9 fontos karakter, aki túl hamar és túl csúnyán halt meg

A trükk, amit soha nem lehet megunni: a rendezők és az írók imádják a főhősként bemutatott szereplőket korán kinyírni.

Sokszor szükséges is egy ilyen „áldozat” ahhoz, hogy beinduljon a sztori, máskor csak sima figyelemelterelésről van szó, ami annál jobban működik, minél ismertebb színész alakítja a korai halálra ítélt figurát. Lássuk a leghíresebb eseteket!

Steven Seagal - Tűzparancs

Steven Seagal mára önmaga paródiájává vált, de a 90-es években még nagy sztárnak számított. Ha egy néző beült a filmjére, joggal számíthatott rá, hogy a 7 danos aikidómester másfél órán át fogja terrorizálni a terroristákat. A Tűzparancs alaphelyzete is ezt ígéri, Seagal alakítja azt az ezredest, aki a Kurt Russell által játszott terroristaszakértőnek segédkezik. A sztori szerint a  hírhedt Hassan (David Suchet) halálos ideggázbombát helyezett el egy 747-es utasszállító gépen. A kormány két lehetőség közül választhat: hagyják leszállni a gépet Washingtonban, amivel kockára teszik a város lakóinak az életét, vagy megsemmisítik a gépet a levegőben, de ezzel halálra ítélnek 400 utast. Az ezredes egy harmadik megoldást javasol, feljuttatja a csapatát a gépre és hatástalanítják a bombát. A tervbe azonban hiba csúszik, és Seagal karakterének fel kell áldoznia magát a küldetés sikere érdekében, ami a társait legalább annyira sokkolja, mint a nézőket.

Angie Dickinson - Gyilkossághoz öltözve

Brian De Palma thrillerének első néhány percében nem egy, de rögtön három szexjelenetet is láthatunk. Az Angie Dickinson által alakított Kate-nek a pszichiátere azt tanácsolja, hogy nyugodtan csalja meg a férjét, aki elhanyagolja őt, és a nő szorgalmasan teljesíti is a házi feladatot. Ekkor még minden jel arra mutat, hogy ő lesz a film főszereplője, a szeretőjétől távozóban, a liftben azonban brutális kegyetlenséggel meggyilkolják, a történet fókusza pedig átkerül arra a call girlre (Nancy Allen), aki szemtanúja volt az esetnek. A csavart már a hivatalos szinopszis is lelövi, de aki úgy kezdi el nézni a filmet, hogy semmit sem tud róla, alaposan meglepődhet.

Samuel L. Jackson – Háborgó mélység

Túl a Die Hard 3.-on és a Ponyvaregényen, 1999-ben Samuel L. Jackson már volt akkora sztár, hogy senki ne számítson arra, hogy cápakajaként végzi Renny Harlin filmjében, pláne, hogy a szereplőgárdában talán ő volt a legnagyobb név.

Itt ráadásul a körülmények is elég meglepőek és mulatságosak.

A sztori szerint egy tengeri kutatólaboratóriumban cápákon végeznek genetikai vizsgálatokat, és véletlenül kitenyésztenek egy olyan cápafajt, amely okosabb a delfineknél. Amikor a stáb a kísérletek sikerét ünnepli, egy hirtelen jött vihar megrongálja a kutatóbázist és a veszedelmes cápák elszabadulnak.

Az emberek pánikba esnek és egymás ellen fordulnak, a Jackson által alakított Franklin pedig tart egy szenvedélyes beszédet arról, hogy ideje összefogniuk, de pechjére a víz mellett szónokol, és két mondat közben egy cápa elragadja, majd jön egy másik ragadozó, és kettészakítják a szerencsétlen férfit.

Gwyneth Paltrow - Fertőzés

Steven Soderbergh pandémiás filmjében olyan nagynevű sztárok szerepeltek, mint Matt Damon, Marion Cotillard, Kate Winslet, Jude Law, Laurence Fishburne és Bryan Cranston – mégis Gwyneth Paltrow az, akinek az arca leginkább megmaradt az emberek emlékezetében. Nem véletlenül: ő alakítja ugyanis Beth Emhoffot, aki a film elején épp hazatér egy hongkongi üzleti útról, de hirtelen nagyon rosszul lesz, ezért a férje, Mitch (Matt Damon) kórházba viszi. Ahogy a helyzet fokozódik, Beth egyre cudarabbul fest, ám az orvosok teljesen értetlenül állnak az eset előtt. Beth végül meghal, ijesztő ómenjeként annak, mire számíthat a néző a filmben bemutatott világjárvány elterjedésével kapcsolatban a játékidő maradékában. Annak ellenére, hogy Gwyneth Paltrow jelenete az egyik legismertebb képsor az egész filmből,

az Oscar-díjas színésznő valójában csak 3 percig látható.

Jesse Ventura - Ragadozó

Egy olyan akció sci-fi-ben, ahol kommandósok vadásznak egy földönkívüli technológiával felvértezett láthatatlan űrlényre, senkinek a túlélésre nem lehet nagy szorzóval fogadni, leszámítva persze az Arnold Schwarzenegger által alakított főhőst. Ettől függetlenül, ha tippelni kellett volna még valakinek a túlélésére, az Blain Cooper karaktere lett volna, aki az egész kommandó legkeményebb figurájának tűnt. A Jesse Ventura (eredeti nevén James George Janos) által játszott szuperkatona ehhez képest a Preadator második áldozata lesz, a rusnya űrlény a lézerfegyverével egyszerűen kifilézi.

Carl Weathers - Rocky 4

Az első két Rockyban Apollo Creed volt a Sylvester Stallone által alakított főhős legnagyobb ellenfele, a harmadik részben azonban a két rivális közelebb került egymáshoz, és már-már baráti viszony alakult ki köztük. Így fordulhatott elő a negyedik részben, hogy amikor Creed ringbe száll az orosz óriás, Ivan Drago ellen, Rocky a ring mellől segíti. Ahhoz persze nem kellett jósnak lenni, hogy kitaláljuk, hogy a Dolph Lundgren által alakított hústorony megsemmisíti az egykori bajnokot, és így Rockynak kell majd bosszút állnia,

de arra azért kevesen számíthattak a nézők közül, hogy Drago a szó legszorosabb értelmében kivégzi Carl Weathers karakterét.

A függetlenség napja - Harry Connick Jr.

A 80-as és a 90-es évek a haverfilmek fénykora volt, az akciófilmekben divat volt fekete-fehér párosokban gondolkodni (nemcsak a bőrszínt, de személyiséget illetően is), és úgy tűnt, hogy Roland Emmerich inváziós sci-fije is ebből a kottából játszik, a Will Smith által alakított Hiller kapitány mellett ugyanis a legjobb haverja, a vicces egysorosokat csípőből lövöldöző Jimmy is elég komoly szerepet kapott, és működött is köztük a kémia, amíg a férfi hősi halált nem halt az idegenek elleni harcban. És onnantól a film hangvétele is komorabbra váltott.

Drew Barrymore – Sikoly

Most, hogy már az 5. Sikoly-filmet is bemutatták, valószínűleg mindenki tudja, hogy Drew Barrymore-nak csak statisztaszerep jutott a franchise-ban, de 1996-ban, az első film idején ez természetesen még titok volt. Barrymore karakterét már az első percekben lemészárolják, ami önmagában nem lenne meglepő, a veterán horrormester, Wes Craven ezzel gyakorlatilag a Rémálom az Elm utcában nyitányában bevetett trükköt ismételte meg,

csakhogy itt még jobban működik a húzás,

mert a lányt nem egy ismeretlen színésznő, hanem egy nagy sztár alakítja. A film reklámkampánya ráadásul teljes egészében Barrymore-ra volt felhúzva, ő volt a plakáton is a leghangsúlyosabb alak.

Janet Leigh – Psycho

Forrás: MTV

 

A listát valójában Hitchcockkal illett volna kezdni, a „nyírjuk ki a nagy nevet a film első harmadában”-trükköt ugyanis ő alkalmazta az elsők közt. A Psycho elején a csinos szőke titkárnő, Marion meglép főnöke pénzével. Autóval menekül, éjszakára pedig betér egy mellékút melletti motelbe, ahol a szelíd, ám különös tulajdonossal, Norman Batesszel megvacsoráznak. A néző ekkor még azt gondolhatja, hogy Janet Leigh karaktere a főhős, és az ellopott pénztől vagy lopás következményeiről fog szólni a film. Logikus lenne, mert Leigh volt messze a legnagyobb sztár a szereplőgárdában, csakhogy őt rövid úton meggyilkolja Bates anyja. (Aki persze valójában nem Bates anyja, de az már egy másik történet.)

Via: Listverse