A 10 legjobb film a haditengerészet világnapjára

Október 27. a haditengerészet világnapja, ezért összeszedtük a legjobb filmeket a témában, de csak olyanokat, amik valós alappal bírnak, és a kalózos filmeket is kihagytuk.

Patyomkin páncélos (1925)

 

 

Ogyessza kikötőjében a munkások sztrájkolnak. A hajón matrózok egy csoportja Vakulincsuk vezetésével elhatározza, hogy csatlakoznak a sztrájkhoz. Másnap megtagadják, hogy egyenek a férges húsból készített ebédből. A hajó kapitánya a parancsmegtagadókra ponyvát dobat és lövetni akar rájuk, de a fedélzeten felsorakozott legénység átáll Vakulincsukék oldalára. A kialakult harcban a tiszteket lefegyverzik, a kapitányt lelövik, ám Vakulincsukot is halálos lövés éri. Holttestét a mólón felravatalozzák, a város népe gyászolja. A kikötői lépcsőn gyülekező tömeg ellen katonaságot vezényelnek, esztelen mészárlás kezdődik, miközben

a flotta hajói felsorakoznak a lázadó cirkáló elfogására,

ám azok matrózai is szolidárisak a Patyomkinnal, amely így győztesen kifuthat a tengerre, miközben felhúzzák rá a vörös lobogót. Sergei M. Eisenstein egyszerűen és hatásosan megkomponált filmje, melyet az 1905-ös forradalmi felkelés huszadik évfordulójára forgatott a világ kritikusai számára mindmáig a filmművészet csúcsát jelenti, jóllehet Eizenstein a filmet megbízásra készítette.

 

Forrás: Örökmozgó

 

Kegyetlen tenger (1953)

 

 

Charles Frend rendező a háborús dokumentumfilmek legjobb vonásait mentette át azzal, hogy a dokumentarizmust nem az eseményekre, hanem az emberekre koncentrálta. A hadihajó háborús hétköznapjait bemutató képsorok leszámolnak az angol tengerészmítosz minden hamis legendájával, ugyanakkor emléket állítanak a háborúban szokatlan feladatokra kényszerülő civil kisembernek. Erickson kapitány (Jack Hawkins), a HMS Compass Rose romboló parancsnoka maga is tartalékos tengerésztiszt, legénysége zöldfülű, a mesterséget menet közben kell megtanulniuk, és ez a menet nagyon kemény. A hajónak az Atlanti-óceánt átszelő konvojokat kell kísérnie, megküzdenie a rettenetes időjárással, szembeszállva az ellenséges tengeralattjárókkal, és mentve azon hajók legénységét, amiket nem tudtak megvédeni. A film az 1953-as év legnépszerűbb angol filmje lett, de Amerikában is hatalmas sikert aratott – és nem kizárt, hogy Tom Hanks saját filmjét, A Greyhound csatahajót (2020) is ez az alkotás ihlette.

 

Forrás: Netflix

 

Lázadás a Bountyn (1962)

 

 

1787-ben a Bounty hadihajó különleges küldetésen vesz részt a déli tengereken: kenyérfa palántákat kell szállítania az angol gyarmatokra. Az első tiszt, Fletcher Christian (Marlon Brando) előkelő úri modora miatt hamar szálka lesz az alacsony sorból származó Bligh kapitány (Trevor Howard) szemében, aki a kegyetlenségig szigorú rendszabályokkal akarja kézben tartani a legénységet. Amikor Tahitiról a hajó értékes rakományával továbbindul a gyarmatok felé, az emberek elégedetlensége lázadáshoz vezet, amelynek Christian áll az élére. Visszafordítják a hajót Tahiti felé, ahol a legénységet tárt karokkal várják a tahiti lányok. A néhány társával egy csónakban sorsára hagyott Bligh kapitány megfogadja, hogy első tisztjét még fel fogják akasztani Londonban.

 

Forrás: M1

 

A tengeralattjáró (1981)

 

 

Ez minden tengeralattjárós film alfája és omegája, a valós visszaemlékezésekre épülő, Lothar-Günther Buchheim regényéből készült elképesztően hiteles történet a portyára induló, majd több zsákmányt is ejtő U-boatról, amely aztán maga is üldözötté válik. Itt minden olyan, mintha tényleg egy német tengeralattjáró belsejében lennénk szinte a teljes játékidőben, és a néző maga is érzi a fém vibrálását, a zárt tér nyomasztó hangulatát, a mélységi bombák robbanását. És egy ponton túl elfelejtjük, hogy ezek a férfiak a náci hadigépezet hatékony részesei, akik eddig többszáz tengerész halálát okozták – az áldozatok nagy része kereskedelmi hajó volt – és drukkolni kezdünk nekik. A film végül hat Oscar-jelölést gyűjtött be, ami ekkor rekord volt egy idegen nyelvű film esetében, és beindította a rendező, Wolfgang Petersen karrierjét.

 

Forrás: Bavaria Film

 

U-571 (2000)

 

 

Tekintsünk el attól az apró ténytől, hogy itt semmi sem igaz, hiszen a titkos náci kódokat brit és lengyel tengerészek szerezték meg, nem amerikaiak, de ez ne is zavarjon senkit, mert ez egy film, és annak meglehetősen izgalmas. A titkos bevetés terve pedig a következő: útnak indítanak egy tengeralattjárót, hogy német felségjel alatt foglaljon el egy vészjelzést leadó, sérült német tengeralattjárót, az U-571-et, és szerezze meg a kódok feltöréséhez szükséges dekódert. Csakhogy az amerikaiakat meglepetés várja, miközben ők megszállják a német búvárhajót, egy hirtelen megjelent másik ellenséges hajó elsüllyeszti a sajátjukat. Az U-571-esen rekedt fiatal tisztnek (Matthew McConaughey) és maroknyi emberének nincs más választása, mint a számára ismeretlen hajón folytatni az utat, megmenteni a kódokat, felvenni a harcot a másik tengeralattjáróval és valahogy túlélni a saját flottája támadásait - hiszen egy náci tengeralattjáróban ül.

 

Forrás: Kinowelt

 

Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán (2003)

 

 

Bár Peter Weir epikus kalandfilmjének tervezett folytatásaiból nem lett semmi, így is kaptunk egy elképesztően látványos és hiteles tengerész kalandfilmet.  A napóleoni háborúk idején támadás éri a Surprise nevű angol hadihajót, amely súlyosan megrongálódik, a legénység tagjai közül is sokan megsebesülnek, Jack Aubrey kapitány (Russell Crowe) pedig kétségek közt vívódik. Nem tudja eldönteni, hogy barátjára, Stephen Maturin hajóorvosra (Paul Bettany) hallgasson, vagy inkább a kötelességét teljesítse, és harcoljon. Végül mégis útra kel, hogy két óceánon keresztül üldözze, utolérje és legyőzze francia ellenfelét, a titokzatos Acheront. A küldetés megalapozhatja hírnevét, vagy elpusztíthatja őt és legénységét.

 

Forrás: M1

 

Yamato - Öngyilkos küldetés (2005)

 

 

Több mint 260 méter hosszú és 64 ezer tonna, olyan hatalmas ágyúi voltak, mint egyetlen más hajónak sem, ez volt a  Yamato, a csatahajók királynője. 1945 tavaszán azonban már vele is elveszett a háború a japánok számára. Történetünk szerint Yamatót részben tizenévesekből álló, háromezer fős legénységével úgy küldik az utolsó kamikaze útjára, hogy

nincs elég üzemanyaga a visszatéréshez

– bár valójában éppen annyi volt benne, hogy ha a kapitánya nagyon akarta volna, hazatérhetett volna, de nem akart. Alig egy nappal a kihajózás után pedig amerikai felderítő tengeralattjárók fedezik fel. Innentől kezdve a sorsa meg van pecsételve: összesen 386 amerikai torpedóvető és zuhanóbombázó repülőgép indul a Yamato vezette kötelék elpusztítására. A gigászi hajó azonban nem adja könnyen magát. A hatalmas hajó történetéhez kapunk egy kerettörténetet is, amelyben évtizedekkel később a Yamato egyik tisztjének lánya akar eljutni az ütközet helyszínére.

 

Forrás: Best Hollywood

 

Admirális - Aki legyőzte Japánt (2014)

 

 

A japán invázió idején Korea, akkori nevén Csoszon megosztott királyság volt, az udvaron belül egyes csoportok Kínához húztak, voltak, akik Japánt pártolták, volt, aki a teljes önállóság mellett kardoskodott, és ez jelentősen meggyengítette az országot. Hősünk, a ragyogó tehetségű, de kegyvesztett tábornok, I Szunshin (Min-sik Choi, az Oldboyból) azután kerül a csoszoni flotta élére, miután a japánok elpusztították annak legtöbb hajóját, és a maradék 13 csatahajónak az 1597-es mjongjangi csatában egy diadalittasan közeledő 300 fős flottával kell szembenéznie. A túlerő óriási, azonban a zseniális vezető képességei mégis sorsfordítónak bizonyulnak, a csata pedig a különböző ravasz taktikai húzások és a véres öldöklés káprázatos keveréke, Han-min Kim rendező munkája ugyanis lenyűgözően néz ki, idén pedig folytatást is kapott.

 

Forrás: CJ Entertainment

 

Kurszk (2018)

 

 

Thomas Vinterberg filmje a Kurszk nevű atommeghajtású tengeralattjáró, az orosz Északi Flotta büszkesége igaz történetén alapul, amely egy gyakorlatozás során süllyedt el 2000-ben a Barents-tengeren. Az első robbanást huszonhárom tengerész élte túl, akik elkeseredetten várták, hogy megérkezzen a segítség, miközben az oxigénjük percről percre fogyott.

Csakhogy a felső fedélzetközben csapdába esett matrózokat nem tudták vagy nem akarták kimenteni.

Látjuk, ahogy a posztkommunista orosz hatóságok működnek, akiknek fontosabb a presztízs, mint az emberélet. Tudni lehet, hogy mi miért romlik el, vagy eleve nem működik, és azt is, hogy az illetékesek mindig hazudni fognak, miközben megismerjük a haditengerészek családjainak összetartó közösségét is. A tengeralattjárón csapdába esett főhőst alakító Matthias Schoenaerts méltán korunk talán egyik legjobb színésze, az orosz flottaparancsnokot pedig itt utolsó szerepében látható, egy hónappal a forgatás után elhunyt Michael Nyqvist alakítja.

 

Forrás: Big Bang Média

 

Midway (2019)

 

 

Pearl Harbor után minden a japánok diadalmenetéről szólt, és nem álltak messze attól, hogy megsemmisítsék a teljes amerikai flottát. Az idő azonban ellenük dolgozott, az USA elképesztő ipari kapacitása új, modernebb hadihajók és repülőgépek eljövetelét jelentette, tehát a császári haderő lépéskényszerben volt, és egy, a Midway-szigetek elleni támadással akarták csapdába csalni a megmaradt amerikai hajókat és főleg az új szuperfegyvereket, az anyahajókat. Csakhogy az amerikai hírszerzés megfejtette a japánok üzeneteit, így ők maguk állíthattak fel csapdát, és ez meghozta az első nagy győzelmet Még úgy is, ha az amerikai pilóták elavult gépekkel, hibás fegyverzettel és katasztrofális irányítással, és ennek megfelelően minimális túlélési esélyekkel indultak a csatába veterán ellenfeleik ellen. Ezt mutatja be Roland Emmerich izgalmasan, látványosan, de túl sok CGI segítségével.

 

Forrás: Freeman Film

 

A Greyhound csatahajó (2020)

 

 

Hősünk Krause kapitány (Tom Hanks, aki nem csak főszereplője és  producere, de forgatókönyvírója is volt a filmnek), aki első parancsnoki megbízatásával rögtön a mély vízbe kerül: 1942-ben, röviddel az Egyesült Államok hadba lépése után a Greyhound rombolón egy közepes, 37 hajóból álló konvojt kell átkísérnie az Atlanti-óceánon Angliáig. Az út kritikus szakasza az a Fekete Veremnek nevezett táv, ahol a hajók nem élvezik az amerikai, illetve a brit légierő támogatását, ahol a Greyhound vezette, alig öt hajóból álló kíséretnek egyedül kell felvennie a harcot az egyre rafináltabb módszerekkel támadó német tengeralattjárókkal. Ezt a munkát pedig főleg azok fogják értékelni, akik eddig is sok mindent tudtak a témáról,  akikhez közel áll a II. világháború története. Azok tényleg értékelni fogják a történelmi hűséget, azt, ahogy a film visszaadja a romboló valós tulajdonságait és hiányosságait – a Fletcher osztály hajóinak magas és nehéz, ezért imbolygó felépítményét, az alacsony előfedélzetet -, és ezernyi más tényleg izgalmas részletet.

A film az AppleTV-n nézhető meg

 

Forrás: InterCom