8 kivágott jelenet a Star Wars-filmekből, amiket hiba volt kidobni

Han bunkertámadása, Luke zöld fénykardjának megkonstruálása, és Rey legviccesebb Jedi-próbatétele is kimaradt sajnos a Csillagok háborúja-sagából.

Az Ahsoka-tévésorozatnak köszönhetően ismét Star Wars-lázban él a fél világ, így pont van aktualitása annak, miért maradtak ki bizonyos jelenetek anno a Csillagok háborúja-fősodorból – vagyis a generációk által körberajongott mozifilmekből. Bár a Skywalker-saga legtöbb törölt jelenetét okkal hagyták ki a végső vágásokból (például azért, mert a jelmezek bénák voltak, vagy a habszivacs szörnyek sután mozogtak), több olyan emlékezetes rész is a vágóasztalon landolt, ami igenis előnyére vált volna a történetnek, ha George Lucas (vagy később a Disney) megtartja. Az alábbiakban 8 ilyen jelenetet szedtünk össze saját kútfőből és a Screenrant azonos tematikájú listája alapján.

 

1. Luke haverjai Tosche-ban hédereznek

Az 1977-es Csillagok háborúja egyik leghíresebb törölt jelenete az a rész volt, amelyben szerepelt a Tosche állomás is: az a hely, ahol a fiatal Luke a kocsmában lóghatott a haverjaival, amikor épp nem a farmon segített Owen bácsinak és Beru néninek, vagy épp nem kőcséri patkányokra lövöldözött a Koldus-kanyonban. Ezek a jelenetek jól bemutatták volna Luke hétköznapi, kissé unalmas életét a Tatooine-on, és elmélyítették volna a főhős kíváncsiságát, hiszen már egy űrcsata látványától is  bezsongott (ő ugye a kukkerével nézi végig a sivatagból, ahogy Vader csillagrombolója megtámadja Leia hajóját).

George Lucas azonban állítólag azért vágta ki ezt a jelenetet, mert nagyon hasonlított a korábbi kultfilmjére, az Amerikai Graffitire, és fel akarta inkább gyorsítani az film tempóját.

 

 

2. Biggs látogatása a Tatooine-on

Luke kocsmában héderező barátai közül egyedül a hetyke bajszos, hősiesen lobogó köpenyű Biggs Darklighter hiszi el neki, hogy odafenn épp egy polgárháborús konfliktus zajlik. Ezt onnan tudja ilyen pontosan, hogy valójában ő maga is csatlakozni akar a Felkelőkhöz, mivel a Birodalmi Akadémián összecimborált valakivel, akik be  tudja szervezni a Bestine bolygón ügyködő ellenállók közé, és igazából búcsúzkodni jött a sivatagi cimboráktól. Luke is szívesen csatlakozna hozzá – csak hát megígérte Owen bácsinak, hogy még egy nyarat marad a párafarmon.

Így viszont, hogy a jelenet nem került be a filmbe, nem tudjuk, ki ez a bajszos fickó, és milyen fontos Luke-nak, és nem is üt akkorát az a jelenet, amikor a két jó barát már a Felkelők vadászgépei között fut össze,

Biggs pedig nem sokkal később életét veszti a Halálcsillag elleni támadásban. 

 

 

3. Mikor készítette Luke a zöld spádéját?

Látom, új fénykardot konstruáltál.

Aki a fahangú narrátoros verzióban látta A Jedi visszatért, bizonyára sosem feledi ezt a mondatot. Csakhogy az egyszeri néző számára sosem derült ki, mikor barkácsolta ezt a spádét a derék farmerfiú, mert Lucas végül ezt is kivágta a filmből.

Pedig elég menő, ahogy a Császár csuklyás sziluettjére emlékeztető Luke egy sziklabarlang mélyén fénykardot bütyköl, ráadásul Darth Vader az Erő segítségével még üzen is neki!

Ebből a jelenetből ráadásul egyértelműen kiderült volna, hogy Han Solo kiszabadítása Jabba palotájából nem valami rögtönzött kapkodás volt, hanem egy előre kitervelt akció – csak végül nem minden a tervek szerint sült el.

 

 

4. Búcsúzkodás a homokvihar közepén

Korábban csak A Jedi visszatér regényváltozatának olvasói ismerhették azt a jelenetet, amikor Luke és a frissen kiszabadított Han Solo elbúcsúznak egymástól egy homokvihar kellős közepén a Tatooine bolygón.

Érdekes baki maradt a felvétel végén: Luke otthagyja a sivatagban a létrát, amivel felmászott az X-szárnyújába!

 

 

5. Mi volt az Endor bolygó bunkerében?

Emlékszünk még, mekkora haddelhadd folyt az ewok mackókkal teli erdős bolygón azért a kis betonvityillóért, amelynek a mélyén az épülő Halálcsillagot védő láthatatlan pajzs generátora volt? Íme egy kivágott csatajelenet, amelyből kiderült, mi is volt pontosan a masszív ajtókon túl:

egy komplett folyosólabirintus, ahol Han mindig rászólt Csubakkára, hogy rossz felé megy, a rohamosztagosok pedig engedelmesen felsorakoztak a folyosó közepére meghalni...

 

6. Voltak női pilóták, sőt, idegen lények is a Felkelők között

A Jedi visszatérben eredetileg sokkal több lázadó pilóta vett volna részt a második Halálcsillag elleni rohamban. Voltak köztük fiatal és idős nők, valamint két idegen lény, egy sullusti valamint egy mon calamari is. Az eredeti Star Wars-trilógia epizódjai közül pont

A Jedi visszatér mutatta be leginkább, hogy a Lázadás mennyire soknemzetiségű, bolygókon és népeken átívelő összefogás volt,

ezért sajnálatos, hogy ezeket a pilótákat végül kivették a végső verzióból, és csak a férfiak maradtak. A film korai változatában egyébként egy Bee Gees-tagnak is beillő tiszt, bizonyos Madine tábornok is erősítette a felkelők sorait: Lucas az ő jeleneteit vésztartaléknak vette fel arra az esetre, ha a Lucasfilm trükkmesteri Ackbar admirálisnak esetleg valami vállalhatatlanul gagyi jelmezt fabrikálnak...

 

 

7. A Lázadás megszületése

A Sith-ek bosszúja egyik legfontosabb jelenete lehetett volna az a tanácskozás, ahol Padmé Amidala, Bail Organa és Mon Mothma néhány más köztársasági politikussal együtt megalakít egy szenátusi küldöttséget, amely később a Lázadók Szövetségévé növi ki magát. Ez a jelenet gyönyörűen összekötötte volna a régi trilógiát és az előzményfilmeket, de jól bemutatta volna az Amidala és Anakin között egyre növekvő érzelmi-gondolati szakadékot is, ami végül ugye a nabooi szenátorasszony halálához és Darth Vader megszületéséhez vezetett.

A jelenet érdekessége, hogy már itt is ugyanaz a Genevieve O'Reilly alakította Mon Mothmát, aki később a Zsivány Egyesben, az Andorban és az Ahsokában is.

 

 

8. Luke próbára teszi Reyt

Bár Az utolsó Jediket még a fekete öves Star Wars-rajongók is hajlamosak a franchise mélypontjaként kezelni, voltak azért benne jó jelenetek – igaz, ezek egy része a vágóasztalon végezte. Az öreg Luke például sokkal többször táncolt Rey idegein különféle próbákkal és Jedi-tanmesékkel: ilyen volt például az az eset is, amikor Rey dühösen átrohant Ahch-To sziklaszigetéről a kisebbik szigetre, hogy leszámoljon az oda érkező űrkalózokkal. Luke ugyanis azt mondta neki: ezek a gazemberek mindig megjelennek, gyújtogatnak, fosztogatnak, gyilkolnak, de nincs értelme lekaszabolni őket, mert akkor még többen jönnek, és a kis űrapácákon fognak bosszút állni. Rey azonban nem hallgat a mesterére, emberfeletti sebességgel átfut az öböl túlpartjára, hogy szétcsapjon a martalócok között. Csakhogy kiderül: a helyieket nem vegzálja semmiféle kalózbanda,

valójában azért gyúltak ki a tüzek, mert az apácák egy ősi ünnepséget tartanak épp, és már Csubakka és R2 is csatlakoztak a nagy vigadalomhoz.

Természetesen a fosztogató kalózok sztorija csak Luke egy újabb próbája volt, amivel tesztelte Rey lobbanékonyságát, és hogy gondolkodik-e a szituációkon, mielőtt dühösen fénykardot ránt.