másodpilótája és barátja egy droid, az L3-37, akinek persze saját egyénisége és saját problémája van: a robotok egyenjogúságáért küzd, ráadásul női hangon. Ami elég furcsa dolog, egyrészt azért, mert az itt mutatott ketrecharcos robotok egy porszívó értelmi szintjén lehetnek, másrészt akkor ezt jó eséllyel valaki beleprogramozta – és ki lenne olyan botor, hogy ilyesmivel „szerelje fel” a droidját? És ha ilyen, miért nem programozza át? Vagy L3-37 az első olyan droid a Star Wars legendáriumban, ami önmagát építette meg? Nem mindegy a kérdés, mert páratlan navigációs tudása miatt végül az ő tudatát töltik fel a Millennium Falconba – ami szintén felvet egy sor kérdést, amibe már bele sem merünk gondolni, ráadásul gyengéd szálak kötötték Landóhoz.

A nagy koaxium kérdés

Han Solo karaktere még az Egy új reményben dicsekedett el azzal, hogy egyedül ő teljesítette a Kessel-futamot, kevesebb, mint tizenkét parszek alatt. És most ne menjünk bele abba, hogy a parszek milyen mértékegység, de végre kiderült, azért volt olyan sürgős az út, mert instabil szuperüzemanyagot, koaxiumot szállítottak feldolgozásra – ami felrobban, ha nem érnek oda. De mi értelme annak, hogy egy ilyen anyagot nem helyben dolgoznak fel – ami nem lehet túl nehéz, mert a folyamatra egy sivatagban kerül sor, ahol csak pár bádogviskó áll és néhány nem túl ügyesnek látszó bennszülött színes ruhában és furcsa sapkában.

Ez az első Star Wars film, amiben nincs egy jedi sem?

Bizony ez, egy jedi lovag sincs itt, csupa egyszerű, halandó ember, vuki, droid és ki tudja milyen lény, ennél fogva senki sincs, aki használná az Erőt, és nincs lézerkard se vörös se zöld, se lila. Igaz, a történet egyik gazemberének, a Paul Betty által játszott sebhelyes arcú Dryden Vosnak van két tőre – vagy egy kétélű fegyvere -, amik vörösen izzanak harc közben, de azoknál a már meglévő penge töltődik fel valamiféle energiával. Jedi viszont egy szál sincsen.

 

Solo már korábban is lázadó volt?

Az első Star Wars film alaptézise, hogy Solo egy vagány törvényen kívüli, aki csak magával és a hajójával törődik, és akit csak a pénz érdekel, de amikor megismerkedik Luke-kal és Leiával, nagy nehezen megváltozik. Az új Solo film ezt szükségszerűen megváltoztatja és átírja. Ha ezt nem tenné, akkor hősünk itt végig egy öntelt, önző seggfej lenne, és erről ugyebár aligha lehetne egy Csillagok háborúja filmet csinálni. Vagyis Solo az élete kockáztatásával segíti a lázadókat, konkrétan Enfys Nest csapatát, akik csak amolyan protolázadók, akik még csak a magját alkotják a későbbi mozgalomnak – és akik közt ott van az az Edrio, aki a Zsivány Egyesben Saw Gerrera hűséges bajtársa volt. Tehát Solónak már jóval az Egy új reményben történtek előtt helyén volt a szíve!

Ki az a gonosz a végén?

No, itt a legnagyobb spoiler, még akkor is, ha konkrétan a történetre még semmiféle kihatással nincsen, csak a további filmekre, ha lesznek egyáltalán, mert a Solo-film azért olyan nagyon nem hasít a mozipénztáraknál. Vagyis a legvégén hologramképként feltűnik Darth Maul, újra Ray Park „testében”, azaz most már csak Maul, hogy pár szót váltson az Emilia Clarke által játszott Qi’rával, aki láthatóan retteg tőle. Akik csak a filmeket látták, még ott tartottak, hogy őt kettévágta Obi-Wan Kenobi, de a rajzfilmsorozatból kiderül, egy robot alsótesttel tovább élt, és rettegett bűnöző lett belőle. Az nem teljesen világos, hogy korábban is Dreyden Vos főnöke volt, vagy Qi'ra titokban dolgozott neki, illetve a sokat emlegetett Vörös Hajnalon túl kit képvisel még Maul, de majd az is kiderül.