80 éves lett az ember, aki 12 milliárd dollár termelt Hollywoodnak

Jerry Bruckheimernek köszönhetjük A Karib-tenger kalózait, a Top Gunt, a Bad Boyst, és Michael Bayt is. Toplistáztuk a filmjeit.

Forrás: Getty Images (Alberto E. Rodriguez)

 

Mindenkinek vannak kedvenc színészei, rendezőkből is tudunk sorolni jó párat, és valószínűleg operatőrből is, a producereket viszont nem szokás névről ismerni, pedig ők azok, akik átlátják és átfogják az egész produkciót. Vannak köztük olyanok is, akiket akár szerzőnek is tekinthetünk, annyira tudatosan választják ki, hogy mihez adják a nevüket.

Ilyen Jerry Bruckheimer is, aki a héten ünnepelte a 80. születésnapját, és aki minden idők egyik legnagyobb blockbustermágusa, több sikeres franchise elindítója. A filmjei által termelt összbevételt tekintve minden idők harmadik legsikeresebb filmproducerének számít, a nevéhez köthető projektek összesen 12 milliárd dollárt hoztak. 2023-ban a Top Gun: Maverickkel pedig egy Oscar-jelölést is begyűjtött a legjobb film kategóriájában.

Bruckheimert azonban nem a franchise-ok, hanem a saját ösztönei tették naggyá. Ritkán kapott olyan filmterveket, amelyeknek már létező rajongótáboruk lett volna, ehelyett kiváló érzékkel választotta ki az elmúlt öt évtizedben azokat az eredeti ötleteket, amelyek maximális kereskedelmi potenciállal bírtak. Filmjei ritkán váltak a kritikusok kedvenceivé, ahogy a díjszezonban sem kellett gyakran kiöltöznie. Ő csak egyszerűen tudja, hogy mit akarnak a mozinézők. A filozófiája:

A közlekedési üzletágban utazunk. Mi szállítjuk az embert egyik helyről a másikra. Az én feladatom az, hogy pár órára elutaztassalak, és elfeledtessem veled mindazt, ami otthon történik, ami a világban zajlik."

Íme Bruckheimer 11 legsikeresebb filmje:


11. Beverly Hills-i zsaru (1984) - 316 millió dollár

A Beverly Hills-i zsaru kasszasikere minden érintettet meglephetett, beleértve Bruckheimert is. A film viszonylag kis költségvetésből, 13 millió dollárból készült, és ennek majdnem 25-szörösét hozta a kasszáknál.

Tekintettel az első rész óriási bevételére, nem meglepő, hogy a stúdió zöld utat adott a folytatásoknak is a folyamatosan csökkenő bevételeik ellenére is. A franchise még mindig nem ért véget, hiszen a negyedik rész, a Beverly Hills-zsaru: Axel Foley már leforgott, és hamarosan érkezik a Netflixre.


10. A Szikla (1996) - 335 millió dollár

Michael Bay filmje olyan volt, mint egy szimbolikus és konkrét értelemben vett stafétabot-átadás. A sztori szerint az egykori SAS-százados (Sean Connery) kitanítja utódját, Stanley Goodspeedet (Nicolas Cage) a szakma fortélyaira, és közben a régi idők filmsztárja átadja a stafétabotot az új generációs filmsztárnak, és ezért is lehetett olyan nagy siker a film. Ki ne lenne kíváncsi két különböző korszak hollywoodi szupersztárjának közös filmjére?

Egy népszerű elmélet szerint ráadásul Connery karaktere valójában az idős James Bond, így még ironikusabb, hogy a film több bevételt hozott, mint a hozzá időben legközelebbi Bond-film, az 1997-es A holnap markában (333 millió dollár).


9. Perzsia hercege – Az idő homokja (2010) - 336 millió dollár

A Perzsia hercege 336 millió dollárt hozott, ami hatalmas összeg, és ha bármelyik közepes költségvetésű film ennyi bevételt termelne, akkor fenomenális sikernek számítana. De a 2010-es film kasszasikere valójában hatalmas csalódás volt. Bruckheimer és a Disney azt tervezte, hogy a videójáték-adaptáció milliárdos siker lesz, és hogy ez lesz a következő Karib-tenger kalózai-franchise elindítója.

Nem így történt, mivel a film nehezen találta meg a közönséget, a kritikusok unalmasnak tartották, és még az alapjául szolgáló videójáték rajongói sem élvezték.

 

8. A nemzet aranya (2004) - 347,5 millió dollár

A Nicolas Cage főszereplésével készült családi kalandfilm az Indiana Jones-formulát modernizálta óriási sikerrel. Ez a film is tele van rejtvényekkel, amelyeket egy profi történésznek kell megfejtenie egy szedett-vedett csapat segítségével. A 100 millió dolláros költségvetés többszörösen megtérült, így a stúdió természetesen zöld utat adott a folytatásnak.


7.  Top Gun (1986) - 357,3 millió dollár

A Top Gunban láthatta a közönség először olyannak Tom Cruise-t, amilyen valójában: egy A-listás színésznek, akinek mindig a halált akarja megkísérteni. Mostanra, a Mission: Impossible-filmeknek hála ez már közhely, 1986-ban azonban még újdonságnak számított ez a fajta kockázatvállalás, a nézők pedig sorban álltak, hogy lássák a színészt sugárhajtású repülőgépekkel repülni.

A 2. résszel ellentétben, amelynek költségvetése 170 millió dollárra duzzadt, az eredeti film viszonylag csekély büdzséből, 15 millió dollárból készült, vagyis hiába termelt sokkal többet a folytatás,  az első film még így is nagyobb nettó nyereséget ért el.

6. Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk (2020) - 426,5 millió dollár

Bruckheimernek óriási szerencséje volt a Bad Boys harmadik részével, mivel a filmet 2020 januárjában mutatták be, pont egy olyan világjárvány előtt, amely egy teljes évre bezárta a mozikat. Ennek eredményeként a sorozat harmadik felvonása az év negyedik legnagyobb bevételt hozó filmje lett.

A kritikák ugyan lehúzták a produkciót, ettől függetlenül a 426 millió nagy sikernek számított – ez az összeg több, mint az előző két film bevétele együttvéve.


5. Pearl Harbor (2001) - 449,2 millió dollár

A Pearl Harbor négy évvel a Titanic hatalmas sikere után érkezett a mozikba, amely 12 évig tartotta minden idők legtöbb bevételt hozó filmjének rekordját. Michael Bay háborús drámája ugyanazt a formulát próbálta sikerre vinni: valós történelmi katasztrófa látványos bemutatása, romantikus megközelítésben.

Bruckheimer és Bay számítása tökéletesen bejött. Érzelgős, romantikus szál + eposzi méretű katasztrófa + hatalmas robbanások + korabeli díszletek = hatalmas siker. Ennek eredményeképpen a film közel félmilliárd dollárt hozott, és bár ezzel a 2 milliárdig jutó Titanic-ot nem sikerült a trónról letaszítani, emiatt aligha bánkódtak Bruckheimerék.


4. A nemzet aranya - Titkok könyve (2007) - 459 millió dollár

A nemzet aranya folytatásának alcíme az Egyesült Államok elnökének titkos könyvére utal, és már ebből látszik, hogy a második rész emelte a téteket. Az első filmben Nic Cage karaktere a Függetlenségi Nyilatkozatot lopta el, itt az elnököt, ami még abszurdabb, de a rajongók pont ezt a bátran felvállalt képtelenséget szeretik a sorozatban. Talán emiatt is hozott a folytatás 112 millió dollárral több bevételt, mint az első film.


3. Armageddon (1998) - 553,7 millió dollár

Az Armageddon legnagyobb logikátlansága, hogy a NASA miért egy csapat olajfúrót képez ki űrhajósnak, hogy megakadályozzák egy aszteroida becsapódását a Földbe, ahelyett, hogy űrhajósokat képeztek volna át olajfúrónak. De ez a baki pont nem zavarta a nagyközönséget, hiszen a film több mint félmilliárd dolláros bevételt hozott, és ezzel 1998 legjövedelmezőbb bemutatója lett. Michael Bay rendező és Bruckheimer nyilvánvalóan remek munkakapcsolatot ápoltak, hiszen Bruckheimer a rendező öt filmjének is a producere volt, mielőtt Bay belevetette volna magát a Transformers-sorozatba.

2. A Karib-tenger kalózai sorozat - 4,5 milliárd dollár

A legelső filmtől, A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átkától kezdve a franchise minden egyes filmje több bevételt hozott, mint bármelyik másik Bruckheimer-produkció. Az első film 654 millió dollárt termelt, a következő három film mindegyike a milliárdos határ körül mozgott, az ötödik film pedig majdnem 800 millió dollárt hozott.


1. Top Gun: Maverick (2022) - 1.496 milliárd dollár

Talán maga Bruckheimer sem gondolta, hogy a 2023-as Oscar-gálán ő maga is érdekelt lesz, de így történt, mert a Top Gun folytatását a legjobb film kategóriájában jelölték – megérdemelten. Pedig a siker egyáltalán nem volt garantált, a koronavírus-járványt követően eltartott egy ideig, amíg a mozi újra magára talált, és a szórakoztatóipar visszazökkent a régi kerékvágásba. Ebből a szempontból is jó húzás volt elhalasztani többször is a bemutatót, megvárva a tökéletes pillanatot.

A Top Gun: Maverick emellett Tom Cruise karrierjének legtöbb bevételt hozó filmje lett, és a 2022-es esztendő legsikeresebb blockbustere címet is magáénak tudhatja, sőt az Egyesült Államokban a valaha volt legnépszerűbb online tartalom is lett.

Via: Screenrant / THR / Screenrant