A 8 legbizarrabb csók a sci-fikben

Csápos nők, halemberek, majomhölgyek, replikánsok és persze n’avik esnek egymásnak.

Ha a legemlékezetesebb csókjeleneteket keressük, elsőre biztos, hogy a romkomok vagy a drámák ugranak be, pedig a sci-fi műfajában is akad pár gyöngyszem. Más kérdés, hogy itt a kockázata is nagyobb ezeknek a jeleneteknek, a vágyott romantikus hatás helyett könnyen válhatnak megmosolyogtatóvá ezek a pillanatok, hiszen sok esetben nem is két homo sapiens között csattan el a csók. Lássunk most néhány garantáltan emlékezetes sci-fi csókot.

Star Trek 8. - Kapcsolatfelvétel - A Borg királynő és Data

Forrás: Paramount Pictures

 

A Star Trek-franchise-ban akad jó pár alkalmi románc, a leghíresebb talán az 1996-os Kapcsolatfelvételhez köthető, amelyben Data (Brent Spiner) és a Borg királynő (Alice Krige) vívnak csókcsatát. A kontextus: Datát fogva tartja Borg, hogy az ideghálózatán keresztül hozzáférési kódokat szerezzen az Enterprise-hoz, de ennél is többre képes azért, hogy megtalálja az android gyenge pontjait - beleértve például, hogy emberi bőrt applikáltat a karjára, ami lehetővé teszi számára az örömérzet megtapasztalását.

Data az ártatlanságot és a naivitást testesíti meg, míg a Borg királynőben a veszély és az érettség egyesül, a csókjuk pedig ezt a kettősséget jeleníti meg. Az ötlet tehát fantasztikus, de a látvány ettől még eléggé bizarr. (Érdekesség: a vásznon ugyan csak a csókot látjuk, de a rendező, Jonathan Frakes megerősítette, hogy a páros le is feküdt egymással.)

Avatar - Jake és Neytiri

A sci-fi filmek sajátossága, hogy ebben a műfajban megtörténhet az, ami máshol nem: különböző fajokból származó lények lépnek intim kapcsolatba egymással. Ezt a „fajok közti erotikát”, ahogy a Shop-stop 2.-ben hívják, James Cameron a körülményekhez képest elég ízlésesen mutatja be az Avatar első részében, ahol Sam Worthington karaktere n’avi avatárként kerül intim kapcsolatba Zoe Saldaña Neytirijével. A szivárvány összes színében pompázó jelenetben nemcsak a színészek ajka forr össze, de a hajfonataik is, ami bármennyire is romantikus, azért mégiscsak fura látvány.


Szárnyas fejvadász – Roy és a teremtője

Nem kell minden csóknak romantikusnak lennie, jó példa erre az a pillanat, amikor a replikáns Roy Batty (Rutger Hauer) találkozik teremtőjével, Eldon Tyrellel (Joe Turkel). A jelenetben Batty és a genetikai tervező J. F. Sebastian behatolnak Tyrell lakásába, és azt követelik, hogy a férfi hosszabbítsa meg a létezésüket – de képtelenek megoldást találni a problémára. Tyrell azt javasolja teremtményének, hogy béküljön meg a sorsával, Roy erre magához húzza a férfit, és megcsókolja, de ez nem a megbocsátás csókja, mert utána kinyomja Tyrell mindkét szemét, és megöli.

Szárnyas fejvadász 2049 – K és Joi

Forrás: Warner Bros.

 

A Szárnyas fejvadász 2017-es folytatásban K (Ryan Gosling) és Joi (Ana de Armas) szexuális élete nem túl egészséges, hiszen Joi pusztán egy hologram. Végül mégis sikerül az együttlét, amiben nagy szerepet játszik egy replikáns, Mariette (Mackenzie Davis), aki egyesül Joi-jal, így adva lehetőséget K és Joi közt az intimitásra. Denis Villeneuve megrendítő képsorai tulajdonképpen egy édeshármast mutatnak, ami mégis két szerelmes szexualitásának a beteljesülése.

A majmok bolygója – George és Zira

A majmok bolygója eredeti, 1968-as verziójában George Taylor (Charlton Heston) űrhajóst követhetjük, aki egy titokzatos bolygón zuhan le, 300 fényévre a mi naprendszerünktől. Később őt és a megmaradt legénységet foglyul ejti egy magasan fejlett majomtársadalom, amelynek beszédkészsége és intellektusa megegyezik az övékével. Az egyik majom, akivel hősünk találkozik, Dr. Zira (Kim Hunter), egy csimpánzpszichológus, akit lenyűgöz az emberi viselkedés. A nő megszereti Taylort, és bármennyire is nem akarja beismerni, lassan a férfi is kezdi megkedvelni Zirát.

A film ikonikus befejezéséhez közeledve Taylor egy búcsúcsókkal búcsúzik el majombarátjától, ami a kettejük közt bimbódzó románc miatt papíron indokolt gesztus, de a látvány ettől még nem lesz kevésbé meghökkentő.

A víz érintése – Elisa és a kétéltű ember

Guillermo del Toro Oscar-díjas filmjében Elisa (Sally Hawkins), egy titkos laboratóriumban dolgozó takarítónő találkozik a létesítményben tartott humanoid vízi lénnyel (Doug Jones). Kapcsolatuk egyre romantikusabbá és veszélyesebbé válik, mert Richard Strickland ezredes (Michael Shannon) felfedezi a titkukat. Amikor Strickland lelövi Elisát, a kétéltű emberre hárul a feladat, hogy megmentse az életét az egyetlen „logikus” módon - egy víz alatti csókkal. 

A halember és a takarítónő viszonyáról azóta jó pár poén és mém született, hiszen tényleg szokatlan ez a románc, de attól még nem kevésbé megható.

Jupiter felemelkedése – Jupier és Caine

Forrás: Warner Bros.

 

Míg a listán szereplő filmek többsége a hagyományos értelemben vett "jó" filmnek számít, a Jupiter felemelkedése inkább az „olyan rossz, hogy még csak nem is jó”-kategóriába esik inkább. A zavarba ejtő cselekménynél már csak a központi románc furább Jupiter Jones (Mila Kunis) és Caine Wise (Channing Tatum) között. Olyanok ők együtt, mintha egy '90-es évekbeli animéből léptek volna ki, ráadásul az se zárható ki, hogy Jupiter azért vonzódik Caine-hez, mert a férfi félig kutya.

A jelenet azzal kezdődik, hogy a páros egy felhőkarcoló tetején ücsörög, miközben űrcsizmában készülődnek a repülésre. Később azonban világossá válik, hogy ennek a jelenetnek csak annyi a funkciója, hogy megmutassa, Jupiter mennyire rá van gerjedve Caine-re, különösen, amikor meglátja a kibernetikus szárnyait.


Galaxy Quest - Galaktitkos küldetés – Fred és Laliari

Forrás: Dreamworks

 

A listán szereplő csókok többségét romantikusnak szánták, de egy sci-fi vígjátékban természetesen inkább a komikus célzat dominál. Mint a Galaxy Questben, ahol Fred Kwan (Tony Shalhoub) és a „legénység” Thermian származású tagja, Laliari (Missi Pyle) egy sikeres manővert csókkal ünnepelnek meg, és annyira beleélik magukat, hogy még a jelenetet figyelő Guy (Sam Rockwell) is elpirul. Bizarrá az teszi a pillanatot, hogy a begerjedt Laliari a csók közben elkezdi felfedni valódi alakját, és megjelennek a csápjai. Fredet ez csak egy pillanatra akasztja meg, utána újra ráveti magát a nőre. Ilyen az igazi szerelem!

Via: Slashfilm