A 10 legdrágább kivágott jelenet

Ha a rendezőnek vagy a producereknek nem tetszik egy képsor, akkor mindegy, hány milló dollárba került és hány hétig forgatták, mennie kell.

Többször írtunk már azokról a törölt jelenetekről, amelyek talán megérdemelték volna, hogy benne maradjanak a végső verzióban. Néha a rendező vagy a producer mégis úgy ítéli meg, hogy csattognia kell a vágóollónak, ami különösen akkor fájdalmas művelet – főleg a stúdió szemszögéből – ha előtte egy raklapnyi pénzt el kellett költeni a kérdéses jelenet legforgatására. Íme, a filmtörténet legdrágább tévedései.

 

Z világháború (2013)

Brad Pitt zombis blockbusterének eredeti és temérdek pénzből leforgatott utolsó harmadát egy az egyben kihajították a kukába, amit mi külön is sajnálhatunk, mert a látványos moszkvai csatát Budapesten forgatták magyar statisztasereggel.

A sztori szerint Gary (Pitt) és társai leszállnak Moszkvában, ahol az oroszok kivégzik a betegeket és a sérülteket, az egészségeseket pedig besorozzák. Majd ugrunk az időben, beköszönt a kemény orosz tél, ami lelassítja a zombikat, így jobb eséllyel csaphatnak össze velük. A moszkvai csata után hőseink egy biztonságos partszakasz felé tartanak, ahol berendezkednek a végső összecsapásra.

Ezalatt kiderül, hogy Gary családja egy menekülttáborba került, ám ott sem túl rózsás a helyzetük: valamit adniuk kell cserébe a biztonságukért, Gary felesége pedig kénytelen a saját testét felajánlani egy katonának... Amikor a férfi ezt megtudja, mint az őrült száguld, hogy találjon egy nem befagyott partszakaszt, ahonnan elindulhat megmenteni a családját. Csakhogy a zombik is épp rohamra készülnek, és a film egy, a normandiai partszállásra hajazó jelenettel zárult volna.

A hivatalos változat szerint a Paramount túl sötétnek ítélte ezt a befejezést, így

inkább leforgatták a párszereplős fogócskázást a kutatólaboratóriumban, ami plusz 25 millió dollárba fájt a stúdiónak.

Kincsvadászok (1985)

Az 1985-ös kultklasszikus eredeti változatában a srácok egy vízicsúszdán száguldanak lefelé, majd egy lagúnában landolnak, ahol egy gumiszerű óriás polip támad rájuk. Már ez is elég nevetséges, de Data (Ke Huy Quan) ráadásul még az állat szájába is dugja a Walkman magnóját, miközben a filmhez írt "Eight Arms to Hold You" című popslágert szól. A polip erre megijed (?) és elúszik.

Valószínűleg időhiány miatt vágták ki a jelenetet, vagy túl giccsesnek ítélték. Amikor a Disney Channel a 90-es években megszerezte a film tévés jogait, a csatorna visszatette a képsorokat, hogy pótolja a "kisgyerekeknek nem megfelelő" jelenetek törlése után elvesztett műsoridőt. Bár a jelenet csak a DVD extráiban szerepel, a film végleges vágásában benne maradt a nyoma egy baki formájában. A fináléban, amikor a gyerekek a riportereknek a kalandjaikról mesélnek, Data azzal kezdi, hogy „A polip nagyon ijesztő volt, és nagyon veszélyes”, amivel ugye csak annyi a probléma, hogy a polipot kivágták.

Majdnem híres (2000)

Cameron Crowe önéletrajzi ihletésű romantikus road movie-ja tele van jobbnál jobb zenés betétekkel, de egy fontos dal nem került be a végső vágásba. Amikor a 15 éves William Millernek (Patrick Fugit) felajánlják, hogy írjon egy sztorit a Stillwaterről, a sztárság küszöbén álló együttesről, meg kell győznie az anyját (Frances McDormand), hogy engedje meg neki, hogy hetekig együtt utazzon a bandával. Az eredeti moziváltozatban William végül úgy veszi rá az anyát, hogy megígéri, hogy minden városból felhívja őt.

Crowe azonban eredetileg forgatott egy jelenetet, amelyben William, két névtelen nő és a húga volt barátja a Led Zeppelin "Stairway to Heaven" című remekművét játssza el az aggódó anyukának, hogy megmutassa, mennyit jelent a fiának a zene. Az ex-pasi viccesen tátog és dobol, de a 11 perces jelenet megakasztja a film lendületét és öncélúnak hat. Crowe végül azért vágta ki, mert muszáj volt: nem fért bele a büdzsébe a dal jogdíja.

X-Men - Az eljövendő múlt napjai (2014)

Az X-Men-sorozat egyik legnépszerűbb filmje az időutazásos sztorinak hála tele van ismerős arcokkal, viszont emiatt nem is jutott mindenkinek elég játékidő. Az Anna Paquin által alakított Vadócnak például semennyi.

A True Blood színésznője egy hetet töltött azzal, hogy az eredeti trilógia veteránjai, Ian McKellen és Patrick Stewart mellett számos bonyolult jelenetet forgatott a 2014-es kasszasikerhez, de egyik sem került be a kész filmbe. Bryan Singer rendező később úgy indokolt, hogy „a vágási folyamat során a jelenet feleslegessé vált.”

Paquin nem tűnt túl csalódottnak, a Yahoo!-nak így nyilatkozott:

Öt napot tölthettem a barátaimmal Montrealban, találkozhattam olyan emberekkel, akiket már két évtizede ismerek, és együtt játszhattunk. Nem kerültem be a filmbe, de azért jó móka volt.

A rajongók nyomására azonban Singer és a 20th Century Fox kiadta a film Rogue Cut változatát DVD-n, visszaállítva 17 perc korábban kivágott anyagot, köztük Paquin jeleneteivel.

Rémségek kicsiny boltja (1986)

Frank Oz horrorvígjátékának végén – hasonlóan az eredeti Broadway musicalhez – mindenki meghal. De tényleg. Audrey-t megeszi Audrey II, majd Seymourt is, miután az végezni akar a daloló kedvű húsevő növénnyel. Aztán a földönkívüli teremtmények elszaporodnak, és a látványos fináléban gyakorlatilag kipusztítják az egész emberiséget. Érthető, hogy ez a befejezés a tesztvetítések során letaglózta és elszomorította a közönséget, hiszen a bántalmazó kapcsolatból kikeveredő Audrey és Seymour suta közeledése, kibontakozó szerelme igazán aranyos és csodaszép.

Oz így emlékezett vissza az Entertainment Weeklynek:

"Minden zeneszámnál tapsoltak, imádták, egyszerűen fantasztikus volt... amíg meg nem öltük a két főszereplőnket.

És akkor a mozi egy hűtőszekrénnyé, egy jégdobozzá vált. A vetítési utáni visszajelzések egyszerűen borzalmasak voltak. Azt mondták, hogy utálják, hogy megöltük őket. 55 százalékos 'ajánlást' kell kapnod ahhoz, hogy bemutassák a filmet, mi pedig 13-at kaptunk."

A bonyolult 23 perces jelenetet, amely állítólag 5 millió dollárba került, elvetették, és egy új befejezést forgattak le, amelyben a két főszereplő túléli a kalandokat. Bár az eredeti befejezés fekete-fehér változata szerepelt az 1998-as DVD-kiadáson, a színes felvételek végül 2012-ben kerültek fel a Rendezői változat Blu-ray kiadásra.

 

Óz, a csodák csodája (1939)

A gonosz boszorkány (Margaret Hamilton) sokféle taktikával próbálja megállítani Dorothyt (Judy Garland) és barátait a klasszikus musicalben, de az egyik nem került be a film végleges változatába. Az MGM utasítására 20 perccel rövidíteni kellett a végső vágáson, és az egyik kivágott jelenet a nevezetes Jitterbug lett. A sztori szerint Dorothy-ék a Nyugati Boszorkány felé tartanak, hogy leszámoljanak vele, amikor a banya egy csapatnyi bogarat küld ellenük. A bogarak csípésétől izegni-mozogni, mániákusan dalolni és táncolni kezdenek, ahogy a körülöttük álló fák is táncra perdülnek.

Nyolcvanezer dollárba - mai árfolyamon mintegy másfél millió - és öt heti kemény munkába került ez az önmagában elég szürreális, nem sok funkcióval bíró jelenet. Noha a filmből kivágták, Harold Arlen zeneszerző a szám főpróbáját rögzítette, és ez a felvétel később felkerült a film DVD-verziójára extraként.

Szellemirtók (2016)

Forrás: Intercom

 

Chris Hemsworth alakítja az álmodozó, buta titkárt a rossz emlékű női Szellemirtók-filmben, aki az irodai munka helyett inkább azzal van elfoglalva, hogy kiválassza a legjobb castingfotóját és flörtöljön a nőkkel. A film csúcspontján Rowan, a főgonosz megszállja őt, hogy az igéző külsejét felhasználva bábuként mozgathassa a katonákat és a rendőröket, ráadásul egy Szombat esti láz-szerű táncot is lenyom.

Paul Feig rendező két napot és egy hét számjegyű összeget szánt arra, hogy Hemsworth-szel és statisztákkal egy teljes táncbetétet forgasson a Bee Gees "You Should Be Dancing" című dalára. A jelenetet, amely a Times Square-t egy "óriási diszkóvá" változtatta, végül  mégis kivágták, mert a direktor szerint „megállította a flow-t a közönség számára, mert bár nagyon szerették, nehezen tudtak visszajönni belőle. Kicsit túlságosan összekuszálta a ritmust, és nem tett jót a sztorinak."

Feig szerencsére nem dobta ki teljesen a felvételt, inkább újravágta, és a film stáblistája alatt használta fel, így a nézőket se fosztotta meg a táncoló Hemsworth látványától.

Superman visszatér (2006)

Mielőtt a DC úgy döntött, hogy 2013-ban újraindítja a Superman-franchise-t Zack Snyderrel az élen, Bryan Singer is nekifutott, de a 2006-os filmje, amelyben Brandon Routh alakította a szuperhőst, meglehetősen vegyes kritikákat kapott. Ráadásul eredetileg egy teljesen más nyitójelenete lett volna.

A sztori szerint Superman öt év távollét után visszatér a Földre, a szavak nélküli, vizuálisan lenyűgöző ötperces nyitójelenetben pedig azt láthattuk volna, hogy Routh Kal-Elje megérkezik a Kriptonra. A jelenet, amely a becslések szerint 10 millió dollárba került, inkább hasonlít Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című filmjéhez, mint egy szuperhősfilm képsoraihoz. Inkább lassú és elgondolkodtató, mint bombasztikus, és talán ezért is vágatták ki a producerek Singerrel. A jelenet végül extraként került fel a 2011-es Superman Anthology Blu-ray lemezre.

Gengszterosztag (2013)

A Sean Penn, Ryan Gosling, Josh Brolin és Emma Stone főszereplésével készült 1940-es évekbeli maffiafilm egyik jelenetében egy csapat gengszter egy moziban, vetítés közben rendez mészárlást. A filmet 2012 szeptember elején akarták bemutatni, de pár hónappal korábban, júliusban a kaliforniai Aurorában egy őrült fegyveres tüzet nyitott egy moziban, A sötét lovag - Felemelkedés éjféli vetítésén, ahol 12 ember meghalt, 70 pedig megsebesült. A Warner Bros. (mindkét film stúdiója) azonnal kivonta a mozikból a Gengszterosztag trailerét, és eltolta a bemutató dátumát, hogy lehetővé tegye az átírást és újraforgatást.

A 2013 elején bemutatott Gengszterosztag már egy teljesen új befejezést kapott, és Ruben Fleischer rendező úgy nyilatkozott, hogy büszke rá, hogy ezt meglépték, és az újraforgatás nem jelenti azt, hogy kompromisszumot kellett volna kötniük.

Vissza a jövőbe (1985)

Ez talán a filmtörténet leghíresebb produkciós blamája: a Vissza a jövőbe forgatásának kezdetén Marty McFly-t Eric Stoltz alakította. Robert Zemeckis rendező eleve Michael J. Foxot szerette volna a szerepre, ám a színészt nem engedték el az igen népszerű Családi kötelékek című sitcom forgatásairól, így afféle B-megoldásként Stoltz lett az időutazós kaland főszereplője. Csakhogy nem vált be. Zemeckis képtelen volt beismerni, hogy hiányzik belőle valami, és egyszerűen nem működik a karakter – végül ki tudta könyörögni a sorozat producereitől, hogy engedjék el Foxot, aki aztán a Családi kötelékek nappali felvételei után éjjelente filmezett. És ugyan már több hete tartott a Vissza a jövőbe forgatása, példátlan módon újravették Fox-szal az addigi anyagot.

Via: Looper