9 kínos történelmi filmes baki

Van, amikor a forgatókönyvíró a ludas, és van, amikor csak a statiszta felejti el levenni a baseballsapkáját.

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, egy filmforgatáson pedig elég intenzív munka folyik, így aztán előfordulnak látványos bakik. Kosztümös történelmi produkcióknál eleve könnyű hibázni, mert egy tárgy, egy gesztus, de még egy földrajzi utalás is lehet anakronizmus. Az alábbi összeállításban az egyszerű figyelmetlenségekből fakadó bakik mellett ezekre mutatunk példákat.

Lincoln - Túlságosan teli terem

Forrás: Intercom

 

Steven Spielberg 2012-es filmje, amelyben Daniel Day Lewis Abraham Lincolnt alakítja, a kritikai elismerések mellett két Oscar-díjat is kiérdemelt, az egyiket a lenyűgöző díszletekért. Egy csúnya hiba azonban így is maradt benne. Abban a jelenetben, amikor a kongresszus a 13. módosításról szavaz, az ülésteremben minden hely foglalt. Ezek közül azonban 18-nak üresnek kellett volna lennie, mivel a film az amerikai polgárháború idején játszódik, amikor több állam is kivált az unióból.


Az utolsó szamuráj - Túlcsillagozott zászló

Forrás: InterCom

 

Tom Cruise 2003-as történelmi akcióeposza izgalmas történetet mesél el, de a filmet a pontatlanságai miatt jogos kritikák érték. Míg egy szélesebb körű vita a japán történelem és a szamurájok romantikus ábrázolását érinti, vannak ennél konkrét hibái is a filmnek. A legnyilvánvalóbb baki egy olyan jelenet, amelyben egy 43 csillaggal ellátott amerikai zászlót látunk. Az utolsó szamuráj 1876-ban játszódik, amikor még csak 39 állam volt az Unióban, és így 39 csillag volt a zászlón. Egy másik példa: a japán katonák egymás után többször is elsütik az egylövetű muskétákat újratöltés nélkül.


Kisasszonyok (2019) - Modern nők és modern csészék

Forrás: InterCom

 

Greta Gerwig bensőséges kosztümös drámája, amely elnyerte a legjobb jelmeztervezésért járó Oscar-díjat, meglehetősen modern haj- és jelmezválasztásokkal tűnt ki a mezőnyből. Bizonyos történészek kritizálták a főkötők hiányát, a helytelenül elválasztott hajakat és az olyan ruhaszíneket, amelyek akkoriban nem lettek volna elérhetőek. A legszembetűnőbb anakronizmus azonban a főszereplő család háztartásában látható, ahol a Trónok harca elhíresült Starbucks-poharának szellemében a háttérben jól látható egy hőálló kulacs.

Vissza a jövőbe - Marty McFly időutazó gitárja

A váratlanul a múltba visszatérő Marty McFly az egyik jelenetben úgy próbálja meg összehozni a szüleit, hogy maga játszik el egy számot az iskolai bulin a zenekarral. A vérpezsdítő képsorban a figurát alakító Michael J. Fox igazán virtuóz módon pengeti a gitárt, ami nem más, mint egy Gibson ES-345. Ezt a típust azonban csak 1958-ban kezdték el gyártani, Marty viszont 1955-be utazott vissza.

Titanic - Jack esete a nem létező tóval

Forrás: Titanic

 

„Emlékszem rá, hogy kölyökkoromban apámmal elmentünk lékhorgászatra a Wissota-tóra”
– mondja a Titanicban Jack Rose-nak első találkozásukkor, közvetlenül azután, hogy megakadályozza, hogy a hajóról az óceánba vesse magát. A gond csak az, hogy a Wissota-tó egy mesterségesen létesített tó, és csak 1917-ben alakították ki, öt évvel azután, hogy a Titanic elsüllyedt.

Enola Holmes - Műanyag sörétes puskalövedékek

Forrás: Netflix

 

Az Enola Holmes című kosztümös detektívthrillerben van egy feszült jelenet, amelyben a Millie Bobby Brown által alakított címszereplőre egy sörétes puskával hadonászó gyilkos vadászik. A fiatal nyomozónak azonban észre kellett volna vennie, hogy valami nem stimmel Linthorn sörétes puskahüvelyeivel. Ezek nem a szokásos fémhüvelyűek, amelyeket a 19. században széles körben használtak, hanem a műanyagból készült, modern verziók. A filmben nem is szabadna műanyagot használni, mert azt csak 1907-ben találták fel, a műanyag puskahüvelyeket pedig csak az 1960-as években vezették be.

Halálsoron – Korát megelőző villamosszék

Forrás: Flamex

 

Frank Darabont mágikus-realista történelmi drámája az egyik legjobb Stephen King-adaptáció, főszerepben egy louisianai börtönőrrel, aki 1935-ben szoros kapcsolatot alakít ki a halálsoron egy villamosszékre váró rabbal. A szék nagy szerepet kap a filmben, számos emlékezetes jelenet foglalkozik a zökkenőmentes működéséhez szükséges bonyolult mechanizmusokkal. A film központi koncepcióját azonban történelmi pontatlanságok rontják; a villamosszéket csak 1941-ben, hat évvel a film eseményei után vezették be Louisianában.


Gladiátor - Gázüzemű harci szekér

Nem könnyű észrevenni, mivel a jelenet nagyon dinamikusan van vágva, de miután kiszúrtuk, már lehetetlenség lesz másra figyelni. Ridley Scott történelmi eposzának egyik leghíresebb képsora, amikor az arénában a császár színe előtt egy egész csomó harci szekérrel esnek egymásnak a rabszolgák. A szóban forgó kocsikat lovak húzzák, szédítően gyorsan – de ha a fenti videót megtekintve 2 perc 14 másodpercnél gúvasztjuk a szemünket, kiderül, honnan ered ez a szédítő gyorsaság: ókori hőseinknek valahogy sikerült gázpalackot szerelniük a szekerek hátuljára.

A rettenthetetlen – Középkori autó

Mel Gibson (egyik) fő művében, A rettenthetetlenben több látványos baki is van, az egyik statisztán például rajta maradt a nem annyira korhű baseballsapka, és ez nemcsak legenda, mint a karórás töröké az Egri csillagokban, meg is lehet nézni a mellékelt videóban. Ennél is durvább, hogy amikor William Wallace csatába vezényli a skót felkelőket, és az angol lovasság megindul ellenük, mögöttük feltűnik egy pillanatra egy fehér autó. Hasonló hiba egy kortárs környezetben játszódó filmben annyira talán nem zavaró, itt viszont megtöri a mozivarázst, már ha észrevesszük.

Via: Screenrant

 

 

Még több

10 tény és talány, amit tuti nem tudtál az Egri csillagokról

Sosem volt karórás török a filmben, egy werkfotó alapján született az ismert városi legenda. Őrkutyák harapták meg a díszlettervezőt, a zenész Pierrot pedig videójáték és könyv formájában is elkészítette az „Egri csillagok 2”-t.

Tovább