8 kivágott jelenet, amit ha meghagynak, tönkreteszik a kedvenc filmedet

A Star Wars, a Szárnyas fejvadász, a Szellemirtók, a Titanic és A Gyűrűk Ura is számos olyan blődséget tartalmazott, amit végül szerencsére kidobtak a filmből.

Nagy sikert aratott nemrégiben az 5 kivágott jelenet, ami tönkretette volna a kedvenc filmjeinket cikkünk,  amelyben bemutattuk a PORT.hu olvasóinak, milyen lett volna a Csillagok háborúja, A nyolcadik utas: Halál, a Ragyogás és a Terminátor 2., ha a rendezők eredeti szándékai szerint benne maradnak azok jelenetek is, amelyek valójában csak lelassították vagy nevetségessé tették volna ezeket a kultikus alkotásokat. A közönség tehát sok esetben jobban jár, ha egy-egy különösen furcsa jelenet a producerek utasítására inkább a vágószoba padlóján marad.

Következzen tehát egy újabb csokornyi olyan jelenet, amely egészen biztosan tönkre tette volna a kedvenc filmjeinket, ha nem vágják ki mindet időben!

5 kivágott jelenet, ami tönkretette volna a kedvenc filmjeinket

A Terminator 2 és a Ragyogás is máshogy ért volna véget, a Star Wars kezdeti száguldó tempója pedig iszonyúan lelassult volna, ha nem csapnak rá időben a vágók a rendezőzsenik kezére.

Tovább

 

1. Csillagok háborúja (1977)

Bár a Solo-mozifilm óta már tudjuk, hogy Han Solónak volt egy komoly barátnője azelőtt, hogy csapni kezdte volna a szelet Leia hercegnőnek (Qi'ra, akit Emilia Clarke alakított), eredetileg már az 1977-es Star Warsban is kiderült volna, hogy a derék koréliai csempész mekkora szoknyabolond.

Lucas ugyanis leforgatott egy olyan kantinjelenetet is, ahol Han egy Jenny nevű űrkurtizánnal hetyeg, mielőtt Obi-Wan és Luke leülne az asztalához, de ez végül ki lett vágva a filmből...

Lucas bizonyára azért tett így, hogy mégse legyen már akkora tróger a galaxis nagyszájú megmentője (csak egy kicsit).

 

2. A Birodalom visszavág (1980)

Luke és Leia csókja A Birodalom visszavágban, amelyet Leia kezdeményezett Han bosszantására, a Star Wars kánon egyik leghírhedtebb jelenete – ami nyilvánvalóan azelőtt íródott még, hogy George Lucas kitalálta volna: nemcsak Luke Darth Vader gyermeke, de valójában Leia is.

Nem ez volt azonban az egyetlen vérfertőző csók a két testvér között: a Birodalom egyik törölt jelenetében Leia bizony megint szájon puszilja Luke-ot, miután Han lefagyasztása és a Vaderrel vívott párbaj után kimentik őt Felhővárosból.

Már egyetlen csók is eléggé gáz dolog a testvérek között, nemhogy kettő – így valószínűleg mindenki jobban járt, hogy a másodikat végül kivágták a filmből.

 

3. A dolog (1982)

John Carpenter hátborzongató klasszikusa a filmművészet egyik legvitatottabb, s legtöbbet boncolgatott befejezésével büszkélkedhet, amelyben MacReady (Kurt Russell) és Childs (Keith David) megosztoznak egy üveg whiskyn, miközben lassan halálra fagynak, mert rájöttek, hogy a kölcsönös bizalmatlanságuk miatt sosem fogják megtudni, hogy egyikük valóban egy alakváltó földönkívüli-e vagy sem.

Az eredeti befejezésben azonban lett volna ezután még egy jelenet: másnap reggel az egyik szánhúzó kutyát látjuk, amint épp elszalad a táborból.

Ez egyértelműen arra utalt volna, hogy a címszereplő idegen „dolog” megszökött, és most már szabadon pusztíthat a nagyvilágban, vagyis a főszereplők erőfeszítése végig hiábavaló volt, nem tudták legyőzni a soraikat megtizedelő szörnyeteget. Lássuk be, egy ilyen lezárás jóval kevésbé lett volna hatásos...

 

4. Szellemirtók (1984)

A Szellemirtók egyértelműen minden idők egyik legjobb speciális effektekkel teletűzdelt akcióvígjátéka, amelyben egy maroknyi paranormális jelenségekkel foglalkozó tudós egyenruhába bújik, hogy ők is ugyanúgy elhárítsák a bajt vészhívás esetén, mint a mentők, a tűzoltók, a vízvezetékszerelők vagy a rovarirtók. Volt azonban a filmben egy teljesen értelmetlen jelenetet, amelyben Rick Moranis elrohan két hajléktalan férfi mellett, félbeszakítva az élénk vitájukat arról, hogy ki nyerne egy nehézsúlyú bokszoló és egy képzett harcművész küzdelmében.

Ennek a jelenetnek eleve nincs semmi jelentősége, ráadásul a vak is látja, hogy a két hajléktalant a film két kulcsfontosságú főszereplője, Bill Murray és Dan Aykroyd alakítja,

akik valószínűleg nagyon viccesnek találták ennek az intermezzónak a forgatását. Szerencsére a moziváltozatból már ki lett vágva.

 

5. Titanic (1997)

James Cameron háromórás szupermozija egy vérbeli katasztrófafilmbe oltott, klasszikus romantikus dráma volt, ami teljesen megérdemelten gyűjtött be 11 Oscar-díjat és 2,2 milliárd dollárnyi bevételt. Bár a film tartalmaz némi humort (például amikor a szegény sorból származó főhős klakkba-frakkba vágja magát, és együtt étkezik a sok előkelőséggel) Cameron utóbb végül nem sok teret engedett az ilyesminek.

Kivágta például azt a vígjátékokat idéző jelenetet is, amikor Molly (Kathy Bates) pont akkor kér jeget a pincértől az italába, amikor a Titanic épp elhalad a vesztét okozó hatalmas jéghegy mellett.

 

6. A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003)

Az irdatlan költségvetésből készülő, modern blockbusterek visszatérő hibája, hogy a cselekményre és a karakterekre való összpontosítást kidobják az ablakon, csak hogy a főhősök összecsaphassanak egy félelmetes(nek szánt) CGI-ellenséggel. Ebbe a csapdába sétált bele majdnem minden idők egyik legjobb fantasytrilógiája, A Gyűrűk Ura is. Szerencsére a rendező, Peter Jackson még időben rájött, hogy

nincs semmi értelme annak, ha Aragorn a csatatéren egy kardpárbajban ugyanúgy összecsap a fizikai alakot öltött Szauronnal (sőt, le is győzi!), mint ahogy annak idején Isildur tette,

elvégre Szauronnak pont az a lényege, hogy egy iszonyatos hatalmú, testetlen, rosszindulatú jelenés, akinek már a mindent látó szeme is ezerszer fenyegetőbb, mint egy nagyra nőtt, páncélos harcos.

 

7. A Sith-ek bosszúja (2005)

A Star Wars-előzménytrilógia harmadik része ugyebár Anakin Skywalker (Hayden Christensen) Darth Vaderré válását és a Jedi Rend pusztulását mutatta be. A komor hangulat nem igazán tette lehetővé a viccelődést, de George Lucast ez nem különösebben zavarta. Így született meg az alábbi, törölt jelenet is, amelyben Anakin és Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) Grievous tábornokot keresi. Csakhogy miközben a két Jedi megbeszéli, hogy mi volna a teendő,

Anakin hirtelen droid nyelven kezd el csipogni, ami pont olyan röhejes, mint Jar Jar összes jelenete, úgyhogy nem is akkora tragédia, hogy kivágták!

 

8. Szárnyas fejvadász - A végső vágás (2007)

Ridley Scott Blade Runnere máig a filmtörténet egyik legtöbbet dicsért sci-fije, részben pont a befejezésének köszönhetően, ami az ajtó elé letett origamival arra a sokkoló összefüggésre mutatott rá, hogy a replikánsvadász Rick Deckard (Harrison Ford) maga is replikáns.

Az 1982-es moziváltozat viszont még úgy ért véget, hogy Deckard elhajt az autójával az ismeretlenbe, és közben azon mereng, hogy Rachael (Sean Young) tovább üzemel, mint a többi replikáns, így boldogan élnek, amíg meg nem halnak... 

Ezt a lezárást a gyártó stúdió erőltette rá a rendezőre a forgatás korai szakaszában, mivel a producerek mindenképpen happy endet akartak. Szerencsére Ridley Scott a a 2007-es végső vágásból már kihagyta ezt a negédes részt, hogy a levegőben hagyhassa a találgatást arról, ki a replikáns, és ki nem az.

 

(via Faroutmagazine.co.uk & Screenrant)